Azi, greva funcţionarilor europeni. Ce vor?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
„Cei care vor fi cei mai loviţi de măsurile respective sunt funcţionarii proveniţi din ţările mai nou intrate în sistem„ FOTO Reuters
„Cei care vor fi cei mai loviţi de măsurile respective sunt funcţionarii proveniţi din ţările mai nou intrate în sistem„ FOTO Reuters

Pornesc de la un principiu interesant: „Negocierea nu are sens decât dacă se bazează pe o poziţie de forţă. De aceea, greva va fi cel mai eficientă şi mai dur resimţită la nivelul Consiliului de Miniştri. Membrii personalului din Consiliu trebuie să se bazeze pe sprijinul ansamblului instituţiilor şi serviciilor UE atunci când fac grevă pentru binele tuturor”.

„...Instituţiile europene trebuie să ştie că suntem pregătiţi pentru toate eventualităţile…

Contextul. Pe 8 februarie, se spune în documentul prezentat de ansamblul sindicatelor din instituţiile europene, Consiliul European a decis reduceri masive (2,5 miliarde Euro) în bugetele administrative ale instituţiilor, totul la propunerile de reformă prezentate de  Comisia Europeană, plus o îngheţare pe doi ani a salariilor, indemnităţilor şi pensiilor. Numai că, se revoltă acum sindicatele, la nivelul Consiliului există o nouă propunere agreată de ambasadorii Statelor Membre, mult mai dură şi care a provocat ridicarea la luptă.

Noile măsuri de austeritate propuse de Consiliu.

Salarii:

  • se menţine ideea îngheţării acestora pe o perioadă de doi ani
  •  nivelul salarial este reanalizat anual, iar adaptarea anuală în raport cu inflaţia va scădea automat cu 0,5% şi nu va putea depăşi 2%
  • între 01/07/2013 şi 31/12/2020 se va opera o taxă de solidaritate de 6% la nivelul tuturor salariilor, alocaţiilor (inclusive a celor de invaliditate) şi pensiilor, chiar şi în cazul celor care erau în trecut scutiţi şi aceasta după şase ani de tranziţie.


Pensii
:

  • vârsta de pensionare trece de la 63 la 67 de ani
  • nu mai există ieşire anticipate la pensie fără penalităţi
  • Nivelul de acumulare este de maximum 1.67% anual. Diminuarea progresivă fie de 2%, fie de la 1,9% la 1,67% pe o perioadă de şase ani pentru personalul existent. În aceste condiţii, pentru a avea o pensie completă, sunt necesari 42 de ani de activitate.
  • Contribuţia personală la sistemul de pensii până la 45%. Creşterea progresivă de la 33% actual până la 45% în răstimp de şase ani.
  • Diminuarea progresivă până la 0% a “prevederii favorizante Barcelona” cea care prevedea o acumulare specială între 2% şi 3% pentru personalul în activitate după vârsta de pensionare


Carieră:

  • recrutarea personalului de secretariat la un nivel salarial cu 20% mai mic decât în prezent şi o încetinire a carierei lor estimată la 40%
  • o încetinire a carierei profesionale pentru o treime din personalul actual al instituţiilor
  • trei dintre cele mai înalte nivele administrative se vor obţine prin nominalizare politică (în loc de două ca până acum)
  • promovările se fac după minimum trei ani, în loc de doi ca acum.


Au dreptate? 
Depinde din ce punct de vedere priveşti.

În consecinţă, trebuie arătat cetăţenilor că nu numai lor li se cere să accepte austeritatea, dar că cei de la Bruxelles sunt gata de sacrificii importante.

Evident, politic vorbind, măsurile de supra-austeritate au caracter demonstrativ pentru a mai potoli ceva din criticile foarte dure la adresa birocraţilor din instituţiile europene şi salariilor lor. Numai că, pentru prima oară, propunerea şi aşa dură a Comisiei Europene pare să fie mult prea blândă în raport cu ceea ce-şi doresc ambasadorii ţărilor membre… aflate, toate, sub presiunea pieţelor lor politice care ameninţă să producă rezultate ciudate la viitoarele alegeri europarlamentare. În consecinţă, trebuie arătat cetăţenilor că nu numai lor li se cere să accepte austeritatea, dar că cei de la Bruxelles sunt gata de sacrificii importante.

De cealaltă parte, este la fel de evident că cei care vor fi cei mai loviţi de măsurile respective, în cazul în care vor fi adoptate, sunt funcţionarii proveniţi din ţările mai nou intrate în sistem, în majoritate proveniţi din statele din Europa centrală şi de est, tineri şi la început de carieră în instituţiile europene. Iar perspectiva că vor fi obligaţi să muncească până la vârsta de 67 de ani creează o imagine uşor spectrală pentru viitorul instituţiilor, populate în viitor de bătrânei harnici şi muncitori dar nu ştiu cât de productivi la standardele actuale de presiune impuse de ierarhie…

Instituţiile europene sunt acum prinse în plasa necruţătoare a propriilor lor politici impuse ca lecţie de supravieţuire pentru statele membre, asta în lipsa, în continuare, a marilor programe promise pentru reluarea activităţii de creştere economică. În contextul în care s-a făcut anunţul de grevă, dar să vedem câţi vor şi participa efectiv, în condiţiile în care treaba tot trebuie executată la termen, lupta pentru carieră devine şi mai dură decât până acum şi nimeni nu-şi prea poate permite să-şi percliteze cariera sau şansele de promovare. Oricum, interesant că bătălia sindicală din statele membre începe să se vadă şi pe terenul până acum foarte bine protejat de la Bruxelles. Să vedem care vor fi consecinţele.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite