Cine şi cum îl poate opri pe Putin. Scenariile care ar pune capăt războiului
0Întrebarea care frământă o lume întreagă, la trei săptămâni de când Rusia a atacat Ucraina, este cine şi în ce mod îl poate opri pe Vladimir Putin. „Adevărul” a încercat să afle răspunsul şi a intervievat patru experţi. Variantele sunt diferite şi includ chiar şi o lovitură de palat instrumentată de oligarhii ruşi.
Cei mai mulţi experţi cred că sfârşitul războiului declanşat de invazia rusă din Ucraina nu e deloc aproape, iar deznodământul conflictului este tot mai greu de anticipat. Cert e că rezistenţa eroică a armatei ucrainene, dar mai ales faptul că o întreagă ţară se opune forţelor ruse, combinată şi cu sancţiunile împotriva Rusiei constituie o lovitură neaşteptată pentru Vladimir Putin. Iar costurile războiului s-ar putea întoarce împotriva dictatorului de la Kremlin, cred unii experţi.
Aşteptările sunt însă diferite. În timp ce unii cred că negocierile pot în timp să conducă la pace, alţii cred că e nevoie de o revoluţie populară care să-l răstoarne pe Putin sau chiar de o lovitură de palat, care ar putea fi instrumentată de înşişi oligarhii care îl susţin acum pe preşedintele Federaţiei Ruse.
De ce sunt imprevizibili oligarhii
Cunoscutul analist militar Hari Bucur-Marcu crede mai degrabă în ultimul scenariu. El se aşteaptă ca la un moment dat oligarhii care îl susţin încă pe Putin să se întoarcă împotriva lui, deranjaţi de faptul că nu mai pot face afaceri în Occident. „Absolut toţi marii oligarhi ai Rusiei, care deţin 90% din puterea economică a ţării, nu îşi doresc noi sancţiuni pentru Rusia. Toţi au averile în Occident, toţi vor să meargă la Monaco, vor să iasă cu iahturile în Mediterana şi să se plimbe cu avioanele personale peste tot în lume, nu să stea blocaţi în Rusia”, a explicat Marcu. În opinia sa, nici măcar relaţiile privilegiate cu China nu vor putea compensa pierderile economice uriaşe ale Rusiei.
„Toată fascinaţia Rusiei este spre cultura şi civilizaţia occidentală. Nu vrea nimeni să treacă la maoism şi aşa mai departe. În plus, economia rusă e dependentă de banii obţinuţi de la Uniunea Europeană prin vânzarea gazelor”, susţine analistul militar.
„Scenariul Afganistan”
Specialist în relaţii internaţionale, fost secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe şi consul al României la Toronto, profesorul Valentin Naumescu predă la Facultatea de Studii Europene din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai şi spune că există scenariul ca războiul din Ucraina să ruineze Rusia, la fel cum s-a întâmplat cu fosta URSS după invadarea Afganistanului. Atunci, nu numai că sovieticii au fost nevoiţi să-şi retragă trupele după 10 ani de ocupaţie, dar costurile războiului au provocat o adevărată implozie care a dus în cele din urmă la dezintegrarea URSS.
„Ştim că Uniunea Sovietică avea o superioritate militară covârşitoare, incomparabilă cu cea a Afganistanului. După 10 ani, URSS s-a retras din Afganistan practic învinsă, după ce ocupase ţara între 1979 şi 1989. Deci există acest scenariu şi acum. Este posibil ca aşa cum am spus, pe termen lung, Rusia, şi poate nu atât regimul actual, ci foarte probabil un regim al Rusiei post-Putin să constate că deciziile actuale ale Kremlinului în ceea ce priveşte Ucraina au fost fundamental greşite şi să revină asupra lor”, a spus Naumescu.
Profesorul atrage însă atenţia că Rusia nu va fi învinsă decât pe termen lung, iar asta numai atunci când costurile războiului i-ar putea face pe ruşi să răstoarne regimul Putin. E însă mai degrabă varianta în care nu oligarhii, ci populaţia nemulţumită de privaţiunile la care va fi supusă în următorii ani, l-ar îndepărta pe dictatorul de la Kremlin.
„Pe de altă parte, voi mai spune un lucru care nu este foarte dătător de speranţe. Pe termen scurt şi mediu, sancţiunile, din păcate, nu vor funcţiona. Nu vor avea niciun impact. Putin şi armata rusă nu se vor retrage din Ucraina din cauza sancţiunilor, indiferent cât de severe vor fi acestea. Să nu ne facem iluzii. Aşa cum noi suntem pregătiţi să suportăm un cost, cu atât mai mult Putin, care e un dictator şi nu îi pasă de calitatea vieţii ruşilor de rând, e pregătit să înfrunte sancţiunile. Dar va pierde pe termen lung. Când spun pe termen lung, înseamnă că evaluarea în ceea ce priveşte cine a pierdut şi cine a câştigat un război nu se face imediat, nu se face acum. Ci se face în 8-10 ani, uneori mai mult. Deci undeva la nivelul anilor 2030 sau mai mult”, a adăugat Naumescu.
„Defecţiunea” chineză
Mult mai optimist e cunoscutul expert şi analist militar, colonelul în rezervă Ion Petrescu, care spune că Rusia poate fi îngenuncheată economic în câteva luni. În opinia sa, nici măcar China nu va fi mai fi dispusă să-i întindă o mână de ajutor lui Putin, ci îşi va urma propriile interese şi îl va lăsa complet izolat, iar pe termen lung se va îndrepta chiar împotriva Rusiei.
„Ultimele estimări sugerează că, după aproximativ trei luni de zile, în urma aplicării ultimelor sancţiuni occidentale, Rusia se va afla pe marginea prăpastiei economice. China este un important partener economic al Moscovei, dar nu un aliat pe termen lung, având propriile interese geopolitice în zonă, în rândurile cărora se includ, în etape succesive diferite, reunificarea practică cu Taiwanul şi găsirea, după un timp mai îndelungat, a unei soluţii privind teritoriile revendicate de Beijing, aflate momentan în sudul Federaţiei Ruse”, a spus Petrescu.
În acest context, zilele lui Putin la Kremlin ar fi numărate, mai crede el. Însă chiar dacă o lume întreagă îi va fi împotrivă, sarcina îndepărtării sale le-ar reveni tot ruşilor. „Prin agresiunea militară contra Ucrainei, nefericită, tragică, condamnabilă, a început perioada de final a prezenţei la Kremlin a cetăţeanului care va împlini 70 de ani pe 7 octombrie 2022 - Vladimir Putin. Mai devreme sau mai târziu, conaţionalii săi vor acţiona în consecinţă, pentru îndepărtarea sa din funcţia pe care o deţine”, a mai afirmat el.
Cum îl poate opri SUA pe Putin
În schimb, generalul Dan Grecu speră ca negocierile să ducă în timp la pace. Totuşi, el atrage atenţia că acest lucru nu se va întâmpla prea curând.
„Deşi s-a ajuns la un nivel mai înalt al negocierilor, întâlnirea din Antalya a miniştrilor de externe Lavrov şi Kuleba, nu am văzut progrese, Rusia refuzând chiar şi două cereri minimale ale părţii ucrainene, cea referitoare la culoarele umanitare de evacuare a populaţiei civile, respectiv încetarea focului pentru 24 de ore în oraşul-port Mariopol, primul şi probabil cel mai sever lovit de forţele ruse”, a spus generalul.
Servicii de mediere şi-au oferit mai mulţi lideri, deocamdată preşedintele Turciei, Recep Erdogan părând a fi o soluţie din perspectiva bunelor relaţii pe care le are cu ambele state, adaugă el.
„Aşteptarea mea este că partea rusă doreşte ca pe lângă discuţiile cu ucrainenii, pentru că nu le putem numi încă negocieri, să ducă adevăratele negocieri la nivel de «super-power», cu SUA, eventual în prezenţa Marii Britanii şi Franţei, celelalte puteri nucleare din NATO, în scopul obţinerii unor garanţii suplimentare de securitate şi mai ales pentru stoparea extinderii spre est a Alianţei”, a încheiat generalul.
Vă recomandăm să mai citiţi:
Expert în spaţiul ex-sovietic, despre adevăratele planuri ale lui Putin. „Nu se rezumă la Ucraina”