The Revenant: Tribut Tarkovsky sau plagiat? „Românii au înţeles greşit termenul de «omagiu» de când cu nea Nicu“ VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un designer grafic rus, Misha Petrik, a scos în evidenţă, printr-un montaj video, o serie de scene pe care regizorul mexican Alejandro González Iñárritu le-a „împrumutat“ din capodoperele cineastului rus Andrey Tarkovsky, reinterpretându-le şi integrându-le în filmul „The Revenant“, considerat marele favorit la premiile Oscar 2016. Totul a fost gândit ca un omagiu, însă alţii s-au grăbit să-l eticheteze mai simplu: plagiat!

Designerul rus Misha Petrik a pus în oglindă mai multe scene tarkovskyene şi din drama „The Revenant“. Mai exact, materialul video evidenţiază asemănările dintre filmografia lui Tarkovsky - „Andrey Rublev“ (1966), „Solaris“ (1972), „Mirror“ (1975), „Stalker“ (1979) şi „Nostalghia“ (1983) -, şi scenele din „The Revenant“.

Chiar dacă autorul colajului, dar şi presa de peste Ocean au privit „descoperirea“ ca pe un omagiu adus regretatului cineast rus, lucru pe care chiar şi Iñárritu l-a recunoscut recent, o parte dintre românii cinefili s-au grăbit să vorbească de „plagiat“. 

Irina Margareta-Nistor: „Un scandal prefabricat în ajun de Oscar“

În acest sens, reporterii „Adevărul“ au stat de vorbă cu criticul de film Irina Margareta-Nistor, care a exclus posibilitatea unui plagiat, idee pe care o consideră de-a dreptul absurdă. 

„Românii au înţeles greşit termenul de «omagiu» de când cu nea Nicu şi atunci când e vorba de un omagiu adevărat, nu-l mai recunosc. E absurd să-ţi imaginezi că un regizor fură ca atare scene şi îşi închipuie că nimeni nu-şi va da seama că e din Tarkovsky. Iñárritu nu e un regizor care face filme cu bătăi, face filme complexe, aşa încât şi publicul lui e ales, e clar că a auzit şi de «Oglinda» şi de «Călăuza». Pur şi simplu marile spirite se întâlnesc şi mi se pare doar o cabală făcută tardiv. Cel care a făcut colajul poate a vrut să educe publicul şi aşa să afle lumea cine e Tarkovsky. E absurd să-ţi imaginezi că a furat, nici vorbă de un plagiat, cred că nu avem noţiunea termenilor pe care îi folosim“, a explicat criticul de film pentru ziarul „Adevărul“.

Mai mult decât atât, Irina Margareta-Nistor consideră că este „un scandal contrafăcut“ pentru a afecta şansele la Oscar 2016 ale filmului: „Dacă ne gândim la  Pedro Almodóvar şi luăm toată povestea din «Totul despre mama mea», atunci ce facem? Luăm fiecare scenă şi zicem că a furat de la fiecare clasic în parte sau cum? E un altfel de a interpreta nişte lucruri. Mi se pare un scandal contrafăcut în ajun de Oscar, enervaţi că toată lumea vorbeşte doar despre DiCaprio, enervaţi pentru că Iñárritu a câştigat Oscarul şi anul trecut pentru «Birdman». Şi atunci cum poţi distruge o statuie? Aruncând cu pietre. Mi se pare nedrept faţă de cât de bine e făcut filmul şi cât de tulburător este. Cine se poate bucura de film, în sensul că poate trăi fiecare moment la intensitatea necesară, înseamnă că e o persoană care iubeşte filmul cu adevărat.“

„Plagiat“ pentru români; un tribut adus maestrului pentru străini

Pe de altă parte, într-un interviu pentru site-ul rt.com, autorul colajului a declarat că descoperirea a fost una de-a dreptul surprinzătoare: „Când am văzut filmul, nu căutam aceste lucruri. Nu credeam că vor fi aluzii la Tarkovsky. Nu mă aşteptam să fie realizat în acest mod. Ideea de a face acest video mi-a venit în momentul în care am văzut că mai observare şi altcineva asemănările. Când un regizor imită un altul înseamnă că-i aduce un omagiu. Este ca un tribut adus maestrului pe care el îl admiră, care îl inspiră.“

Mai mult decât atât, Petrik a sugerat că cel mai probabil regizorul de imagine al filmului, Emmanuel Lubezki, a vrut să-i aducă un omagiu lui Tarkovsky în acest mod. Pe de altă parte, nici Iñárritu nu a negat faptul că operele regizorului rus au fost o sursă de inspiraţie pentru el, din contră. Într-un interviu pentru „Empire“, mexicanul a dezvăluit că a fost inspirat de „Andrey Rublev“, pe care l-a numit „filmul meu preferat din toate timpurile“.

De asemenea, criticul de film rus Alexander Golubchikov a dezvăluit că astfel de omagii reprezintă o practică des întâlnită în industria cinematografică contemporană: „A imita este un lucru obişnuit în literatură, pictură. Ca o regulă, autorii aduc un omagiu subiectului pe care îl imită. Acest aspect este mai uşor de observat în cinematografie.“

„The Revenant“, filmul de 12 nominalizări la Oscar 2016

Controversat şi apreciat deopotrivă, filmul „The Revenant: Legenda lui Hugh Glass/ The Revenant“ a avut parte de succes atât la box office, având încasări de peste 140 de milioane de dolari doar în SUA, cât şi în ceea ce priveşte critica de specialitate. Considerat marele favorit la Oscar 2016, filmul a primit 12 nominalizări, inclusiv la cele mai importante categorii – Cel mai bun filmCel mai bun regizor (Alejandro González Iñárritu)şi Cel mai bun actor în rol secundar (Tom Hardy). Lista completă a nominalizărilor la Oscar 2016 poate fi consultată aici

„The Revenant“ este inspirat de romanul lui Michael Punke, bazat pe fapte reale. Acţiunea se petrece în America de Nord, în 1823, iar în centrul ei se află Hugh Glass (DiCaprio), membru al unei expediţii în Munţii Stâncoşi, unde este prins de un urs grizzly şi sfârtecat. Căpitanul grupului lasă în urmă trei oameni pentru a-i ţine companie în ultimele clipe de viaţă şi pentru a-i săpa mormântul, dar, de frică să nu fie prinşi de indieni, cei trei îi iau lui Glass armele şi echipamentul şi fug. Însă eroul îngrozitoarei confruntări cu ursul grizzly nu moare: se târăşte, deşi mutilat, mai bine de 300 de kilometri prin sălbăticie, animat de sumbre planuri de răzbunare împotriva celui care i-a omorât fiul, potrivit cinemagia.ro.

Filme



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite