Nu încape îndoială că Raportul respectiv va fi respins, iar Consiliul de Administraţie, în frunte cu preşedintele-director general, dl. Stelian Tănase, trimis la plimbare. Deşi e conştient de toate acestea, contraperformanţelor sale manageriale asociindu-li-se lipsa totală de sprijin politic şi izolarea la care este supus de guvernanţi, dar şi de Opoziţie, dl. Stelian Tănase a declanşat o contraofensivă. În fapt, un penibil exerciţiu de autoapărare în care este ajutat mai pe faţă, mai deghizat, de jurnalişti ce se află pe Statul de plată al TVR, în calitate de colaboratori, ca urmare a voinţei, capriciilor şi deciziilor arbitrare ale d-lui Tănase.

De la Octavian Andronic, a cărui Andografie a zilei a fost resuscitată pe TVR 1 şi care, drept mulţumire, îşi apără contra-cost binefăcătorul într-un articol publicat pe fantomatica Amos News, până la Cornel Nistorescu, cel care l-a însărcinat pe Lucian Gheorghiu să îl mângâie galeş pe creştet pe viitorul mazilit, într-un articol căznit publicat de Cotidianul.ro.

 Ajutorul anemic al celor doi nu ajunge. Aşa că pentru joia trecută, dl. Tănase i-a comandat aprodului său, Sorin Avram, să se facă că îl invită la o ediţie a emisiunii Vorbeşte liber. Nu voi insista asupra scenariului de proastă calitate pe care cei doi au avut impresia că l-ar fi pus la punct şi cu care s-au iluzionat că ne păcălesc, asupra logoreei disperate a aprodului conştient că foarte curând va trebui să îşi facă bocceluţa şi să plece spre Suceava natală ori asupra consideraţiilor laşe făcute la adresa mea de duetul afon Tănase-Avram.

Căci eu sunt „cetăţeanul” care scrie la un ziar, care se „năpusteşte” sistematic asupra fragilului PDG, care îi dă dureri de cap neîndemânatecului său serv plătit fără rost din bani publici pentru o emisiune fără har şi fără telespectatori. Una dintre cele mai proaste din istoria TVR. Cetăţeanul căruia i s-au rezervat vreo trei minute preţioase, iar în televiziune timpul costă mai mult decât altunde, în decursul cărora cei doi s-au răfuit cu mine, completându-şi răfuiala cu urări de sănătate pe care li le întorc înzecit. Mă voi mulţumi doar să observ că prin ceea ce au făcut cei doi joi seara, consumând 50 de minute de emisie pe care Stelian Tănase ar trebui să le plătească la leu în regim de publicitate, s-a mai pregătit o lopată de pământ pentru viitorul mormânt al TVR.

Cu toate acestea, dincolo de multele neadevăruri rostite de Stelian Tănase în spectacolul de teatru cu alură de şuşă jucat în compania de replicant amator şi zgomotos, cu o gesticulaţie de clovn trist a lui Sorin Avram, în cele spuse de preşedintele-director general al TVR, am identificat şi câteva adevăruri. De la denunţarea caracterului depăşit al cadrului legislativ în care e silită să funcţioneze Televiziunea publică la indiferenţa vinovată a politicienilor, a Parlamentului, a Guvernului faţă de prezentul şi viitorului Televiziunii Române. De la necunoaşterea de către aceştia a importanţei funcţionării în condiţii normale a unei Televiziuni publice, în nici un fel controlată ori condiţionată politic, până la sistematica subminare a prestigiului TVR, o operaţiune în care şi-au dat mâna politicieni, guvernanţi, reprezentanţi ai unor televiziuni concurente comerciale, dar chiar şi şefi trecuţi sau actuali ai SRTV, domnul Tănase însuşi figurând, spre ruşinea sa, printre denigratori. Alături de amicul lui, plătit cu bani grei, Cornel Nistorescu. De la constatarea deficitului de imagine de care suferă TVR până la recunoaşterea slabei calităţi de comunicator a instituţiei, incapabilă să îşi facă din telespectatori un aliat în respingerea atacurilor cărora le este supusă aproape zilnic.

Dl. Stelian Tănase e cât se poate de îndreptăţit în criticile sale la adresa premierului Victor Ponta. Care nu numai că nu şi-a ţinut promisiunile şi nu şi-a respectat obligaţiile ce reveneau Guvernului ca urmare a Memorandumului încheiat în vara anului 2012 cu reprezentanţii TVR, dar care parcă e chitit să distrugă Serviciului public de televiziune din România. Neinspirate, dacă nu chiar neconforme cu statutul său de prim-ministru postări pe Facebook, răutăţi definitorii pentru micimea sufletească şi umană a d-lui Ponta, dorinţa de a-l vedea îndepărtat din funcţia în care tot el l-a impus cu lingura de la pantofi pe dl. Tănase, cu preţul distrugerii TVR, fac din dl. Victor Ponta unul dintre artizanii prăbuşirii instituţiei din Calea Dorobanţi.

Nu e deloc exclus ca dl. Ponta şi guvernul pe care încă îl conduce să nu poată decide ştergerea datoriilor istorice ale TVR. Dar e cât se poate de la îndemână  Executivului să propună şi să promoveze legi şi ordonanţe prin care să fie majorată taxa de abonament, prin care TVR să fie scutită de plata TVA, prin care circuitul financiar să fie deparazitat de intermediari, ş.a.m.d. Totul e să vrea. Nu vrea fiindcă nu vrea un prim-ministru ranchiunos, resentimentar, lipsit de simţul răspunderii.

Nu ştiu când anume, în ce zi, în care săptămână sau în ce lună Parlamentul va demite actualul CA al TVR, pe Stelian Tănase implicit. Sunt însă convins că o va face foarte curând. Sunt gata să pariez că, imediat după aceea, se vor găsi banii pentru achiziţionarea a ceea ce se mai poate achiziţiona din drepturile de televizare a Euro 2016. Ca şi resursele necesare supravieţuirii cu iz de agonie prelungită a TVR. Dl. Tănase va fi înlocuit cu un alt preşedinte-director general pe care premierul Ponta şi majoritatea parlamentară îl vor socoti util pentru campaniile electorale din cursul anului viitor. Un PDG desemnat politic ce îşi va sluji credincioşi stăpânii politici fiindcă va şti cine sunt aceştia. Dl. Tănase fiind defavorizat şi din acest punct de vedere. Măcar pe vremea când era slujbaş în ograda lui Sorin Ovidiu Vântu îi era clar ordinele cui trebuia să le îndeplinească.

Viitorul PDG nu va putea face nimic pentru TVR, pentru angajaţii săi, pentru telespectatori. Fiindcă nu au vrut, fiindcă nu vor politicienii, parlamentarii care au cu totul alte preocupări. Ca, de exemplu, ruşinoasa auto-atribuire de pensii speciale.