Tudor Giurgiu, după scoaterea filmului „Pe aripile vântului“ de pe HBO Max: Mă sperie, sunt trăsnăi de nouă corectitudine politică
0Regizorul Tudor Giurgiu (47 de ani) a comentat controversa privind „recontextualizarea“ filmelor vechi, pornită de la retragerea temporară a filmului „Pe aripile vântului“ de pe platforma HBO Max.
Într-un interviu pentru Libertatea, Tudor Giurgiu a comentat decizia HBO de a elimina temporar de pe platforma Max filmul „Pe aripile vântului“, pentru a adăuga un mesaj de avertizare pentru public având în vedere că filmul este considerat rasist.
Regizorul e de părere că „recontextualizarea“ unui film nu este o idee bună şi poate afecta negativ creaţia artistică.
„Asta aud în paralel cu alte trăsnăi de nouă corectitudine politică care circulă la nivelul Bruxellesului, Strasbourgului, în zona audio-vizuală. Se analizează scenarii de film, în care e important să apară nu ştiu câte personaje feminine. Mă sperie la nivelul lumii pe care vrem să o construim şi la nivelul unor libertăţi artistice şi a unei autocenzuri, care s-ar putea să apară, iar asta mi se pare extrem de periculos”, a spus Tudor Giurgiu.
„Sunt multe cazuri de autori şi artişti celebri a căror operă a ajuns să fie rejudecată din cauza controverselor din jurul lor, iar acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul peliculei «Pe aripile vântului». Americanii sunt foarte sensibili şi nimeni nu-şi asumă nici cel mai mic risc, în sensul că oricând te poţi trezi cu o operă artistică care să fie total scoasă din context şi să fie altfel judecată, reanalizată. Sunt faimoase cazuri de scriitori valoroşi care au devenit nefrecventabili doar pentru că au avut parti pris-uri politice şi deodată a ajuns şi opera lor judecată“, a continuat regizorul român, dându-l exemplu pe cineastul Roman Polanski.
Pe aceeaşi idee, subliniază Tudor Giurgiu, nu ar mai trebui difuzate nici filme istorice româneşti de dinainte de 1989, pentru că „sunt bazate pe falsuri“: „Dacă ar fi să facem recontextualizări ar trebui să nu mai difuzăm nici un film istoric, pentru că toate sunt bazate pe minciuni. Sunt filme, nu doar ale lui Sergiu Nicolaescu. Îndrăznesc să spun că majoritatea, 99% din filmele istorice realizate înainte de 1989 sunt bazate pe falsuri grosolane şi istoria este mistificată. Ce ar trebui să facem, să nu le mai difuzăm, să le contextualizăm, să nu le mai arătăm deloc doar pentru că sunt minciuni sfruntate?“
Regizorul a e de părere că e mai degrabă timpul pentru filme noi, „care să aibă o mai mare atenţie la detaliile istorice“, şi nu pentru „recontextualizări“, potrivit sursei citate.
Citeşte şi:
Dan Negru: „Cer şi eu CNA-ului să scoată în afara legii filmele în care comuniştii sunt eroi“