De ce vrea Kim Jong-un să-şi înlocuiască „arma secretă“ de la TV, cea mai cunoscută femeie din Coreea de Nord

De ce vrea Kim Jong-un să-şi înlocuiască „arma secretă“ de la TV, cea mai cunoscută femeie din Coreea de Nord

Ri Chun-hee este cea mai cunoscută femeie din Coreea de Nord

Celebra crainică Ri Chun-hee (75 de ani), cea care a dat toate marile veşti în ultimii 40 de ani poporului nord-coreean, fapt ce i-a atras titlurile de „regina propagandei“ şi „portavocea lui Kim Jong-un“, va fi înlăturată de pe post la dorinţa dictatorului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ri Chun-hee, cunoscută şi drept „doamna în roz“, a apărut decenii la rând la televiziunea de stat, fiind crainica preferată a regimului de la Phenian. Cu toate că este văzută drept singura femeie în care dictatorul Coreei de Nord are încredere deplin, se pare că acesta a dat noi directive într-o încercare de a-şi atrage simpatia publicului tânăr. Drept urmare, veterana crainică a apărut din ce în ce mai rar la pupitru, fiind înlocuită de prezentatoarea mai tinere. 
 
„Principalul motto al noii ere a lui Kim Jong-un este acela de a ţine pasul cu noul secol şi tendinţele sale“, a explicat Kang Dong-wan, profesor la Universitatea din Seul, potrivit ABC. „Am putea spune că schimbarea direcţiei a fost reflectată şi în producţia programelor“. Profesorul a subliniat şi că telespectatorii nord-coreeni au început să fie expuşi reţelelor sociale externe, iar programele TV sunt ceva mai prietenoase. 
 
Spre exemplu, în septembrie, televiziunea de stat a prezentat un nou studio echipat cu tehnologie de ultimă generaţie – o cameră de control digital, un sistem avansat de iluminare, teleprompter, grafică pe fundal. 
 
Aşadar, în ultimele săptămâni la pupitrul ştirilor au început să apară crainice mai tinere şi mai vesele în încercarea de a fideliza telespectatorii noii generaţii. De altfel, Ri s-a pensionat în 2012, însă a continuat să apară la TV, planul fiind acum ca ea să se retragă definitiv şi trecerea să fie una lină. 
 

Una dintre noile crainice, dar tot în roz

Cine este „doamna în roz“

Considerată „arma secretă“ a dictatorului Kim Jong-un şi a celor dinaintea lui, Ri Chun-hee s-a pensionat la începutul anului 2012, însă revine la pupitrul ştirilor de fiecare dată când regimul doreşte să răspândească informaţii de maximă importanţă. 
 
Cu o carieră de peste 40 de ani, Ri Chun-hee este celebră şi pentru maniera în care prezintă ştirile: a zâmbit cu entuziasm şi nu şi-a ascuns bucuria de fiecare dată când a anunţat testarea bombelor nucleare, a ţipat vorbind despre „diavolii din Vest“, a lăcrimat, nu şi-a putut stăpâni tremurul vocii şi a avut o mină sobră când a prezentat morţile dictatorilor. 
 
 
Nu se ştie cu exactitate data naşterii, însă cele mai multe surse susţin că Ri Chun-hee ar avea 75 de ani şi a urmat cursuri de actorie înainte de a fi angajată de familia lui Kim la singurul post de televiziune din Coreea de Nord, în anul 1971, potrivit CNN. Din acest motiv se spune că Ri Chun-hee este singura femeie în care liderul de la Phenian are încredere deplină.
 
Denumită „prezentatoarea poporului“, Ri Chun-hee s-a folosit în cele peste patru decenii petrecute la pupitrul ştirilor de o varietate de tonuri pentru a reda informaţiile cu greutate. Crainica a fost alături de nord-coreeni în multe momente de cumpănă. Plângând, a anunţat morţile liderilor supremi Kim II-Sung, din 1994, şi Kim Jong-II, în 2011, şi folosindu-se de calm a asigurat oamenii că totul va fi bine, în 2010, când tensiunile dintre Coreea de Nord şi Coreea de Sud au escaladat. 
 
 
În anul 2012, Ri Chun-hee a acordat un interviu pentru postul chinez CCTV în care şi-a anunţat retragerea din lumina reflectoarelor. „Foarte multe prezentatoare sunt acum tinere şi frumoase şi mult mai potrivite să apară în faţa telespectatorilor“, a declarat cu modestie. 
 
De asemenea, Chun-hee şi-a dezvăluit şi câteva dintre trucurile care au transformat-o într-o vedetă de talie mondială, precizând că fiecare prezentator ar trebui să-şi dezvolte un stil propriu pentru a impresiona şi cuceri publicul şi că tonurile diferite, în concordanţă cu subiectele prezentate, sunt obligatorii. 
 
„Când citim în RPDC (Republica Populară Democrată Coreeană, denumirea oficială a ţării – n.red.) nu trebuie să pară că ţipăm, trebuie să le vorbim cu blândeţe telespectatorilor“, a precizat crainica. 
Totuşi, este celebră pentru tonul agresiv pe care îl foloseşte în unele ocazii. „Este o voce plină de ură. Îmi aminteşte de ce a scris George Orwell în 1984, când vorbea despre ura care durează două minute. Este o voce încărcată cu ură şi dispreţ“, a declarat Bryan Myers, analist de propagandă nord-coreeană la Universitatea Dongeso din Busan, citat de CNN. 
 
 
Ri Chun-hee rămâne însă una dintre femeile privilegiate, pentru că sunt foarte puţine prezentatoarea de televiziune care să se fi bucurat de o asemenea longevitate. „În Coreea de Nord este foarte greu să devii prezentatoare, mai ales pentru femei, ea este singura care a rezistat atât de mulţi ani“, a explicat profesorul universitar H.S. Moon pentru Channel 4. 
 
„În multe privinţe, ea are imaginea unei mame pentru public şi este imaginea feminină pentru stat, deoarece Coreea de Nord nu a permis vreunei soţii a liderilor nord-coreeni să participe la viaţa publică. E un lucru pe care rar îl vezi. Statul are o mare încredere în ea. Este literalmente vocea statului către public. Oamenii au devenit atât de obişnuiţi cu faţa ei, ea a câştigat şi încrederea poporului“, a mai precizat profesorul. 
 
Despre Ri Chun-hee se mai ştie că îi place foarte mult culoarea roz şi în cele mai multe cazuri apare la televizor purtând chimonouri tradiţionale coreene în diferite nuanţe de roz, însă optează şi pentru negru când informaţia o cere, cum ar fi anunţul unui deces important. De asemenea, Chun-hee se bucură de restaurantele şi divertismentul oferit de capitala Pyongyang. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: