Mâncare românească într-un local din Sicilia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Localul Ramonei oferă atât produse româneşti, cât şi preparate locale, pizza sau dulciuri specifice
Localul Ramonei oferă atât produse româneşti, cât şi preparate locale, pizza sau dulciuri specifice

Restaurantul de succes al unei conaţionale se află aproape de Piaţa Domului din oraşul Catania. La cererea românilor din zonă, Ramona Constantinescu a schimbat specificul bucătăriei localului din italian în tradiţional-românesc.

Este imposibil să ratezi, ca turist sau ca simplu trecător pe bulevardul central al oraşului Catania, din Sicilia, afişul pe care scrie cu litere mari „Se mănâncă româneşte".

„La început am avut un tip de specific fast-food, dar pentru că veneau conaţionali mulţi, care cereau mâncare tipic românească, am răspuns la propunerile lor. Mi-au cerut să fac ciorbe, sarmale, fel de fel de alte mâncăruri de acasă", povesteşte doljeanca Ramona Constantinescu (30 de ani).

Clienţii români vin la restaurant în special la sfârşit de săptămână, în zilele de odihnă. „Atunci când au liber, vin să mănânce o ciorbă de burtă sau de perişoare, sarmale şi mici, toate făcute ca acasă", spune proprietara localului.

Angajaţii sunt români

O cratiţă de sarmale, cu aproximativ 100 de bucăţi, se termină în cel mult două zile. Sarmalele sunt învelite în frunze de varză dulce, preparată cu lămâie, după „un secret al casei". „Pentru mici, luăm carne de aici, dar aduc condimente din România", ne dezvăluie Ramona. Tânăra şi-a ales în mare parte angajaţi români. Astfel, are la bucătărie trei românce tinere, care lucrează două dimineaţa şi una seara, „deoarece altcineva n-ar şti să facă ciorba de burtă", explică olteanca.

Pe lângă mâncărurile româneşti, la restaurant există şi diverse preparate siciliene. În fiecare zi însă, meniul se schimbă. „Nu le-am separat, deoarece clientela este mixtă, iar uneori chiar şi românii vor să mănânce paste", spune Ramona.

Din restaurant nu lipsesc dulciurile tradiţionale: torturi, ecleruri, „dulciuri care se fac la noi în casă", după cum spune patroana, stabilită de doi ani şi jumătate în Catania.

Preţul maxim, 4,5 euro

Pe lângă românii din zonă, în restaurant intră des şi turişti români aflaţi în vacanţă, care optează pentru o ciorbă de burtă, nu pentru o porţie de spaghete. În ciuda crizei economice, numărul clienţilor români nu s-a diminuat, constată Ramona Constantinescu. „Numărul lor este cam acelaşi ca acum un an, chiar dacă nu sunt aceleaşi persoane", spune aceasta.

„Sunt cheltuieli destul de mari. Încercăm să rezistăm", mai susţine românca, deloc speriată de actuala criză economică. În acest sens, res­taurantul - care este deschis de dimineaţă de la ora 7.00 şi până seara la ora 1.00 - are preţuri la fel ca în urmă cu doi ani: „Cinci mici costă patru euro. Nu există un produs al cărui preţ să fie mai mare de 4,5 euro", mărturiseşte femeia. În acea zonă a Italiei, populaţia locală este foarte săracă, iar hrana costă de aproape două ori mai puţin decât în nordul Peninsulei.

Sicilienii preferă micii

Localul este frecventat şi de localnici. „Le plac micii şi sarmalele", a constatat Ramona. În privinţa dulciurilor, pentru care Sicilia este celebră, catanezii încearcă torturile româneşti, prăjiturile cu cremă şi eclerurile.

Salgo Garofalo (54 de ani) este un client fidel, căruia îi place să mănânce mici. „O dată am luat şi acasă, la pachet", povesteşte sicilianul, „însă am observat că nu sunt la fel de gustoşi". Bărbatul este prezent la restaurantul românesc cam de două ori pe săptămână.

Măritată cu un italian

Doljeanca Ramona Constantinescu s-a stabilit în Catania în urmă cu doi ani şi jumătate şi s-a căsătorit cu un localnic. „Soţului meu îi plac foarte mult sarmalele, ciorba de perişoare şi supa de găluşte".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite