INTERVIU Fly Project: „De câte ori ne-am întâlnit cu Putin a fost la fel de prietenos“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Deneş şi Tudor Ionescu formează una dintre cele mai longevive trupe din România FOTO Fly Records
Dan Deneş şi Tudor Ionescu formează una dintre cele mai longevive trupe din România FOTO Fly Records

Interviu Fly Project. Membrii trupei Fly Project, formată din Tudor Ionescu şi Dan Deneş, au vorbit pentru „Adevărul“ despre felul în care se menţin în industria muzicală după mai bine de zece ani de carieră, despre cum au perceput întâlnirea cu Vladimir Putin şi ce planuri de viitor au.

Tudor Ionescu şi Dan Deneş se cunosc de pe vremea în care piesele de club abia dădeau naştere unui nou trend în România. Era începutul anilor 2000, iar cei doi şi-au pus în cap să îşi schimbe vieţile şi să încerce ceva nou. Să facă muzică de club şi să trăiască din asta, dar şi să producă hituri pe bandă rulantă. De 11 ani tot fac muzică şi nu pare că au de gând să se oprească. Tocmai pasiunea aceasta i-a purtat prin toată lumea şi le-a oferit ocazia de a-i cânta chiar şi temutului Vladimir Putin. Despre prietenie, pasiune, perseverenţă şi ambiţii, Tudor Ionescu şi Dan Deneş au vorbit într-un interviu pentru „Adevărul“.

Fly Project a rezistat testului timpului 

„Adevărul“: Cum de rezistaţi pe piaţa muzicală românească de atâta vreme? Care e reţeta succesului şi cum aţi rezistat testului timpului?

Tudor Ionescu: Nici noi nu ştim, pentru că 11 ani au trecut atât de repede, pentru că azi dacă încercăm să ne amintim tot, pe deoparte avem senzaţia că a trecut foarte mult timp de când am început să cântăm şi să compunem, pe de altă parte avem senzaţia că totul s-a întâmplat ieri. Faptul că avem o singură vacanţă pe an, în rest suntem în turnee şi în studio, s-ar putea să fie unul dintre importantele motive pentru care timpul a trecut atât de repede şi ne a ajutat să ne menţinem. Plus că am ştiut să ne împărţim foarte bine atribuţiile între noi doi şi apoi, când s-a mărit echipa cu Fly Records, împreună cu toţi ceilalţi colegi. Nu au existat niciodată discuţii pe teme comune cum ar fi bani, femei etc. Toate discuţiile noastre în contradictoriu au fost pe teme profesionale şi s-au dovedit constructive. 

Să facem un exerciţiu de imaginaţie: cum se vede muzica după o cariera de peste zece ani, de la „Raisa“ încoace?

Tudor Ionescu: Într-o continuă schimbare. Totul e din ce în ce mai alert, muzica se consumă din ce în ce mai repede. În România nu se mai vând atâtea albume, dar noi avem baftă că încă vindem foarte mult în digital în alte ţări.

Dan Deneş: Şi noi a trebuit să facem schimbări, deşi am ţinut mereu la amprenta Fly Project, e normal să fii în trend, e o prostie să vrei să compui o piesă în 2016 cu elemente învechite. Poţi face asta, dar nu va avea niciun impact la public, o vei asculta doar tu, în baie.

De unde a pornit ideea înfiinţării Fly Project? De ce nu aţi mers pe drumuri separate?

Tudor Ionescu: Noi am pornit pe drumuri separate, doar că la un moment dat ne-am intersectat - eu lucram la radio, Dan la un studio din Braşov şi împreună am vrut mai mult. Ne-am unit pasiunile şi a ieşit Fly Project.

Dacă nu era muzica, atunci ce era?

Tudor Ionescu: Radio! Am început să vând ziare pe strada, la 14 ani, crezând că ajung la radio, şi în clasa a zecea n-am reuşit. M-am angajat la o televiziune unde nu mi-a plăcut, dar, făcând de toate, am învăţat foarte multe, iar prin clasa a XI-a, printr-o întâmplare, am ajuns să colaborez cu Radio Contact, unde eram voice over, adică puneam voci pe reclame. Şi de aici a pornit tot.

Dan Deneş: Cred că tot ceea ce se întâmplă are un scop, aşa că suntem ceea ce trebuia să fim. 

fly project

Dan Deneş, membru Fly Project FOTO Fly Records 

Întâlnirea cu Vladimir Putin 

Am înţeles că aţi cântat în Rusia, acolo unde sunteţi foarte cunoscuţi, chiar în acelaşi loc în care se afla şi Vladimir Putin. Povestiţi-mi experienţa.

Tudor Ionescu: Nu o considerăm o experienţă, pentru că nu s-a întâmplat doar o singură dată şi pentru că face parte din jobul nostru, poţi cânta oricui oricând. Au fost mai multe evenimente, am cântat de foarte multe ori pentru oameni extrem de importanţi, printre care de câteva ori şi pentru Putin. Putem spune că e o experienţă faptul că de câte ori ne-am întâlnit a fost la fel de prietenos cu noi şi s-a distrat pe tot parcursul show-ului.

Care ar fi cea mai mare realizare a carierei de muzicieni?

Tudor Ionescu: Pentru Fly Project, cea mai mare realizare este că de 11 ani am reuşit să compunem cel puţin o piesa care să fie hit, aici cât şi worldwide (n.r. - la nivel mondial).

Dar cel mai mare regret?

Tudor Ionescu: Depresii sau puncte moarte au existat, există şi sunt convins că vor mai exista în viaţa fiecărui artist, ca şi în viaţa noastră. Dar eu nu am niciun regret pentru că am învăţat din orice mi s-a întâmplat, bun sau rău.

Familia ce a avut de spus în legătura cu drumul ales, cel muzical?

Tudor Ionescu: Părinţii s-au bucurat de orice realizare a mea, indiferent de natura ei, iar cu soţia mea, Anamaria, aşa ne-am cunoscut; Ana e cu picioarele pe Pământ, poate mai mult ca mine, iar de 11 ani de când suntem împreună ştie clar ce are acasă.

Dan Deneş: Familia de asta e familie pentru că va înţelege de fiecare dată că ceea ce vom face e pentru binele ei şi al nostru.

Ce pregătiţi pentru perioada viitoare? Piese noi? Videoclipuri?

Tudor Ionescu: Deja am filmat un videoclip pentru noul single Fly Project feat. Misha - „Jolie“, pe care îl vom lansa cât de repede, şi mai avem în plan să lansăm încă o piesă până la începutul verii, iar pentru începutul toamnei, când se deschid cluburile în toată ţara, am pregătit cea mai tare piesă de club pe care am făcut-o până astăzi! 

fly project

Tudor Ionescu FOTO Fly Records 

Cum poate trece muzica românească în afara graniţelor 

În afara ţării, în Rusia, Grecia, Spania, Olanda, sunteţi apreciaţi şi mereu în top cu piesele lansate. Pot românii să ajungă în topurile muzicale internaţionale cu ceva tipic românesc?

Tudor Ionescu: Nu ştiu dacă vorbim despre ceva tipic românesc, dar românii pot ajunge în topurile internaţionale, exemplele sunt cunoscute: O-zone, Fly Project, Inna, Alexandra Stan etc. Chiar dacă elementele populare din muzică românească nouă ni se par foarte familare, din ce am observat, pe de o parte, pentru un străin ele par exotice, pe de altă parte, nu le vor simţi cum le simţim noi, şi atunci e greu să combini muzica de azi cu nişte elemente din muzica populară astfel încât să faci pe toată lumea să înţeleagă ce simţim noi când ascultăm o doină sau o horă. Avem mesaje diferite, avem linii melodice diferite, avem „împletituri“ de acorduri diferite, deci e mai greu să mulţumeşti pe toată lumea cu acest gen.

Cât de benefică e pentru voi schimbarea de paradigmă pentru muzica din România, în sensul că totul se desfăşoară acum în mediul online?

Tudor Ionescu: Noi am pornit la drum ca fiind o trupa de club. De la bun început, nu ne-am gândit vreodată că vom cânta şi în aer liber, şi pe stadioane la mii şi zeci de mii de oameni, nu ne am gândit niciodată că vom vinde în România şi în alte ţări sau vom lua un disc de platină sau de aur pentru vânzări internaţionale, pentru că în 2005 nu aveai parte de o vizibilitate atât de mare ca cea pe care ţi-o oferă online-ul astăzi, deci online-ul este foarte bun dacă ştii să te foloseşti de el. Online-ul ne ajută şi pe noi să ţinem legătura mult mai bine cu prietenii şi fanii noştri, de aceea suntem online peste tot unde se poate, răspundem la mesaje ori de câte ori avem o clipă liberă.

Cum vă vedeţi peste alţi zece ani de carieră? 

Tudor Ionescu: Sper să reuşim să muncim în următorii zece ani la fel de mult şi la fel de bine, ca până astăzi, schimbări vor exista cu siguranţă de la o lună la alta şi de la un an la altul, nu ştim încă ce ne va rezervă viitorul dar alături de colegii noştri de la Fly Records vom încerca să îl facem cât mai bun pentru toţi. 

Muzică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite