Norvegia va avea primul tunel pentru vapoare din lume ce va străpunge Munţii Stad, într-o zonă lovită de furtuni puternice VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un tunel pentru vapooare va fi construit în Munţii Stad FOTO Administraţia de Coastă Norvegiană via CNN
Un tunel pentru vapooare va fi construit în Munţii Stad FOTO Administraţia de Coastă Norvegiană via CNN

Norvegia a aprobat construcţia primului tunel pentru vapoare din lume, conceput pentru a ajuta navele să navigheze în zona Mării Stadhavet, cu furtuni foarte puternice. Anunţat pentru prima oară în urmă cu câţiva ani de către Administraţia de coastă norvegiană, acest tunel lung de 1,7 km, cu o lăţime de 36 de metri, va străpunge munţii Stad din nord-vestul Norvegiei.

 Construcţia va costa circa 330 milioane dolari şi va dura între trei şi patru ani, urmând să înceapă în 2022. 

„Este un proiect care a fost planificat de zeci de ani. Este foarte plăcut să poţi începe, în sfârşit, lucrările de construcţie într-un an“, a declarat pentru CNN Travel managerul de proiect Terje Andreassen de la Administraţia de coastă norvegiană.

În acest moment, navele care navighează în zonă sunt adesea afectate de valurile aspre şi de vremea rea. 

Curenţii „ciudaţi” afectează navele

„Linia de coastă din afara acelei peninsule este cea mai furtunoasă zonă din Norvegia“, spune Andreassen. „Aici sunt o mulţime de curenţi ciudaţi“. Uneori, navele trebuie să aştepte zile întregi în cel mai apropiat port îmbunătăţirea condiţiilor meteorologice. Dar în interiorul tunelului, vremea şi mareea nu ar trebui să aibă impact asupra vaselor. Tunelul va traversa cel mai îngust punct al peninsulei Stad, iar intrarea în tunel va fi controlată de un semafor. Construirea tunelului va presupune probabil dărmarea unor clădiri şi înlăturarea a aproximativ trei milioane de metri cubi de piatră. BBC notează că, de la al Doilea Război Mondial încoace, în apele din jurul Pensulei Stad s-au produs cel puţin 46 de accidente maritime, soldate cu 33 de morţi. 

Industria piscicolă, impulsionată

Deschiderea tunelului va scurta radical rutele de transport din regiune, ceea ce va impulsiona considerabil industria piscicolă, în condiţiile în care, în prezent, ocolirea Peninsulei Stad reprezintă o piedică majoră pentru vasele care transportă peşte prospăt. De asemenea, spune Andreassen, vor putea fi înfiinţate curse de pasageri cu vase rapide, care n-ar fi rezistat condiţiilor de navigaţie din jurul peninsulei. Ideea construirii acestui tunel nu e nouă:

Gizmodo precizează că ea datează din 1874, când un ziar norvegian a sugerat această soluţie pentru evitarea apelor extrem de periculoase din jurul peninsulei. Însă abia în 1980 ideea a început să aibă susţinere, iar de-atunci încoace s-au realizat nu mai puţin de 18 studii pentru construcţia tunelului maritim.

Realizarea tunelului nu a fost o problemă de inginerie, mai ales pentru norvegieni, care de altfel au construit cel mai lung tunel rutier din lume (Tunelul Laerdal, de 24,5 km, inaugurat în anul 2000), cât mai degrabă una de finanţare, în condiţiile în care Administraţia de Coastă norvegiană apreciază că, mai mult ca sigur, costurile acestui tunel nu vor putea fi amortizate. Acum însă, după cum spune responsabilul proiectului, Terje Andreassen, tunelul a fost inclus în planul naţional pentru transporturi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite