UPDATE VIDEO Atac armat la Strasbourg. Două persoane au murit şi mai multe au fost rănite. Atacatorul încă nu a fost prins

UPDATE VIDEO Atac armat la Strasbourg. Două persoane au murit şi mai multe au fost rănite. Atacatorul încă nu a fost prins

FOTO AFP

Un atac armat a avut loc în Strasbourg, în una dintre pieţele de Crăciun din oraş fiind trase mai multe focuri de armă. 3 persoane au murit şi alte 14 au fost rănite, potrivit ministrului francez de Interne Christophe Castaner, citat de Le Figaro şi Le Parisien.


UPDATE Tatăl, mama şi cei doi fraţi ai atacatorului au fost reţinuţi în acest caz, anunţă  surse apropiate de anchetă şi citate de France Presse.
 
UPDATE Bilanţul victimelor atacului de la Strasbourg a fost revizuit. În schimburile de focuri care a avut loc marţi seară la Strasbourg au murit două persoane şi 14 au fost rănite, dintre care şapte sunt în stare gravă, a declarat miercuri prefectura Bas-Rhin. Una dintre victime se află în moarte cerebrală, de aici şi confuzia privind numărul oamenilor decedaţi.

Iniţial, primarul oraşului Roland Ries a raportat patru morţi în cursul nopţii, după care, ministrul de Interne, Christophe Castaner, a avansat cifra de trei morţi, în cadrul unei conferinţe de presă la ora 2:00.

Procurorul Parisului, Rémy Heitz, a cărui secţie antiteroristă efectuează ancheta asupra atacului de la Strasbourg, va organiza o conferinţă de presă miercuri, la ora 12.00, la Curtea Supremă din Strasbourg.

Magistratul, care a mers la locul atacului de marţi seara, trebuie să facă bilanţul investigaţiilor, în timp ce poliţia desfăşoară acţiuni de căutare a suspectului, un bărbat de 29 de ani, cu fişa S (indicator utilizat de autorităţile de aplicare a legii pentru a semnala o ameninţare la adresa securităţii naţionale) pentru radicalizare islamistă şi cunoscut pentru chestiuni de încălcare a dreptului comun.
 
UPDATE Cinci persoane au fost reţinute în cadrul căutărilor autorului atacului de marţi din Piaţa de Crăciun de la Strasbourg, însă atacatorul nu a fost prins. Ministrul francez de Interne nu exclude posibilitatea ca atacatorul să fi fugit în Germania.
 
Atacatorul a fost identificat drept un suspect extremist în cursul unor încarcerări anterioare, însă motivul atacului rămâne neclar.
 
Guvernul francez a ridicat miercuri nivelul alertei în domeniul securităţii şi a trimis trupe suplimentare la Strasbourg.
 
UPDATE Motivaţia teroristă a atacului armat nu a fost deocamdată stabilită, a declarat ministrul francez de interne Laurent Nunez.
 
„Nu pot afirma motivaţiile teroriste ale suspectului. Trebuie să fim prudenţi înainte de a vorbi despre un atentat“, a declarat ministrul de interne francez.
 
UPDATE Christophe Castaner a declarat că 3 persoane au murit şi alte 12 au fost rănite în urma împuşcăturilor.
 
Autorul atacului armat a fost condamnat în Franţa şi Germania de infracţiuni de drept comun. „Şi-a ispăşit pedepsele,” a spus Castaner.
 
Franţa a trecut la nivelul maxim de urgenţă „Alertă de atac.”
 
UPDATE Simpatizanţi ai Statului Islamic (SI) sărbătoreau în noaptea de marţi spre miercuri atacul armat de la Strasbourg, soldat cu cel puţin patru morţi, pe diverse canale de pe Telegram, identificate de „Site intelligence”, un site specializat în supravegherea reţelelor de socializare, relatează publicaţia Le Figaro, citată de news.ro. Însă, pentru moment, gruparea Daesh nu a revendicat acest atac.
 

Pe de altă parte, Facebook a activat funcţia Safety Check, care le permite utilizatorilor să le indice apropiaţilor lor faptul că sunt în siguranţă, în urma unui eveniment dramatic.

UPDATE Poliţiştii germani de la punctele de trecere a frontierei opresc maşinile care merg din Germania în Franţa

UPDATE Preşedintele Parlamentului European (PE) Antonio Tajani a anunţat, marţi noaptea, că instituţia urmează să-şi continue activitatea, în pofida atacului armat de la Strasbourg şi închiderii sediului PE.

UPDATE Prim-ministrul francez Edouard Philippe a activat celula inter-ministerială de criză.

Nu există români răniţi în atentatul de la Strasbourg 

UPDATE MAE a transmis că până în acest moment nu sunt confirmate victime cetăţeni români în urma atacului armat de la Strasbourg şi nu au fost înregistrate solicitări de asistenţă consulară. Într-o postare pe Twitter, MAE îşi exprimă solidaritatea cu cei afectaţi de acest atac.

De asemenea, premierul Viorica Dăncilă a condamnat, într-o postare pe Twitter, atacul armat de la Strasbourg şi s-a declarat profund întristată.

UPDATE Numărul persoanelor ucise a ajuns la 4, scrie presa internaţională. Informaţia nu este confirmată oficial.

Cine este autorul atentatului de la Strasbourg 

UPDATE Le Figaro transmite că ar fi vorba despre cel puţin patru morţi şi că atacul este considerat unul terorist. Suspectul, un bărbat în vârstă de 29 de ani, pe numele căruia există o „fişă S” şi care ar fi fost încercuit de forţele de ordine, cu care s-a implicat într-un schimb de focuri de armă, urma să fie arestat marţi dimineaţa de către jandarmi, dar nu se afla acasă, potrivit unei surse apropiate dosarului. 

UPDATE Preşedintele Comisiei Europene Jean Claude Juncker condamnă cu fermitate atacul de la Strasbourg, un oraş despre care afirmă că este prin excelenţă un simbol al păcii şi democraţiei europene.

„Gândurile mele sunt alături de victimele atacului armat de la Strasbourg, pe care în condamn cu mare fermitate. Strasbourg este prin excelenţă un oraş al păcii şi democraţiei europene. Valori pe care le vom apăra întotdeauna. Comisia este alături de Franţa”, a scris Juncker pe Twitter.

Europarlamentari români, blocaţi în sediul Parlamentului European din Strasbourg din cauza atacului 

UPDATE Mai mulţi europarlamentari români sunt blocaţi, marţi seară, în sediul Parlamentului European din Strasbourg din cauza atacului armat. Aceştia au anunţat că li s-a transmis că nu au voie să iasă din clădire.

„Sunt blocat în clădirea PE din Strasbourg, din pricina împuşcăturilor din centrul oraşului”, a scris pe Facebook Cristian Preda.

 La rândul său, Siegfried Mureşan a anunţat că sediul clădirii este închis şi „nu intră şi nu iese nimeni”.

„Împuşcături în centrul Strasbourgului. Parlamentul European a fost închis; nu intră şi nu iese nimeni. Parlamentul European este în continuare închis. Serviciile de securitate ne-au informat că atacatorul este încă în libertate”, a scris Mureşan pe Facebook.

UPDATE Autorul atacului armat a fost identificat, a anunţat prefectura din Bas-Rhin, iar secţia antiteroristă a Parchetului Parisului, în relaţie cu Parchetul Strasbourgului, evaluează situaţia, relatează Le Figaro. Ministrul de Interne a spus că persoana în cauză era cunoscută poliţiei, având antecedente infracţionale.

Martori au declarat pentru AFP că au auzit mai multe focuri de armă către ora locală 20.00 (21.00, ora României). Mulţimea s-a grăbit să plece de pe străzi.
 
„Am auzit mai multe focuri de armă, trei poate, şi am văzut mai multe persoane fugind. Una dintre ele a căzut, nu ştiu dacă s-a împiedicat sau a fost atinsă (de gloanţe). Oamenii din bar au strigat «închide, închide», iar barul s-a închis”, a declarat un martor contactat de AFP, care s-a închis în locuinţa sa.
 
Un bărbat a deschis focul în centrul oraşului, pe rue des Orfèvres, tirurile au atins mai multe persoane, iar victimele au fost evacuate către Centrul Spitalicesc Strasbourg, a anunţat prefectura din Bas-Rhin, precizând că centrul operaţional departamental a fost activat la sediul său.
 

UPDATE În zonă a fost declanşat planul alb, care presupune ca toţi medicii să se prezinte la muncă.

Clădirea Parlamentului European a fost închisă preventiv.

UPDATE Un martor al incidentelor a declarat pentru BBC că a auzit focuri de armă şi a găsit o persoană împuşcată, care zăcea pe un pod. El a precizat că a încercat să o resusciteze, dar persoana a murit.


Atacatorul încă nu a fost prins. 

Forţele de ordine au instituit un perimetru de securitate în zonă, iar circulaţia tramvaielor a fost întreruptă.

Incidentul s-a produs aproape de o piaţă de Crăciun, într-una din pieţele centrale, Place Kleber.

Un raport al departamentului francez de pompieri arată că o persoană a fost ucisă, dar acest lucru nu a fost confirmat.

Autorităţile regionale au confirmat un „incident în desfăşurare” în oraş, dar nu au dat detalii.

Emmanuel Foulon, un ofiţer de presă la Parlamentul European a scris pe Twitter că a fost panică în centrul oraşului, după ce s-au auzit focuri de armă şi poliţiştii alergau înarmaţi pe străzi.

citeste totul despre: