Matteo Salvini proclamă că Italia este cel mai valoros partener din UE al Washingtonului

Matteo Salvini proclamă că Italia este cel mai valoros partener din UE al Washingtonului

Matteo Salvini FOTO EPA-EFE

Italia este cel mai de încredere partener al Statelor Unite în Europa, a afirmat vicepremierul Matteo Salvini, luni, nerăbdător să se prezinte drept un om politic credibil în timpul unei vizite la Washington, scrie Reuters.

La scurt timp după triumful său de la alegerile europarlamentare de luna trecută, când partidul său Liga a ieşit în fruntea scrutinului din Italia, Salvini a mers la Washington pentru a-şi întări imaginea de lider UE dinamic, care are în faţa sa un viitor luminos.

„Într-o perioadă în care instituţiile UE sunt fragile şi se schimbă semnificativ, Italia vrea să fie primul, cel mai solid, valid, credibil şi coerent partener al Statelor Unite“, a spus Salvini pe pagina sa de Facebook.

Salvini a purtat discuţii cu secretarul american de Stat, Mike Pompeo şi cu vicepreşedintele Mike Pence şi a vizitat cele mai importante obiective turistice din Washington, postând o mulţime de filmuleţe pe Facebook şi de mesaje pe Twitter, descriind scurta sa călătorie.

Salvini, care este şi ministru de Interne în guvern, nu are funcţii diplomatice directe, politica externă fiind reprezentată de către prim-ministrul Giuseppe Conte şi ministrul de Externe Enzo Moavero – niciunul dintre nu este afiliat politic vreunul grup.

Ca şef al celui mai mare partid al Italiei, Salvini a părut nerăbdător să repoziţioneze diplomaţia italiană în timpul vizitei sale, precizând că are „o viziune comună“ cu Washingtonul în ceea ce priveşte China, Iran, Venezuela, Libia şi Orientul Mijlociu.

Italia a adoptat deseori o linie precaută în probleme diplomatice importante, încercând să servească drept un pod între diferite lumi.

La începutul acestui an, Roma a înfuriat Statele Unite atunci când a refuzat să-l recunoască pe liderul venezuelean Juan Guaido ca preşedinte interimar – o poziţie impusă Guvernului italian de către partenerul de coaliţie al Ligii, Mişcarea 5 Stele.

Mai mult, Italia a stârnit nemulţumirea Washingtonului în martie, atunci când a devenit prima putere occidentală majoră care şi-a exprimat susţinerea pentru ambiţiosul proiect de infrastructură al Chinei, „Centura şi Drumul“.

Însă, într-o conferinţă de presă postată pe pagina sa de Facebook, Salvini a spus că guvernul ia în considerare să-i interzică gigantului chinez de tehnologie Huawei să participe la licitaţiile pentru proiectele de infrastructură din Italia, după ce SUA a avertizat că acesta ar putea pune în pericol securitatea occidentală.

„Când abordezi problema securităţii naţionale şi ai, de asemenea, o viziune comună şi valori comune cu Statele Unite, atunci ajungi la un moment în care înţelegerile de afaceri trebuie să se oprească“, a spus el.

Salvini a fost unul dintre cei mai importanţi politicieni care l-au susţinut complet pe Trump în 2016 şi chiar a participat la unul dintre mitingurile sale.

El a părăsit Washingtonul, luni, lăudând politica economică a preşedintelui american.

Următorul buget italian „va trebui să fie Trumpian“, a spus Salvini, referindu-se la reducerile fiscale introduse de administraţia Trump.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: