Irina Radu a prezentat planul de reformare pentru TVR: trei noi canale, indexarea taxei TV şi schimbarea mentalităţii instituţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Irina Radu propune mai multe schimbări prin care vrea ca Televiziunea Publică să revină în topul posturilor din ţară FOTO Arhivă
Irina Radu propune mai multe schimbări prin care vrea ca Televiziunea Publică să revină în topul posturilor din ţară FOTO Arhivă

Irina Radu, preşedintele-director general al Televiziunii Românii, şi-a expus ideile de reformare a postului public prin care vrea să îl aducă în topul canalelor din România.

TVR, locul trei la nivel naţional în doi ani 

Irina Radu a prezentat în faţa Consiliului de Administraţie al TVR Principiile de reconstrucţie şi funcţionare ale TVR prin care vrea ca postul public să fie perceput diferit în anii ce vin. Preşedintele-director general al TVR doreşte ca TVR „sa redevină important pe piaţa media românească, urcând înapoi în topul audienţei, ajungând - cu canalul generalist -, în doi ani de zile în top trei, target naţional, arată Irina Radu, citată de paginademedia.ro.

„TVR trebuie să înţeleagă că o emisiune nu face audienţă pentru că este prost făcută şi are prezentatori neplăcuţi publicului“ 

Irina Radu suprinde în planurile sale de reorganizare şi două aspecte importante: relaţia calitate - audienţă şi necesitatea unei părţi editoriale de calitate. „Eliminarea concepţiei greşite că o emisiune nu face audienţă pentru că: «este de cultură», «este serioasă» sau alte motivaţii asemănătoare. TVR trebuie să înţeleagă că o emisiune nu face audienţă pentru că este prost făcută, neinteresantă, are prezentatori neplăcuţi publicului, tratează subiecte care nu interesează“, arată ea. „Dacă Pro TV sau Antena 1 schimbă studiourile cu studiourile TVR sau schimbă tehnicienii cu tehnicienii TVR - rezultatul va fi relativ acelaşi; dacă însă schimbă corpul editorial cu angajaţii TVR, cu siguranţă rezultatul va fi diferit“, continuă aceeaşi Irina Radu.

Irina Radu mai vrea, prin planul propus, să întrerupă emisiunile cu reclame, să indexeze taxa TV, iar TVR să treacă „printr-un proces de evaluare temeinic, care să evite deviaţiile din anul 2012/2013“. 

Trei noi canele 

Planul mai prevede înfiinţarea a trei canale: unui generalist, unui informativ şi unul cultural-educativ. Canalul generalist presupune realizarea unor emisiuni cu arie maximă de adresabilitate (divertisment, filme, seriale, emisiuni sociale, anchete, reportaje, maxim trei sau patru buletine de ştiri), canalul informativ va avea o grilă bazată pe ştiri, talk-show-uri, documentare, interviuri cu personalităţi ale momentului, emisiuni economice, date meteo, date financiare, materialele fiind furnizate de Bucureşti şi de toate studiourile teritoriale, în timp ce canalul cultural va avea o grilă care să prezinte de dimineaţă până la ora 18:00 emisiuni culturale realizate de cele cinci studiouri teritoriale, emisiuni de cultură şi tradiţii ale minorităţilor şi după ora 18.00 - jurnale cu ştiri culturale, filme, talk-show-uri de cultură, dezbateri pe temele zilei din cultura românească, europeană şi internaţională. 

Alte schimbări dorite de Irina Radu 

Irina Radu îşi mai propune să redefinească fiecare canal aşa încât publicul să ştie exact ce poate găsi în portofoliul televiziunii publice (în intervalul august 2016 - ianuarie 2017); să indexeze taxa TV şi să extindă posibilităţile de colectare; să folosească în procesul de evaluare şi reorganizare a unor companii de profil, nu a structurilor interne care nu au niciun interes să sprijine un demers care le-ar putea afecta prestaţia viitoare; să atragă resursă umană din afara TVR în scopul schimbării mentalităţii organizaţiei, a modului de muncă, a pretenţiilor financiare, a standardelor de succes; şi să achiziţioneze un car HD la standarde FIFA/UEFA, astfel încât TVR să nu mai fie obligat să închirieze de pe piaţă la transmisiunile sportive şi alte transmisiuni complexe. 

Cum a revenit Irina Radu la TVR 

Irina Radu a fost validată marţi, 10 mai, de către plenul reunit al Parlamentului în funcţia de preşedinte-director general al Televiziunii Române. „Vreau să vă asigur că voi depune toate eforturile pentru ca SRTV să redevină ce a fost: o televiziune respectată şi iubită de public. Pentru a se întâmpla acest lucru avem nevoie de încredere unii în alţii, de discernământ, de capacitatea de a alege adevărul de minciună şi manipulare şi de a pune televiziunea înaintea intereselor personale“, le-a spus ea angajaţilor TVR.

După mai multe încercări eşuate, Societatea Română de Televiziune are din nou un preşedinte-director general, în persoana Irinei Radu, după ce 304 de parlamentari au votat „pentru“ şi doar opt „împotrivă“. Liberalii au boicotat şedinţa, ieşind din sală, în contextul în care propunerea Consiliului de Administraţie al TVR a fost Monica Ghiurco. Cu toate acestea, Irina Radu a primit afiz favorabil din partea Comisiilor Parlamentare de Cultură în urma unui artirficiu operat de către parlamentarii PSD. În acest sens, PNL a anunţat că va contesta contestă la Curtea Constituţională procedura numirii Irinei Radu la şefia TVR, susţinând că în acest caz a fost comis un abuz.  

De altfel, aproximativ o sută de angajaţi ai TVR au protestat marţi, 10 mai, în curtea instituţiei, nemulţumiţi de modul în care s-a desfăşurat procedura de vot.

TV



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite