UPDATE Şeful diplomaţiei române, la Kiev: Referendumul din Crimeea este „ilegitim, ilegal, neconstituţional“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, şi omologul ucrainean, Andrii Deşciţa, au semnat, luni, la Kiev, Acordul între Guvernul României şi Cabinetul de Miniştri al Ucrainei privind măsurile de întărire a încrederii şi securităţii, potrivit unui comunicat MAE. Acordul a fost semnat în cadrul vizitei de lucru pe care ministrul român al Afacerilor Externe o face, luni, la Kiev.

Documentul reglementează, în principal, notificarea reciprocă în avans a unor activităţi militare ale unităţilor terestre şi aeriene în regiunile de frontieră, precizează sursa citată.

Conform MAE, Acordul are la bază Capitolul X privind măsurile regionale, al Documentului Viena 2011, prin care statele participante OSCE sunt încurajate să încheie, în context bilateral, multilateral sau regional, "măsuri de consolidare a transparenţei şi încrederii".

În cadrul întrevederii cu ministrul ucrainean de Externe, Andrii Deşciţa, Titus Corlăţean a transmis mesajul Guvernului României de "susţinere deplină" a integrităţii teritoriale a Ucrainei în cadrul frontierelor sale recunoscute internaţional şi a condamnat încercările de acţiuni secesioniste. Ministrul a reiterat necesitatea ca orice demers cu privire la definirea statutului Republicii Autonome Crimeea să se organizeze în consultare şi cu acordul autorităţilor centrale de la Kiev, respectiv să fie conform normelor de drept internaţional şi cadrului constituţional şi legal în vigoare al Ucrainei, informează Ministerul de Externe. Cei doi miniştri au analizat "spectrul îngrijorător" al replicării unor astfel de fenomene secesioniste, precum şi posibila perspectivă a formării unui arc de conflicte prelungite în plan regional.

Totodată, cei doi miniştri au abordat tema parcursului european al Ucrainei, ministrul Titus Corlăţean reiterând susţinerea fermă pentru asocierea politică şi integrarea economică a Ucrainei cu Uniunea Europeană, cât mai curând posibil. În acest sens, el a subliniat posibilitatea semnării capitolelor politice din Acordul de Asociere înainte de alegerile prezidenţiale, ce urmează să se desfăşoare în Ucraina la 25 mai, conform concluziilor Consiliului European din 6 martie 2014. Ministrul de Externe a arătat "determinarea României de a se implica activ, împreună cu celelalte state membre ale Uniunii Europene pentru îndeplinirea acestui obiectiv", se arată în comunicatul MAE. În acest sens, Corlăţean a exprimat disponibilitatea Guvernului României de a oferi asistenţă concretă Ucrainei în procesul amplu de reformă legislativă, instituţională şi economică avut în vedere ca parte a parcursului european şi în perspectiva unui posibil proces de aderare la Uniunea Europeană.

Pe agenda discuţiilor s-a aflat şi chestiunea protecţiei minorităţilor.

Ministrul român a salutat decizia preşedintelui interimar al Ucrainei de a nu promulga legea de abrogare a Legii privind principiile politicii de stat în domeniul lingvistic în Ucraina şi a apreciat drept "încurajator" demersul de constituire, la nivelul Radei Supreme, a unei Comisii tematice care să elaboreze proiectul unei noi legislaţii ucrainene în acest domeniu.

Cu ocazia vizitei la Kiev, ministrul Titus Corlăţean a depus flori în Piaţa Independenţei în memoria cetăţenilor ucraineni victime ale confruntărilor din contextul acţiunilor recente de protest din Ucraina, mai informează MAE.

Premierul ucrainean a mulţumit României pentru spijinul acordat Ucrainei

Ministrul Afacerilor Externe Titus Corlăţean s-a întâlnit, luni, la Kiev cu premierul Ucrainei, Arseni Iaţeniuk, care a mulţumit României pentru sprijinul acordat Ucrainei în ultima perioadă.

Corlăţean l-a anunţat pe Iaţeniuk că 7 dintre cei 11 ucraineni răniţi în ciocnirile de pe Euromaidan şi aduşi de SMURD la Bucureşti vor fi repatriaţi în cursul zilei de luni.

Anterior, Corlăţean a depus flori lângă Euromaidan, în memoria celor care au fost ucişi în timpul confruntărilor dintre forţele de ordine şi susţinătorii apropierii Ucrainei de UE, după care s-a întâlnit cu omologul ucrainean Andrii Desciţa. Cei doi miniştri de Externe au semnat un tratat de securitate la frontieră.

Echipele de negociere române şi ucrainene discută şi o eventuală semnare a unui acord privind micul trafic de frontieră. În cursul acestei după-amiezi, Corlăţean se va întâlni şi cu preşedintele interimar al Ucrainei, Aleksandr Turcinov. Vizita lui Corlăţean este prima a unui oficial român de la schimbarea de regim din Ucraina.

Corlăţean: Referendumul din Crimeea este "ilegitim, ilegal, neconstituţional"; nu îl vom recunoaşte

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a declarat, luni, la Kiev, că referendumul pe care autorităţile proruse din Crimeea vor să îl organizeze la sfârşitul săptămânii, pentru ruperea de Ucraina şi întoarcerea peninsulei la Rusia, este "ilegitim, ilegal, neconstituţional".

"Nimeni din comunitatea economică, euro-atlantică nu va recunoaşte decizii adoptate cu prezenţă militară rusă în Crimeea, decizii care ar contraveni puterii suverane a Ucrainei, care se exprimă prin intermediul guvernului legitim de la Kiev, prin intermediul Parlamentului, care este absolut legitim, astfel încât poziţia noastră va fi extrem de clară", a dat asigurări ministrul.

Cât despre riscul ca Ucraina să se confrunte în viitorul apropiat cu un război de gherilă, şeful diplomaţiei române a comentat, făcând trimitere la "încălcarea flagrantă a integrităţii teritoriale şi la violarea suveranităţii Ucrainei de către armata rusă": "Sperăm că, pe calea dialogului politic, în condiţiile unei poziţii foarte clare şi ferme din partea comunităţii internaţionale, se va ajunge la o soluţie. Putem să îi înţelegem pe cei care au luptat aici, la Kiev, faptul că sunt dispuşi să ducă lupta mai departe".

Corlăţean, a depus, luni, flori şi candele lângă Piaţa Independenţei din Kiev, în memoria celor care şi-au pierdut viaţa pe EuroMaidan, descriindu-şi gestul drept unul "simbolic", "în semn de respect pentru jertfa multor tineri ucraineni în condiţii atât de dramatice".

"I-am spus ministrului ucrainean de Externe în convorbirea pe care am avut-o săptămâna trecută că, poate mai mult decât alţii, românii au fost foarte sensibili şi au fost foarte multe semne de solidaritate pe care le-am trăit cu toţii în timpul evenimentelor dramatice de la Kiev, pentru faptul că am avut propria noastră revoluţie", a declarat oficialul român, aflat lângă Hotelul Ucraina, devenit morgă în timpul confruntărilor sângeroase din 20 februarie.

Corlăţean a făcut, mai departe, o paralelă între EuroMaidan şi Piaţa Universităţii 1989: "Am avut şi noi foarte mulţi români, foarte mulţi tineri care şi-au pierdut viaţa în condiţiile în care regimul comunist de la acel moment le nega dreptul la o viaţă mai liberă, mai democratică, mai prosperă, europeană. Şi noi suntem, poate, cel mai bine plasaţi ca români să înţelegem şi jertfa celor care şi-au dat viaţa pentru o Ucraină mai liberă, o Ucraină democratică, mai prosperă, europeană", a mai spus ministrul român, aflat în vârful dealului sub care se întinde Piaţa Independenţei, devenită loc de pelerinaj pentru ucraineni şi străini.


 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite