Aceste alegeri schimbă multe. Nu numai în Bavaria. Ceea ce a funcţionat cu succes decenii întregi - Creştin-Socialii (CSU) ca un partid credibil pentru electorat creştin, conservator şi în acelaşi timp social - s-a încheiat. Au scăzut de la aproape 48 procente la 37 - ceea ce nu se poate ignora; este o palmă istorică.

Un lucru trebuie spus clar de la bun început: acest fiasco al partidului bavarez nu reprezintă o daună colaterală. Nu reprezintă succesul altora, care a dus la eşecul CSU. Conducerea partidului este răspunzătoare pentru scăderea popularităţii Creştin-Socialilor.

Câştigători la stânga şi la dreapta CSU

De fapt, surpriza acestor alegeri de land a fost succesul verzilor ecologişti (Die Grünen). Cu aproape 18 procente, şi-au dublat voturile în Bavaria şi se află pe drumul de a deveni un nou partid "al poporului". Chiar la nivelul politic naţional.

În Bavaria, o mare parte din electoratul CSU a votat cu ecologiştii, pentru că iau mai în serios creştinismul pe care CSU îl poartă cu numele. Mai ales şeful CSU, Horst Seehofer, se pare să fi uitat acest aspect. Dar o mare parte a electoratului nu s-a lăsat convinsă că teama faţă de islamizare trebuie să fie mai mare decât simţul realităţii şi iubirea faţă de aproape.

Celălalt câştigător - partidul populist de dreapta, AfD - nu a reprezentat o surpriză. Intrarea acestuia în cel de-al 15-lea din cele 16 parlamente de land germane se potriveşte trendului naţional. Faptul că nu a obţinut, aşa cum se aştepta speriată lumea, 20%, ci „numai“ aproximativ 10 procente rămâne destul de îngrijorător, dar nu putem vorbi aici doar despre o alunecare spre dreapta. Este rezultatul unui vot de protest şi al greşelilor comise de CSU.

Marea greşeală: ruptura unui tabu la dreapta spectrului poltiic. De zeci de ani, partidul bavarez CSU a urmat modelul impus de idolul său, Franz-Joseph Strauß, interzicând la dreapta sa orice altă formaţiune conservatoare. Acest lucru a fost important, chiar şi la nivel naţional: în cadrul Uniunii CDU-CSU, creştin-socialii au îndeplinit o funcţie politică. Ceea ce a funcţionat mulţi ani, până în 2018, când şefia partidului bavarez a intrat în panică şi a copiat politica AfD. Când greşeala a ieşit la iveală, liderul partidului - un politician care le ştie întotdeauna cel mai bine pe toate şi oponent al politicii cancelariei Merkel - stricase deja prea multe. Domnule Seehofer, v-aţi furat singur pălăria! Astăzi sunteţi cel răspunzător pentru aceste rezultate şi un perdant.

Cutremurul ajunge la Berlin

Eroziunea întregii Uniunii CDU-CSU este rezultatul isprăvilor lui Seehofer. Iar despre drama SPD ce s mai zicem. Social-democraţii au scăzut în Bavaria de la 20 la sub 10 procente. Criza lor este şi mai vizibilă. Atunci când partidul, care face parte din coaliţia guvernamentală de la Berlin, pierde atât de mult la alegerile locale, acest lucru nu poate rămâne fără urmări.

SPD nu nu reuşeşte să iasă din rolul hăituitului. Ar trebui să păstreze calmul şi să câştige puncte prin agenda proprie; uşor de zis, greu de făcut. Deoarece conducerea partidului se confruntă cu o opoziţie dură din propriile rânduri - din partea celor care vor să pună capăt Marii Coaliţii. Neînţelegerile şi certurile nu sunt preconizate numai în interiorul partidului, ci în întreaga echipă guvernamentală a cancelarei Merkel.

Germania priveşte acum către următoarele alegeri parlamentare locale - în două săptămâni are loc scrutinul din Hessa. Pentru partidele de la guvernare aceste alegeri sunt foarte importante. Dacă ambele - Uniunea CDU/CSU şi SPD - se vor alege cu pierderi masive, coaliţia ar putea foate curând să se clatine serios. Câteva săptămâni mai târziu este programată realegerea Angelei Merkel în funcţia de şefă a Uniunii Creştin-Democrate. Scrutinul din Bavaria nu a ajutat-o în niciun fel să-şi întărească poziţia în partid şi în guvern.

Rosalia Romaniec, DW-Berlin