INFOGRAFIE Imigranţii, cea mai teribilă sperietoare pentru europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imigranţii încearcă să pătrundă în Eurotunel FOTO AP
Imigranţii încearcă să pătrundă în Eurotunel FOTO AP

Imigraţia a devenit principalul subiect de preocupare al cetăţenilor din Uniunea Europeană, înaintea problemelor economice şi a şomajului.

Conform celui mai recent Eurobarometru, realizat la sfârşitul lunii mai în cele 28 de state membre şi în ţările candidate la aderare, dat publicităţii la sfârşitul săptămânii trecute, imigraţia a devenit principalul subiect de preocupare al cetăţenilor din Uniunea Europeană, înaintea problemelor economice şi a şomajului, informează AFP.

În ancheta precedentă, din noiembrie 2014, europenii se arătau cel mai preocupaţi de situaţia economică, de locurile de muncă şi de deficitele publice, imigraţia clasându-se pe locul al patrulea printre ingrijorările cetăţenilor UE (24%).

Dar, potrivit sondajului de anul acesta, imigraţia a devenit principala preocupare pentru 38% dintre respondenţi (+14 procente), urmată de situaţia economică (27%, - 6), şomaj (24%, - 5) şi finanţele publice (23%,-2). Imigraţia este preocuparea cel mai frecvent citată în 20 de state membre, în frunte aflându-se Malta (65%), ţara confruntată cu sosirea masivă de refugiaţi, şi Germania (55%).

În Italia, unde ajung zeci de mii de imigranţi după ce traversează  Mediterana, imigraţia este principala preocupare a celor intervievaţi (43%), iar în Franţa, subiectul este menţionat de 34% dintre respondenţi, înaintea situaţiei economice (30%). În România, doar 3 la sută dintre cei intervievaţi sunt îngrijoraţi din cauza imigraţiei. 

O altă preocupare care câştigă teren este terorismul, de care se tem 16% dintre cei intervievaţi, o creştere de 6 procente.

„Jungla“ de la Calais şi Eurotunelul  

Presa a relatat în ultimele zile despre situaţia tensionată din diferite state europene care se confruntă cu sosirea a valuri de refugiaţi. Este şi cazul  “junglei” din Calais, după cum numesc refugiaţii şi localnicii arealul împânzit de corturi şi cocioabe de carton din estul oraşului francez, unde se estimează că între trei şi cinci mii de imigranţi aşteaptă să prindă un moment prielnic pentru a ajunge în Marea Britanie traversând canalul Mânecii prin Eurotunel. 

De câteva săptămâni, în fiecare noapte, grupuri organizate de refugiaţi încearcă să le distragă atenţia paznicilor şi poliţiştilor de la grupuleţele care îşi încearcă norocul prin alte puncte ale zonei de protecţie să sară într-un marfar sau într-un TIR în care să străbată cei 50 de kilometri până în Marea Britanie.

Din motive de securitate, cele două căi de acces în Eurotunel din apropiere de Calais au fost parţial blocate. Uneori, sute de refugiaţi blochează autostrada sau linia de tren. Se ajunge la ambuteiaje în Calais şi pe partea britanică, la Dover, la întârzieri de ore în şir pentru cei care traversează Canalul Mânecii.

Conform presei franceze, de la începutul lunii iunie până în prezent, nouă persoane şi-ar fi pierdut viaţa. În tentativa de a ajunge în Anglia, unii refugiaţi ori au nimerit sub roţile camioanelor, ori n-au supravieţuit săriturii pe trenurile de marfă. 

Protest violent al imigranţilor din Cehia

Poliţia cehă a fost nevoită să facă uz de gaze lacrimogene pentru a stăvili protestele imigranţilor clandestini aflaţi în aşteptarea expulzării care încercau să fugă dintr-un centru de retenţie, informează AFP.

La Bela-pod-Bezdezem (nord-vest), 100 de imigranţi care urmau să fie expulzaţi spre ţările de unde au intrat ilegal în spaţiul Schengen, originari în special din Afganistan, Pakistan şi din Irak, s-au revoltat. O unitate specială a forţelor de ordine a trebuit să intervină după ce a lansat apeluri la calm în engleză şi arabă, şi a recurs la cătuşe şi gaze lacrimogene. Potrivit poliţiei cehe, protestatarii vor să ajungă în Germania.

Potrivit unui sondaj dat publicităţii vineri de institutul Sanep, 70,8% dintre cehi sunt reticenţi faţă de primirea imigranţilor originari din Africa şi Orientul Mijlociu.

Republica Cehă, membru al UE din 2004, şi-a luat angajamentul să ofere găzduire pe teritoriul său unui număr de 1.500 de refugiaţi până în 2017, reaminteşte AFP.

Preşedintele ceh Milos Zeman i-a criticat duminică pe imigranţii clandestini care se revoltaseră în centrul de primire ceh, somându-i „să respecte reglementările“ ţării, relatează AFP.

Nimeni nu v-a invitat aici. Şi cum sunteţi deja aici, trebuie să respectaţi regulile noastre, la fel cum şi noi respectăm reglementările când venim în ţara voastră“, a declarat el în cursul unui interviu difuzat pe site-ul internet al popularului ziar Blesk. „Dacă nu vă place, plecaţi !", a adăugat şeful statului ceh“

Imigranţi atacaţi şi jefuiţi pe mare, între Turcia şi Grecia

Numeroşi imigranţi care au încercat şi au reuşit să traverseze marea între Turcia şi Grecia au povestit că au fost atacaţi de bărbaţi înarmaţi care voiau să-i împiedice să ajungă în Europa şi uneori pentru a-i jefui, au indicat mai multe surse concordante, relatează vineri AFP.

O organizaţie neguvernamentală, care nu a dorit să-şi dezvăluie identitatea, a deschis o anchetă după mai multe mărturii, bănuind că ar fi vorba de „bande mafiote“ sau de „'comandouri speciale ale pazei de coastă elene“', cum s-a mai întâmplat în trecut, chiar dacă i s-au dat asigurări că nu mai există astfel de cazuri.

Potrivit sursei, zona insulei greceşti Lesbos (estul Mării Egee) este des amintită în relatările imigranţilor, care evocă, de asemenea, furturi de bani şi de motoare ale ambarcaţiunilor refugiaţilor.

Nawal Soufi, o militantă italiană prin intermediul căreia parvin numeroase apeluri de ajutor ale refugiaţilor sirieni pe mare, a obţinut declaraţii ale unor pasageri de pe circa douăzeci de ambarcaţiuni atacate în ultimele luni.

Imigranţii vorbesc de comandouri, unii spun de Frontex (agenţia europeană de control al frontierelor), alţii despre paza de coastă turcă sau greacă, alţii despre miliţii sau piraţi“, le-a explicat militanta jurnaliştilor, precizând că s-au înmulţit recent cazurile.

Moubarak, un sirian de 30 de ani, plecat din Turcia pe 6 mai, a povestit că o navă militară — turcă, potrivit declaraţiei lui — a somat ambarcaţiunea să oprească şi a inundat-o cu un jet de apă. Apoi, bărbaţi înarmaţi au încercat să ia motorul ambarcaţiunii, dar, după mai mult de o oră de luptă, imigranţii au reuşit să-şi continue drumul până în Lesbos, a povestit pentru AFP tânărul, care în prezent este solicitant de azil în Germania. Într-o înregistrare video realizată cu telefonul mobil în cursul acestui atac pot fi văzute nava militară şi siluetele atacatorilor şi se poate auzi cum îi cuprinsese panica pe cei circa 45 de imigranţi de la bordul ambarcaţiunii.

De asemenea, o siriană plecată în noaptea de marţi spre miercuri i-a povestit lui Nawal Soufi cum o navă militară a interpelat ambarcaţiunea sa cu 42 de pasageri, printre care se aflau şi copii. La bord au urcat indivizi cu cagule şi cu arme M16, vorbind într-o limbă pe care ea n-o cunoştea, şi au început să-i percheziţioneze pe toţi imigranţii pentru a le lua banii, aruncând peste bord conţinutul bagajelor lor. Apoi au abandonat ambarcaţiunea şi pe pasageri, după ce au luat motorul. Grupul de imigranţi a fost salvat de paza de coastă turcă, în timp ce un alt grup de refugiaţi suferise un atac similar.

Potrivit declaraţiilor lui Efi Latsoudi de la organizaţia neguvernamentală „Satul, toţi împreună“' din Lesbos, ar putea fi vorba de o reluare a măsurilor de intimidare şi de descurajare, frecvente în Grecia în trecut.

Amnesty International şi alte ONG-uri pentru drepturile omului au denunţat de mai multe ori relele tratamente în cazul imigranţilor în Grecia, unde sunt bătuţi şi intimidaţi pentru a-i convinge să se întoarcă în Turcia“', a declarat Latsoudi pentru AFP.

Conform Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi, 109.000 de imigranţi au sosit în Grecia de la începutul acestui an, mai ales în insulele din estul Mării Egee.

Infografie imigranti in europa
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite