Italia deţine primul loc în UE la consumul de mărfuri contrafăcute

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statisticile internaţionale arată că un procent cuprins între şapte şi nouă la sută din comerţul mondial se face cu produse falsificate, valoarea tranzacţiilor fiind de cel puţin 450

Statisticile internaţionale arată că un procent cuprins între şapte şi nouă la sută din comerţul mondial se face cu produse falsificate, valoarea tranzacţiilor fiind de cel puţin 450 miliarde de dolari. Din cauza acestui comerţ ilicit, în ultimii cinci ani, 270.000 de persoane au rămas fără loc de muncă, dintre care 125.000 din ţări europene. Cât priveşte bătrânul continent, ţara care deţine primul loc în privinţa consumului de obiecte şi mărfuri contrafăcute este Italia. Confirmarea a fost dată de un raport prezentat parlamentului de Înaltul Comisar pentru lupta împotriva falsurilor, Giovanni Kessler. Oficialul italian a arătat că fenomenul vânzării-cumpărării de obiecte contrafăcute este în continuă creştere şi că anul trecut a dus la arestarea a 817 persoane şi la aplicarea a 11.729 de sancţiuni administrative. În acelaşi timp, numărul operaţiunilor duse la bun sfârşit de către autorităţile abilitate în acest sens a fost de 79.775, cifre ce arată amploarea fără precedent a acestui fenomen.

Contrafaceri în valoare de 3,5 miliarde de euro

Industria contrafacerilor se dezvoltă pe tot teritoriul Italiei, cu zone "specifice" unor anumite produse, se mai arată în raportul comisarului Kessler. Spre exemplu, în nord-vestul ţării există fabrici care falsifică ceasuri şi componente de calculator, în Toscana - îmbrăcăminte de piele, iar în sud - produse electronice de larg consum. La toate acestea se adaugă şi obiectele contrafăcute venite în special din ţările asiatice, ştiut fiind faptul că, în ultimii ani, Italia a devenit o destinaţie preferată a chinezilor. Mulţi dintre aceştia nu au forme legale de rezidenţă şi, prin intermediul unor grupări mafiote (fie locale, fie internaţionale), reuşesc să "îmbogăţească" piaţa de desfacere locală cu produse de fabricaţie îndoielnică.

China şi Taiwan, principalii falsificatori

Raportul oficialului italian mai arată faptul că un procent de 70% din producţia mondială de obiecte falsificate provine din sud-estul asiatic, pe primele locuri fiind ţări precum China sau Taiwan. În proporţie de 60%, destinaţia acestor falsuri este Uniunea Europeană. Restul de 30% de marfă contafăcută provine din bazinul mediteranean, iar punctele de desfacere sunt statele americane, continentul african sau estul Europei. În afară de Italia, fabrici specializate în contrafaceri se mai găsesc în Spania, Turcia şi Maroc.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite