Producătorii filmului „Lupul de pe Wall Street“, acuzaţi în cel mai mare proces de corupţie din SUA: Leonardo DiCaprio este implicat în scandal

Producătorii filmului „Lupul de pe Wall Street“, acuzaţi în cel mai mare proces de corupţie din SUA: Leonardo DiCaprio este implicat în scandal

Leonardo DiCaprio a fost nominalizat la Oscar pentru interpretarea brokerului Jordan Belfort FOTO outnow.ch

Producătorii filmului „Lupul de pe Wall Street/ The Wolf of Wall Street“, regizat de Martin Scorsese şi cu Leonardo Dicaprio în rolul principal, au fost acuzaţi de corupţie în cadrul unei anchete masive ce se desfăşoară pe trei continente.

Ştiri pe aceeaşi temă

Red Granite Pictures, compania de producţie din spatele filmului de succes „Lupul de pe Wall Street“, este citată într-unul dintre cele mai mari procese de corupţie din istorie, scrie „The Hollywood Reporter“. În total, potrivit guvernului american, 7 miliarde de dolari au fost furaţi din 1MDB, un fond de investiţii malaysian al cărui consiliu director este prezidat de Najib Razak, prim-ministrul din această ţară, prin intermediul unei reţele de companii offshore şi tranzacţii imobiliare. Scandalul reprezintă cel mai amplu caz de cleptocraţie anchetat vreodată în Statele Unite. Departamentul de Justiţie din Statele Unite a confiscat deja o sumă de peste 1 miliard de dolari, notează şi agenţia News.ro. 
 

Guvernul american va confisca veniturile viitoare ale filmului

În centrul acestui caz se află Riza Aziz, CEO-ul companiei Red Granite Pictures şi fiul vitreg al lui Najib Razak, prim-ministrul Malaysiei, şi asociatul lui, Jho Low. Potrivit procurorilor americani, Riza Aziz a deturnat fonduri guvernamentale pentru a finanţa filmul „Lupul de pe Wall Street“, regizat de Martin Scorsese, pentru a cumpăra o serie de bunuri de lux şi pentru achitarea datoriilor acumulate la jocuri de noroc. În plângerea oficială despusă la tribunal se afirmă că Riza Aziz a folosit fonduri deturnate pentru a juca la ruletă în cazinouri din Las Vegas, alături de finanţistul Jho Low şi de „un actor de prim rang de la Hollywood“ - despre care se crede că ar fi Leonardo DiCaprio.
 
Anchetatori din Elveţia şi Singapore spun că aproximativ 155 de milioane de dolari, provenind de la 1MDB, au fost transferate în conturile Red Granite Productions, în 2012, prin intermediul unor companii offshore. Granite Pictures a finanţat cu peste 100 de milioane de dolari filmul „Lupul de pe Wall Street“. Loretta Lynch, procurorul general al Statelor Unite, spune că guvernul american va confisca şi veniturile viitoare ce vor fi generate de filmul „Lupul de pe Wall Street“ şi care, în condiţii normale, ar fi trebuit să intre în conturile companiei Red Granite. 
 
În trecut, compania de producţie Red Granite a primit finanţare de la Mohamed Ahmed Badawy Al-Husseiny, un om de afaceri din Abu Dhabi, însă a negat acuzaţia de furt din fondurile 1MDB. Prim-ministrul Najib Razak a fost acuzat de luare de mită şi de administrare incorectă a fondurilor 1MDB, după ce anchetatorii au descoperit că în contul bancar al politicianul a fost depusă suma de 681 de milioane de dolari. 
 

Ce achiziţii au făcut principalii suspecţi şi care este legătura lor cu DiCaprio

Potrivit „THR“, directorul Red Granite Pictures, Riza Aziz, deţine un concac de 11.000 de metri pătaţi în Beverly Hills, care a fost achiziţionat contra sumei de 17,5 milioane de dolari, şi un duplex în valoare de 33,5 milioane de dolari situat în turnul Park Laurel din New York, cu vedere la Central Park. Ambele proprietăţi sunt deja investigate de FBI, pentru a se clarifica dacă acestea au fost cumpărate cu bani proveniţi din fondurile 1MDB.
 
Totuşi, mai valoroase sunt bunurile lui Jho Low, care acum locuieşte undeva între Taiwan şi Shanghai pentru a evita extrădarea în SUA sau Malaezia. Omul de afaceri deţine un penthouse în Time Warner Center din Manhattan, fosta casă a cuplului de cântăreţi Beyonce-Jay-Z, pe care a achiziţionat-o în 2011 cu 31 de milioane de dolari. De asemenea, el a plătit 39 de milioane de dolari pentru fosta casă a actorului mexican Ricardo Montalban, situată în exclusivistul cartier Bird Streets din Hollywood Hills, unde deţine o proprietate şi Leonardo DiCaprio. 
 
„THR“ scrie că Low este cel care le-a făcut cunoştinţă lui DiCaprio, Aziz şi co-fondatorului Red Granite, Joey McFarland, pentru ca actorul să îi convingă pe aceştia să-i finanţeze proiectul. Filmul, care a avut încasări de aproape 400 de milioane de dolari la nivel global, trebuia să fie iniţial produs de Warner Bros, care a câştigat drepturile în cadrul unei licitaţii, însă a renunţat din cauza conţinutului considerat mult prea explicit. 
 
Deşi iniţial s-a spus că niciun alt studio nu s-a arătat interesat de acest film din cauza costurilor enorme şi al conţinutului, surse au confirmat pentru „THR“ că ar fi existat mai multe companii interesate de producţia lungmetrajului, însă în cele din urmă drepturile au revenit Red Granite datorită relaţiei apropiate pe care DiCaprio o are cu Low. Onorariul lui DiCaprio pentru apariţia în film a fost de 25 de milioane de dolari şi ar fi câştigat o sumă mult mai mare în calitate de producător. Low a primit mulţumiri speciale în genericul filmului. 
 
 
Pe lângă proprietăţi, Low este omul din spatele celor mai extravagante achiziţii din ultimii ani. În colecţia sa se regăseşte un poster original al clasicului „Metropolis“, regizat de Fritz Lang şi lansat în 1927, care a costat un milion de dolari. De asemenea, Low a cumpărat şi statueta Oscar câştigată de Marlon Brando („On the Waterfront“) pentru suma de 600.000 de dolari şi i-a făcut-o cadou lui DiCaprio. Tot la actorul american a ajuns o sculptură a lui Roy Lichtenstein, pe care Low a donat-o fundaţiei lui DiCaprio şi care ulterior a fost scoasă la licitaţie la gala caritabilă organizată anual de artist, un eveniment la care s-au strâns 40 de milioane de dolari. Totodată, Low a mai achiziţionat unele dintre cele mai frumoase opere de artă ale secolului XX, inclusiv pictura lui Jean-Michel Basquiat din 1982, „Dustheads“, cumpărată în 2013 pentru suma record de 48,8 milioane de dolari. Celelalte achiziţii, printre care opere semnate de Picasso, Monet şi Gerhard Richter, l-au plasat în Top 200 Colecţionari, întocmit de revista „ARTnews“. 
 
Bazat pe romanul autobiografic al lui Jordan Belfort, filmul „Lupul de pe Wall Street“ spune povestea unui broker care a trăit visul american până când acesta s-a transformat în coşmar. A început de jos şi a avut o ascensiune fulgerătoare, iar lăcomia corporatistă, succesul în exces şi puterea dobândită l-au transformat din broker onest în infractor implicat în scandaluri de corupţie, înşelăciune şi crimă, potrivit cinemagia.ro. Filmul „Lupul de pe Wall Street“ a obţinut încasări de 392 de milioane de dolari pe plan mondial şi a primit cinci nominalizări la premiile Oscar, inclusiv la categoriile Cel mai bun film, Cel mai bun regizor (Martin Scorsese) şi Cel mai bun actor în rol principal (Leonardo DiCaprio).
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările