Noua Comisie Europeană a fost validată de Parlamentul European. Jean-Claude Juncker şi-a prezentat priorităţile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jean-Claude Juncker, preşedintele ales al noii Comisii Europene, a prezentat în această dimineaţă varianta finală a echipei sale şi programul de lucru al Colegiului Comisarilor. Juncker a răspuns la scrisorile de evaluare a fiecărui comisar desemnat, elaborate de către Parlamentul European. Eurodeputaţii au validat apoi noul Executiv european condus de Juncker, cu 423 de voturi „pentru“, 209 voturi „împotrivă“ şi 67 de abţineri.

Noua echipă a lui Jean-Claude Juncker, care a fost remaniată pe ultima sută de metri, prin cei doi comisari, Violeta Bulc - portofoliul Transporturilor - şi Maros Sefcovic, ca vicepreşedinte al Comisiei Europene pentru Uniunea energetică şi schimbările climatice, a fost validată aseară de către Conferinţa preşedinţilor de grupuri politice din Parlamentul European.

Juncker, a anunţat miercuri că îi atribuie comisarului desemnat de Ungaria, Tibor Navracsics, portofoliul Culturii, Educaţiei, Tineretului şi Sportului, dar şeful viitorului Executiv european a declarat în faţa plenului PE că portofoliul lui Navracsics a fost modificat, menţinând totuşi responsabilităţile pentru Cultură, Educaţie şi Tineret, care i-au fost atribuite iniţial. Domeniul Cetăţeniei Europene va intra însă în responsabilitatea comisarului grec, Dimitris Avramopoulos, iar în schimb comisarul ungar va fi responsabil şi de Sport.

Jean-Claude Juncker a subliniat că Navracsics s-a descurcat "excelent" la audierea în comisia de specialitate a Parlamentului European, demonstrând "un angajament puternic faţă de Europa", ceea ce îl face capabil să îndeplinească îndatoririle unui comisar european.

Comisia pentru Cultură şi Educaţie din Parlamentul European a respins, la 6 octombrie, desemnarea lui Tibor Navracsics pentru postul de comisar pentru Educaţie, Cultură, Tineret şi Cetăţenie, însă a decis că acesta poate rămâne în cadrul Comisiei Europene, dar cu alt portofoliu.

Membrii comisiei din PE au decis cu 15 voturi pentru, 10 împotrivă şi două abţineri că ungurul Tibor Navracsics poate deţine postul de comisar european, însă, cu 14 voturi împotrivă, 12 favorabile şi o abţinere au respins desemnarea pentru portofoliul din Comisia Europeană pentru educaţie, cultură, tineret şi cetăţenie.

În discursul său înaintea votului în PE asupra noii Comisii, Juncker a spus că investiţiile sunt vitale în restabilirea creşterii şi în crearea de locuri de muncă. Germania, economia dominantă din Europa, rezistă apelurilor de a cheltui mai mult pentru a impulsiona creşterea.

Junckera subliniat o mare parte din cele 300 de miliarde de euro ar trebui să vină de la investitorii privaţi şi că guvernele ar trebui să-şi ţină în continuare sub control deficitele bugetare.

"Dacă ne veţi susţine astăzi, vom prezenta pachetul privind locurile de muncă, creşterea şi investiţiile până la Crăciun", a declarat Juncker, adăugând că investiţiile ar trebui să se concentreze pe îmbunătăţirea eficienţei economice, nu pe cheltuielile pe termen scurt.

Juncker a spus de asemenea că regulile bugetare ale Uniunii Europene care limitează deficitele şi datoria publică nu vor fi relaxate. Comisia Europeană pregăteşte o analiză a regulilor şi a eficienţei lor, urmând să prezinte un raport până la mijlocul lunii decembrie. Franţa şi Italia vor o mai mare indulgenţă în eforturile cerute pentru consolidarea bugetului.

"Regulile nu vor fi schimbate. Dar pot fi implementate cu un grad de flexibilitate", a spus Juncker.

Investiţiile, a spus el, reprezintă numai o parte a unei strategii cu trei piloni, alături de reforme structurale în economiile naţionale şi o nouă credibilitate fiscală pentru guverne.

Principalele grupuri politice din UE urmează să aprobe miercuri prin vot noua Comisie, care îşi va intra în funcţie la 1 noiembrie, înlocuind executivul condus de Jose Manuel Barroso.

Jean-Claude Juncker a promis că echipa sa se va concentra, în mandatul de cinci ani, pe derularea unor programe majore, lăsând chestiunile mai neînsemnate în sarcina guvernelor, o solicitare cheie din partea Marii Britanii, unde există cereri puternice de ieşire din UE.

El a spus că structura cu două nivele a noii Comisii, care are un număr mai mare de comisari după aderarea Croaţiei, a fost concepută pentru a o face mai eficientă şi pentru a elimina „atitudinile limitate“ în care comisarii urmau proiecte individuale. Un nou nivel de vicepreşedinţi îi va coordona.

Recunoscând amplificarea sentimentelor anti-UE la alegerile pentru Parlamentul European din luna mai, Juncker a spus că Uniunea trebuie să le arate cetăţenilor care lucrează în interesele lor. "Cetăţenii îşi pierd încrederea", a spus el.

Juncker a subliniat că performanţa economică este vitală. "Ori avem succes în reducerea şomajului, ori vom eşua", a afirmat el.
 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite