Pandemia COVID-19. Finlanda prelungeşte controalele la frontieră până la 13 mai chiar dacă nu duce lipsă de echipamente medicale

Pandemia COVID-19. Finlanda prelungeşte controalele la frontieră până la 13 mai chiar dacă nu duce lipsă de echipamente medicale

Guvernul finlandez a prelungit şi înăsprit marţi controalele la frontieră, restricţionând intrările şi ieşirile din ţară până la 13 mai, pentru a limita răspândirea noului coronavirus, relatează Reuters. Finlanda, spre deosebire de celelalte ţări afectate de pandemia de COVID-19, nu duce lipsă de echipament medical şi de protecţie. Acest lucru se datorează stocului realizat în perioada Războiului Rece, scrie The New York Times.

Ştiri pe aceeaşi temă

Autorităţile de la Helsinki au urmărit cu tot mai mare îngrijorare strategia liberală a Suediei vecine în contextul pandemiei, temându-se că navetiştii transfrontalieri ar putea accelera răspândirea virusului în părţile nordice ale Finlandei, unde există o numeroasă populaţie în vârstă şi unde resursele de terapie intensivă sunt limitate.
 
"Scopul guvernului este de a reduce şi mai mult deplasările în zona de navetă de peste graniţa cu Suedia şi Norvegia", a precizat guvernul finlandez într-un comunicat.
 
Finlanda a înregistrat 2.176 de cazuri confirmate de COVID-19 şi 27 de decese până marţi, în timp ce în Suedia vecină statistica arată 7.206 cazuri de infectare şi 477 de decese, conform unui bilanţ realizat de Reuters.
 
Sute de angajaţi din sănătate care trăiesc în Finlanda trec zilnic frontiera spre Suedia şi sunt vitali pentru serviciile din zona de graniţă din Suedia.
 
"Finlanda consideră indispensabil ca Suedia să îşi instruiască personalul sanitar să ofere o mai bună protecţie şi să crească testarea acestor grupuri", a precizat guvernul de la Helsinki.
 
Executivul finlandez a restricţionat deja călătoriile prin graniţele sale de nord pentru navetişti, însă acum numai angajaţii din posturi esenţiale vor putea să traverseze frontiera, cu dovada de la angajator a importanţei lor.
 
"Finlandezii care fac naveta spre Suedia şi Norvegia pe la frontierele Finlandei trebuie să rămână în condiţii de similare cu carantina atunci când sunt în Finlanda", a precizat guvernul.
 
Ţările nordice au renunţat la controalele de paşapoarte între ele în 1952 şi au o tradiţie lungă de lucru transfrontalier nerestricţionat.
 
Guvernul finlandez a recomandat de asemenea ca firmele de transport să oprească toate vânzările de bilete din Suedia, Estonia şi Germania spre Finlanda până când vor fi ridicate restricţiile.
 
"Răspândirea epidemiei a încetinit" în Finlanda, a spus ministrul de interne Maria Ohisalo într-o conferinţă de presă, adăugând că guvernul va oferi mai multe detalii în următoarele zile despre aşa-numita strategie de ieşire, pentru ridicarea treptată a restricţiilor. 
 
Finlanda, spre deosebire de celelalte ţări afectate de pandemia de COVID-19, nu duce lipsă de echipament medical şi de protecţie. Acest lucru se datorează stocului realizat în perioada Războiului Rece, scrie The New York Times.
 
După al Doilea Război Mondial, naţiunile nordice au început să îşi facă stocuri de resurse şi echipamente medicale. Zeci de anii Norvegia, Suedia, Danemarca şi Finlanda au făcut provizii de consumabile medicale, materii prime pentru fabricarea de muniţie, echipamente medicale şi militare, combustibil şi alimente.
 
Dintre aceste ţări, doar Finlanda a continuat, însă, să se îngrijească şi să alimenteze stocurile după ce Războiul Rece s-a încheiat, scrie Mediafax. De aceea, în prezent, Finlanda are la dispoziţie un stoc demn de invidiat de echipament medical şi de supravieţuire.
 
În momentul în care noul coronavirus a ajuns în ţară, guvernul finlandez a accesat stocurile de urgenţă pentru prima dată după l Doilea Război Mondial.
 
„Finlanda a fost întotdeauna gata pentru o catastrofă majoră sau un nou război mondial”, a spus Magnus Hakenstad, un cercetător de la Institutul Norvegian pentru Studii de Apărare, citat de NYT.
 
Deşi an de an Finlanda s-a clasat în top pe lista celor mai fericite naţiuni, localizarea pe hartă şi conflictele istorice au învăţat ţara de 5,5 milioane de locutori că trebuie să fie pregătită pentru ce este mai grav, a explicat Tomi Lounema, directorul executiv al Agenţiei Naţionale pentru Furnizarea Materialelor de Urgenţă din Finlanda.
 
„Este în ADN-ul poporului finlandez să fie pregătit”, a spus Lounema, referindu-se la apropierea ţării sale de Rusia.
 
În ceea ce priveşte stocul de provizii, există puţine informaţii disponibile publicului şi u se ştie câte măşti sau echipamente are ţara în stoc.
 
Dar autorităţile au confirmat că stocurile sunt păstrate într-o reţea de locaţii răspândite în toată ţara, ceea ce face mult mai simplă distribuirea lor către unităţile medicale.
 
Începe testarea aleatorie a cetăţenilor pentru depistarea anticorpilor pentru COVID-19
 
Finlanda va începe monitorizarea răspândirii noului coronavirus în rândul populaţiei sale cu teste aleatorii pentru depistarea anticorpilor, a anunţat marţi autoritatea de sănătate publică din această ţară, relatează Reuters.
 
Principalele spitale vor trimite prin e-mail invitaţii unor cetăţeni de toate vârstele aleşi aleatoriu pentru a fi testaţi pentru anticorpii pe care pacienţii care suferă de COVID-19 îi dezvoltă, inclusiv cei care au contactat virusul fără a prezenta niciun fel de simptome.
 
Rezultatele vor fi folosite pentru a sprijini procesul decizional al guvernului privind măsurile care sunt necesare pentru a limita răspândirea COVID-19, boala respiratorie provocată de noul coronavirus, iar testele vor începe în regiunea din jurul capitalei Helsinki.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: