Emmanuel Macron cere solidaritate la nivel european şi promite să conducă lupta pentru reforma Uniunii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a promis să conducă „reconstrucţia” Uniunii Europene, avertizând că „suveranitatea, democraţia şi încrederea sunt în pericol” şi că cetăţenii săi nu mai înţeleg acest proiect politic, în cadrul unui discurs în capitala Greciei, Atena.

Macron a subliniat nevoia creşterii cooperării şi solidarităţii la nivel european, reiterând apelul său mai vechi asupra unui minister de finanţe al Uniunii Europene, alături de un parlament şi un buget independent pentru a răspunde viitoarelor crize.

„Generaţia noastră poate realiza acest lucru... trebuie să găsim puterea de a reclădi Europa”, a afirmat liderul Franţei.

Macron, confruntat cu o scădere dramatică în popularitate de la câştigarea alegerilor din luna mai a acestui an, a avertizat că statele europene „nu trebuie să abandoneze lupta” asupra valorilor comune altfel, Uniunea Europeană riscă să de destrame sau să dispară complet, măcinată de conflicte interne.

Acesta a subliniat necesitatea faptului că blocul comunitar trebuie să se reinventeze şi să devină „mai democratic”, mai mult decât o serie de „summit-uri după summit-uri” în care oficialii încearcă să rezolve în spatele uşilor închise criză după criză.

Acesta a promis un plan pentru reconstrucţia Europei în lunile viitoare, argumentând că statele europene trebuie să fie unite în cadrul Uniunii şi că aceasta este singura cale pentru protejarea cetăţenilor lor în faţa unor probleme precum încălzirea globală sau terorismul.

Însă, după cum notează publicaţia The Guardian, Macron nu îşi poate detalia planurile pentru reformele la nivelul Uniunii Europene decât după alegerile generale din Germania de la sfârşitul acestei luni, când va deveni clar gradul în care Berlinul va susţine aceste idei.

De la numirea sa în funcţia de preşedinte, Emmanuel Macron s-a prezentat drept liderul ce poate rezolva problema de încredere a Uniunii Europene. Acesta a afirmat în discursul său că referendumul pentru Brexit reflectă un sentiment că cetăţenii europeni „nu au înţeles” proiectul Uniunii Europene şi că aceştia au simţit că li se cer constant noi eforturi pentru acest proiect în contextul în care există o teamă reală a deteriorării condiţiilor economice.

Una din ţintele discursului lui Macron din Atena a fost şi electoratul francez, ce a devenit mult mai sceptic cu privire la programul de dreapta al liderului francez ce vizează reforma codului muncii, relaxarea reglementărilor în privinţa angajărilor şi concedierilor şi schimbărilor aduse sistemului de pensii. 

După cum notează The Guardian, Macron se confruntă cu paradoxul de a asigura electoratul francez că nu încearcă dezmembrarea statului asistenţial şi a instituţiilor aferente iar, în acelaşi timp, să se prezinte drept o figură modernă, capabilă de reformarea atât a Franţei cât şi a Europei.

Macron şi-a exprimat susţinerea pentru reformele de austeritate implementate de Grecia, dar a subliniat faptul că poporul grec a avut de suportat costuri enorme în această criză şi a reiterat necesitatea de a relaxa povara datoriilor externe ale Greciei. Acesta a afirmat că susţine „uşurarea” poverii datoriei externe a Greciei, adăugând că speră ca această problemă să fie rezolvată în anul următor când Grecia trebuie să finalizeze programul de asistenţă din partea Uniunii Europene.

„Criza în care s-a aflat Grecia se apropie încet de final. Putem vedea faptul că Grecia începe să îşi revină”, a afirmat Macron, lăudând reformele nepopulare ale programului de austeritate introdus de premierul Alexis Tsipras.

Vizita preşedintelui Franţei a fost marcată de o serie de  proteste organizate de grupuri de militanţi de stânga, desprinşi din partidul Syriza, ce s-au soldat cu confruntări cu forţele de ordine. Aceştia au criticat politicile de privatizare ale actualului guvern. Autorităţile au interzis demonstraţiile, parte a măsurilor de securitate generale instituite în capitala Atena. Protestatarii au promis să sfideze această măsură şi să-şi facă auzit mesajul - „Grecia nu este de vânzare. Angajaţii nu sunt, şi nu vor deveni sclavi” - fiind unul dintre sloganurile acestora.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite