Presa iraniană critică „Argo“, marele câştigător al Premiilor Oscar

Pentru al doilea an consecutiv, iranienii au fost motivaţi să urmărească ceremonia de decernare a premiilor Oscar. În 2012, o peliculă iraniană a luat premiul pentru cel mai bun film străin, iar „Argo“, marele câştigător din acest an, a stârnit reacţii negative în presa iraniană, potrivit „The Washington Post“.

„Argo“ are la bază povestea eliberării câtorva diplomaţi americani în timpul crizei ostaticilor din 1979 în Teheran şi mulţi consideră că alegerea acestei pelicule a fost motivată politic. Această idee a fost întărită şi de faptul că premiul a fost înmânat de Prima Doamnă a Statelor Unite, Michelle Obama.

„Într-o rară ocazie în istoria Oscarurilor, Prima Doamnă a anunţat că premiul este câştigat de filmul anti-iranian Argo, produs de compania sionistă Warner Bros“, a scris agenţia iraniană de ştiri „Far News“.

„Vreau să le mulţumesc prietenilor noştri din Iran care trăiesc în condiţii teribile“, este partea din discursul regizorului Ben Affleck care a stârnit controverse. „După ce a distorsionat istoria, Ben Affleck continuă să creeze o imagine proastă Iranului, spunând că iranienii trăiesc în condiţii teribile“, a completat „Far News“.

„Argo este un film împotriva Iranului şi se pare că Javad Shamghadri nu a fost capabil să facă suficient lobby pentru a preveni ca această peliculă anti-iraniană să câştige“, a scris şi site-ul iranian de ştiri „AsrIran“, referindu-se la faptul că săptămâna trecută s-a speculat că, la cererea preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad, organizaţia lui Shamghadri (oficial responsabil de cinema în ministerul Culturii) a făcut lobby pentru ca pelicula iraniană „A Separation“ să câştige în 2012 premiului pentru cel mai bun film străin.

 

 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: