Beyoncé, la 33 de ani: artista cu voce „catifelată“, care luptă pentru emanciparea femeilor

Beyoncé, la 33 de ani: artista cu voce „catifelată“, care luptă pentru emanciparea femeilor

Beyoncé este cunoscută pentru cântecele inspirate din viaţa sa şi pentru realizarea unor compoziţii cu temă de împuternicire a femeii FOTO AFP

Celebra cântăreaţă Beyoncé, pe numele complet Beyoncé Giselle Knowles-Carter, împlineşte astăzi 33 de ani. Una dintre artistele care reuşeşte să vândă discuri indiferent de perioadă, Beyoncé s-a făcut remarcată prin vocea sa, dar şi prin relaţia cu Jay Z.

Beyoncé s-a născut în Texas şi a moştenit numele mamei sale din dorinţa celei din urmă ca acesta să nu fie pierdut pe linie maternă. Înclinaţia spre muzică a artistei a venit după ce tânăra Beyoncé a participat la mai multe concursuri locale, descoperindu-şi menirea, în ciuda timidităţii, după ce a interpretat piesa „Imagine“, a cântăreţului englez John Lennon. De asemenea, un imbold important în formarea sa ca artist l-au constituit numeroasele concerte în compania corului bisericii de care aparţinea.

După ce a cunoscut-o pe LaTavia Roberson, Beyoncé a format grupul muzical „Girl’s Tyme“, cele două fiind ulterior acompaniate de Kelly Rowland. Formaţia a crescut în popularitate şi a intrat în vizorul compozitorului Arne Frager care în timpul sesiunilor de înregistrări s-a axat pe vocea şi personalitatea tinerei Beyoncé în încercarea de a propulsa grupul spre notorietate. În acest scop, Frager le-a înscris pe componentele formaţiei la spectacolul muzical „Star Search“, una dintre cele mai cunoscute şi apreciate emisiuni de talente muzicale, dar „Girl’s Tyme“ nu a câştigat.

Schimbarea numelui şi dobâbdirea succesului

Succesul dobândit în urma participării în concurs l-a determinat pe tatăl artistei să renunţe la slujba pe care o avea şi să se ocupe personal de impresarierea grupului. Deşi au existat neînţelegeri în sânul familiei din cauza veniturilor, prima confirmare din partea formaţiei „Girl’s Tyme“ a venit abia în 1997, atunci când a existat posibilitatea semnării unui contract cu casa de producţie Columbia Records.

Schimbarea numelui din „Girl’s Tyme“ în „Destiny’s Child“ şi înregistrarea piesei „Killing Time“, folosită pentru coloana sonoră a filmului „Men In Black“, a reprezentat lansarea oficială a formaţiei. Primul album discografic, denumit simplu „Destiny’s Child“, a primit recenzii favorabile şi a fost vândut în peste trei milioane de exemplare în lumea întreagă, dintre care peste un milion de copii în Statele Unite ale Americii, primind discul de platină.

Destiny's Child, în 2001 FOTO AFP

Dispariţia Destiny’s Child

La sfârşitul anului 1999, LeToya Luckett şi LaTavia Roberson l-au acuzat pe impresarul lor, Matthew Knowles, de faptul că le favorizează pe Beyoncé şi pe Rowland, astfel că în videoclipul pentru cântecul „Say My Name“, ele au fost înlocuite de două cântăreţe noi: Michelle Williams şi Farrah Franklin. La doar cinci luni, Farrah Franklin părăseşte şi ea grupul din motive personale, formaţia rămânând în formula consacrată. După lansarea albumului „Survivor“ şi a unor hituri precum „Survivor“, „Bootylicious“ şi „Emotions“, vândute în peste zece milioane de unităţi, iarna anului 2001 duce la amânarea proiectelor de grup pentru un interval de timp nedefinit, fiecare componentă începându-şi propriile activităţi individuale pe plan artistic.

Beyoncé s-a lansat pe plan solo, a debutat în lumea filmului şi a colaborat cu Jay-Z pentru piesa „Bonnie & Clyde“, motiv pentru care foarte mulţi au speculat că piesa ar reflecta o relaţie dintre cei doi. În 2003 lansează „Dangerously in Love“, materialul fiind precedat de promovarea discului single „Crazy in Love“. Pentru a spori popularitatea discului au mai fost lansate alte trei discuri single: „Baby Boy“, „Me, Myself and I“ şi „Naughty Girl“. Pentru acest album şi pentru cântecele sale artista a fost premiată cu cinci trofee Grammy în anul 2004, la categorii precum: Cea mai bună interpretare R&B feminină, Cel mai bun cântec R&B sau Cel mai bun album de muzică R&B contemporană.

În 2006 lansează al doilea album de studio „B’Day“ şi single-ul „Déjà Vu“, fiind ulterior reeditat şi pe care au fost incluse o serie de compoziţii necunoscute anterior, o serie de înregistrări în limba spaniolă şi un duet cu Shakira, „Beautiful Liar“, ce a fost utilizat pentru a promova noua versiune a discului. În 2008 lansează albumul „I am... Sasha Fierce“, moment cu care îşi face cunoscut alter-ego-ul.

Disputa cu Etta James

La ceremonia de investire a lui Barack Obama, Beyoncé a cântat piesa Ettei James, „At Last“, dar solista s-a arătat deranjată de faptul că artista a interpretat cântecul ei. „Nu o suport pe Beyoncé [...] [ea] nu avea niciun drept să-mi cânte piesa, cu ocazia acelei zile memorabile“, a declarat Etta James care, ulterior, şi-a retras afirmaţiile. Beyoncé o interpretase pe Etta James, cu puţin înainte de acest eveniment, în filmul „Cadillac Records“, fiind premiată pentru prestaţia ei.

Cele mai multe distincţii Grammy câştigate de o femeie într-un singur an

În 2010, Beyoncé (foto AFP) a primit zece nominalizări la Premiile Grammy şi a plecat acasă cu şase statuete, stabilind un record pentru cele mai multe distincţii Grammy câştigate de o femeie într-un singur an, egalat de Adele în 2012.

Piese inspirate din viaţa ei

Amplitudinea şi puterea vocii sale au fost mereu punctele sale forte, motiv pentru care Beyoncé a fost caracterizată ca având vocea „catifelată, dar totuşi acră cu o agitaţie insistentă“. Cunoscută fiind pentru cântecele inspirate din viaţa sa şi pentru realizarea unor compoziţii cu temă de împuternicire a femeii, ea declară faptul că avându-l pe Jay-Z în viaţa ei a schimbat o serie de păreri despre modul în care bărbaţii şi femeile relaţionează unii cu alţii. O parte dintre piesele sale au caracter autobiografic, Knowles admiţând faptul că sunt inspirate din experienţe personale sau experienţele trăite de apropiaţi.

Beyoncé a concertat în România, pe 22 octombrie 2007, în cadrul turneului mondial de promovarea al albumul „B’Day“, pe Stadionul Municipal Ion Moina, din Cluj-Napoca, în faţa a peste 13.000 de persoane.

Din anul 2002, Beyoncé a început o relaţie cu raperul Jay-Z, cu care a colaborat de multe ori. În timpul MTV Video Music Awards 2011 Beyonce a arătat că este însărcinată cu primul ei copil. Beyoncé şi Jay-Z s-au căsătorit în 2008, iar în ultima vreme au existat zvonuri cu privire la destrămarea relaţiei dintre cei doi, dezminţite recent de ambii cântăreţi.

Jay-Z, Beyonce şi Blue Ivy, fetiţa celor doi, pe scena MTV Video Music Awards 2014 FOTO Reuters

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: