Titlul acestui nou film, un thriller american cu elemente de acţiune şi de dramă, „Dead Man Down“/„Gustul răzbunării“, sună banal atât în originalul englez, cât şi în varianta românească. La rândul său, nici subiectul, care poate fi rezumat în câteva propoziţii, nu spune mare lucru.

Pe scurt, aflăm treptat că unul dintre oamenii de încredere ai unui temut gangster este de fapt un om onest, care s-a infiltrat de bună-voie printre ticăloşi, cu scopul de a se răzbuna pe fiecare în parte. Motivul: în urmă cu câţiva ani, gangsterii i-au exterminat întreaga familie. În tentativa sa, el se va bucura de sprijinul moral, şi nu numai, al unei femei, de fapt vecina sa din blocul de vizavi, care iniţial îl contactase tot în vederea unei răzbunări.

Primul „Millennium“

Din păcate, nici stilistic acest rudiment de poveste nu are mari sclipiri, care să justifice imperios vizionarea. E un film plăcut de văzut, dacă nu vrei să te concentrezi prea mult, ba chiar preferi să-ţi laşi mintea să zboare în altă parte, în mod relaxat.

„Dead Man Down“ este însă interesant din alt motiv: este semnificativ pentru fenomenul foarte important al migraţiei cineaştilor europeni, în cazul de faţă suedezi, la Hollywood. Regizorul suedez Niels Arden Oplev a realizat în ţara natală, printre altele, primul film din seria „Millennium“, în anul 2009: „Män som hatar kvinnor“/„Bărbaţi care urăsc femeile“ (conform titlului cărţii lui Stieg Larsson), rebotezat pe piaţa de limbă engleză „The Girl with the Dragon Tattoo“ („Fata cu dragon tatuat“).

Scenarii de duzină

Filmul din 2009 a făcut-o cunoscută lumii şi pe interpreta fascinantei Lisbeth Salander, actriţa suedeză Noomi Rapace având deja o carieră solidă în ţara natală.

Dacă în versiunea americană a seriei „Millennium“ subliminalul personaj Salander îi revine lui Rooney Mara, suedeza şi-a făcut la rândul ei debutul la Holly­wood. A apărut deja în „Sherlock Holmes: A Game of Shadows“ (2011, regia Guy Ritchie), „Prometheus“ (2012, regia Ridley Scott), „Passion“ (2012, cel mai nou film al lui Brian De Palma).

Ca multor altor regizori europeni, care au realizat filme de mare succes pe continent şi au intrat în atenţia studiourilor americane (din păcate, mai mereu pentru scenarii de duzină, chiar dacă filmate pe bani mulţi), şi lui Niels Arden Oplev i s-a propus să treacă Oceanul şi să lucreze un film la Hollywood. Pentru această primă producţie americană a sa, el şi-a dorit să facă din nou echipă cu actriţa pe care practic a lansat-o pe orbita internaţională şi a distribuit-o în rolul principal feminin.

Hibrid nefuncţional

Vedeta filmului este Colin Farrell, interpretul răzbunătorului Victor, dar adevăratul star se doreşte a fi aici Noomi Rapace. Pentru a amplifica potenţialităţile de joc actoricesc ale personajului ei, Beatrice s-a imaginat o situaţie complicată. Femeia a fost parţial desfigurată în urma unui accident auto şi doreşte să se răzbune pe făptaş, de aceea a intrat în acest joc periculos.

La un moment, dat realizăm că principalii interpreţi de pe ecran sunt europeni, fără să mai vorbim şi de regizor: Farrell e irlandez, Rapace suedeză, iar mama sa este interpretată de franţuzoaica Isabelle Huppert (căreia, sincer, nu prea îi vedem rostul în acest film).

 

Dead Man Down: Gustul răzbunării / Dead Man Down (SUA, 2013)

Regia: Niels Arden Oplev

Cu: Colin Farrell, Noomi Rapace, Terrence Howard, Isabelle Huppert

Rulează la: Grand Cinema Digiplex Băneasa