Irina Radu, impusă de noua majoritate parlamentară la şefia TVR. Liberalii vor ataca la CCR voturile din comisii şi din plen

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Irina Radu are mari şanse să fie noul preşedintele-director general. FOTO Arhivă Adevărul
Irina Radu are mari şanse să fie noul preşedintele-director general. FOTO Arhivă Adevărul

Irina Radu este noua şefă a TVR după ce coaliţia condusă de PSD a reuşit să atragă de partea lor un nou partener politic, UDMR, şi să treacă propunerea lor prin votul din Legislativ. Liberalii au anunţat că vor ataca la CCR voturile din comisii şi din plen.

Parlamentarii au votat-o pe Irina Radu pentru funcţia de preşedinte-director general al Televiziunii Române, candidatura ei întrunind 304 voturi „pentru“ şi opt „împotrivă“, în urma unei şedinţe cu cântec. Pentru ca votul să fie valid, trebuiau exprimate cel puţin 271 de voturi „pentru“ propunere, numărul reprezentând în acelaşi timp şi neceseraul de parlamentari pentru a asigura cvorumul de şedinţă.

Şedinţa de vot a debutat fără cvorum, după plecarea din sală a liberalilor. PNL a anunţat în plenul reunit al Parlamentului pentru votarea conducerii TVR că va părăsi lucrările, considerând procedura neconstituţională. PSD, alături de UNPR, ALDE şi UDMR, au interpretat după bunul plac Legea de organizare şi funcţionare a SRTv la alegerea preşedintelui instituţiei, ignorând recomandarea Consiliului de Administraţie (CA) al TVR, Monica Ghiurco, pentru a vota propria favorită, Irina Radu

Radu, numită de PSD în CA al TVR, primise aviz favorabil de la Comisiile de Cultură reunite ale Parlamentului pentru funcţia de preşedinte-director general al televiziunii publice, cu 25 de voturi „pentru“ şi niciunul „împotrivă“, ea fiind audiată în pofida faptul că propunerea CA-ului a fost Monica Ghiurco. Cele 25 de voturi au fost cele ale aleşilor PSD, UNPR, ALDE, UDMR şi Minorităţi, cei 13 parlamentari liberali din comisiile de cultură părăsind lucrările şedinţei.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a decis să continue şedinţa de plen, deşi se află în lipsă de cvorum. Acesta nu era la primul demers de acest fel, cu o zi înainte reuşind să strângă la limită numărul minim necesar de senatori pentru a trece mai multe legi organice controversate.

UDMR, noul aliat al PSD

În timpul votului, numeroşi parlamentari care pierdut începutul şedinţei au venit pentru a-şi exprima opţiunea, astfel încât s-a reuşit asigurarea numărului necesar de voturi. La finalul primului apel nominal, lista a fost reluată pentru parlamentarii care rataseră primul vot, astfel încât să se asigure prezenţa necesară. Niculae Mircovici, secretar al Camerei Deputaţilor, a citit lista cu parlamentari de mai multe ori pentru a trage de timp şi a strânge cât mai mulţi aleşi. După prima citire a listei şi a votului dat, responsabilii de şedinţă nu au luat urnele pentru a coborî pentru numărare ci au mai aşteptat alţi parlamentari. „Stai mă ca mai sunt doi pe drum“, i-a zis Tăriceanu lui Mircovici.

Fosta coaliţie de guvernare s-a bucurat şi de sprijinul parlamentarilor UDMR care, potrivit unor surse poltice, au bătut palma cu PSD-ul pentru susţinerea mai multor proiecte de lege cum sunt deiznciminarea conflictului de interese sau altele care ţin de Codul Penal, dar şi pentru împărţirea diferitor funcţii, cum e susţinerea deputatului Attila Varga pentru funcţia de judecător CCR

„Avem Papă!“

„Habemus Papam!“ (n.r.-Avem Papă!), a exclamat Niculae Mirovici în faţa juraliştilor aflaţi lângă sala unde Biroul Permanent reunit numărase voturile care a adus şefia TVR în mâinile celei susţinute de PSD. „Din nou, legea este călcată în picioare de parlamentari, fiindcă Legea 41/1994 indică la art.3 cum se face desemnarea şi validarea preşedintelui-director general în mediile publice (...) Dacă prevederea ar avea altă interpretare, atunci comisia ar fi procedat de la bun început la audierea mai multor candidaţi, ceea ce nu s-a întâmplat niciodată până acum. În niciun mandat“, a afirmat Brânduşa Armanca, fost şef al TVR Timişoara, pronunţându-se asupra problemei TVR.

PNL atacă la CCR voturile din plen şi comisii

Secretarul executiv al PNL Radu Carp a anunţat, marţi, că partidul va trimite la Curtea Constituţională o sesizare privind votul din comisiile de cultură şi din plenul reunit privind alegerea Irinei Radu, ca preşedinte director general al TVR, el acuzând PSD că a comis un abuz. „Pe ceea ce s-a întâmplat în şedinţa de comisii reunite de ieri şi în şedinţa de plen, la fel, vom depune o sesizare la CCR“ a afirmat Carp, membru al PNL în CA al TVR. Totodată, acesta a subliniat că: „Ar fi trebuit să se respecte articolul din lege care spune că se examinează doar propunerea CA. Este un abuz, o interpretare a legii a spune că se examinează o propunere care nici măcar nu fost trimisă de CA“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite