VIDEO Plasarea produselor: ce găseşti în videoclipurile româneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Calvin Klein, BLVD, Pepsi, Mini Paceman şi Gusto sunt brandurile promovate intens în clipul piesei "E marfă tare" al artistului de 29 de ani. FOTO Facebook
Calvin Klein, BLVD, Pepsi, Mini Paceman şi Gusto sunt brandurile promovate intens în clipul piesei "E marfă tare" al artistului de 29 de ani. FOTO Facebook

Plasarea de produse e o practică obişnuită în showbizul internaţional. În ultima perioadă, şi artiştii români îşi asociază imaginea cu diverse branduri pe care le promovează în clipuri.

 „Când soarele răsare, nimeni nu doarme, / Petrecerea e-n toi, nimeni n-o face cum o facem noi“, spune Alex Velea în cea mai recentă piesă a sa, „E marfă tare“, al cărei clip îi susţine mesajul. În filmuleţul de aproximativ patru minute, artistul dansează printre prietenii care beau Pepsi şi mănâncă pufuleţi Gusto, iar prin mişcările sale reuşeşte să-şi evidenţieze nu numai corpul antrenat, ci şi boxerii Calvin Klein şi şapca BLVD, cu care se mândresc şi rapperii americani.

„A doua zi avem poze în ziare“, mai cântă artistul, în timp ce un animator lustruieşte o maşină roşie Mini Paceman. „E marfă tare“ este un exemplu clasic de material audiovizual ce plasează produse, reuşind să le integreze firesc în scenariu.

În clipul „Perfect fără tine“, Tudor Chirilă îşi serbează despărţirea amoroasă cu zeci de doze de Ursus, aduse în portbagajul unui SEAT Leon, iar în „Pernele moi“, Corina, în costumaţii sexy livrate de Puma, îşi plânge iubirea aruncând cu doze de Pepsi.

ARTĂ ŞI COMERŢ Plasarea produsului (product placement) e o formă de comunicare audiovizuală ce constă în inserarea unui produs, brand sau logo într-un videoclip, film, producţie TV, roman, piesă de teatru pentru a creşte notorietatea unui produs şi a-i îmbunătăţi imaginea în rândul consumatorilor, scopul fiind acela de a spori vânzările.

TOATE-S VECHI ŞI NOUĂ TOATE
Această strategie ia tot mai multă amploare şi în România, în străinătate fiind o practică frecventă.

În clipul de la „Live It Up“, vizualizat de peste 40 de milioane de ori numai pe contul ei oficial de YouTube, la două luni de când a fost lansat, Jennifer Lopez citeşte de pe telefonul Nokia un mesaj de la Pitbull, purtând la mână un ceas Ice şi bijuterii Swarovski, iar în 2010, Lady Gaga îşi prindea buclele cu doze de Cola Diet şi gătea cu Miracle Whip, în clipul „Telephone“. 

jennifer lopez clip

„Produsele trebuie să se înscrie în firescul acţiunii şi să nu fie expuse ostentativ, pentru a nu-l deranja pe telespectator“, analizează Gabriel Guriţă, managing director la Magic Ads, prima companie de plasare virtuală de produse din România. De aceeaşi părere este şi Anthony Iguacu, cântăreţul de la „Vocea României“ care a regizat peste 20 de clipuri.

Produsele nu trebuie scoase din context, ci integrate într-un scenariu. De exemplu, la o petrecere pe plajă poţi să plasezi nişte băutură şi chiar chipsuri, dar într-un clip abstract ar ieşi în evidenţă o sticlă de bere. Produsul trebuie adaptat. Am avut, de exemplu, un clip cu o tipă la mare, în care mi s-a cerut să inserez un şampon. Pentru logica poveştii, am inserat o scenă în care fata făcea duş pe plajă“, a explicat cel care a regizat clipuri pentru Akcent, Connect-R şi Alexandra Ungureanu şi Crush.

„În cele din urmă, consumatorul acceptă promovarea, dar pentru a avea efect, aceasta trebuie integrată într-un mix de marketing online şi pe TV“, explică specialistul de la Magic Ads. Un exemplu este Corina care şi-a lansat o linie vestimentară în colaborare cu Puma şi Dana Budeanu şi care poartă hainele brandului atât în clipurile „Pernele moi“, cât şi în „Roata se întoarce“. În plus, artista promovează Pepsi atât în clip, cât şi într-o reclamă difuzată pe mai multe canale, în care apare şi Antonia.

AUDIENŢĂ GARANTATĂ PENTRU MARCA PROMOVATĂ
Marele avantaj al promovării produselor în videoclipuri, spre deosebire de publicitatea tradiţională, este că are un public captiv, „pus în scenă“, spune Gabriel Guriţă. „Audienţa este garantată şi promovarea este independentă de zapping, telespectatorul nu se mai duce la frigider în timpul pauzei publicitare, ci rămâne în faţa ecranului să urmărească desfăşurarea acţiunii“, explică specialistul de la Magic Ads. 

Pentru a reuşi să-şi sporească notorietatea şi să-şi promoveze brandurile, experţii în comunicare apelează la strategii subtile. „Când vizionează un clip şi o emisiune care îi fac să se simtă bine, oamenii lasă garda jos şi, odată cu mesajul piesei, în mintea lor pătrund informaţii comerciale“, observă Silvia Branea, sociolog şi specialist media, conferenţiar la Universitatea din Bucureşti. Experta spune că telespectatorii reţin semnele şi simbolurile grafice deşi acestea sunt expuse doar pentru câteva secunde.

lady gaga videoclip

„Consumatorul se familiarizează cu produsele prin intermediul vedetelor, iar când ajunge la raftul din magazin el are sentimentul că ştie produsul respectiv“, explică Branea, subliniind că etic ar fi ca plasarea de produse la TV să fie semnalată prin semne speciale şi în cazul clipurilor, pentru a-l ajuta pe telespectator să disocieze informaţiile.

Branea mai vorbeşte despre trăirile afective pe care le experimentează consumatorul căci, în cazul în care simpatizează o vedetă ce promovează un brand, va simpatiza, indirect, şi brandul respectiv. Sociologul aminteşte de teoria psihologului Albert Bandura, care discută despre învăţarea comportamentului prin imitaţie, aceeaşi idee fiind valabilă şi în cazul clipurilor (fanii îşi urmăresc idolii în timp ce beau Pepsi şi dansează fericiţi şi vor dori să imite acest comportament, crezând că băutura le va induce starea de beatitudine).

chirila clip

AVANTAJ RECIPROC
Gabriel Guriţă vorbeşte despre faptul că plasarea produselor a luat avânt în clipuri şi pentru că mediul online a luat amploare, iar clipurile sunt promovate pe YouTube sau pe platforma muzicală Vevo. Spre deosebire de TV unde poate exista cenzură, internetul este mai permisiv.

Când vizionează un clip şi o emisiune care îi fac să se simtă bine, oamenii lasă garda jos şi, odată cu mesajul piesei, în mintea lor pătrund informaţii comerciale. Silvia Branea, sociolog, specialist media

Atât Anthony Icuagu, cât şi Gabriel Guriţă consideră că plasarea produselor în clipuri este convenabilă atât pentru artişti, cât şi pentru companii: acestea din urmă se promovează, iar cântăreţii şi casele de discuri obţin finanţare. Regizorul explică faptul că în cazul artiştilor mari, precum Smiley, companiile propun parteneriate pentru a avea vizibilitate în clipurile urmărite de milioane de fani, pe când în cazul celor mai puţin cunoscuţi , managerii lor bat la uşile companiilor pentru a le oferi expunere în videoclipuri şi a gândi un scenariu convenabil pentru ambele părţi.

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite