Universităţile încep admiterea la doctorat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele 35 de universităţi româneşti de stat care au dreptul să organizeze studii de doctorat pun la bătaie 3.500 de locuri fără taxă. Admiterea pentru absolvenţii care vor să-şi continue studiile cu un doctorat începe în luna septembrie.

Ministerul Educaţiei scoate anul acesta la concurs cele mai multe locuri bugetate din ultimii ani. Pe lângă doctoratele subvenţionate, universităţile de stat au şi oferte contra cost. Specialiştii susţin că, odată cu procesul Bologna, studiile doctorale au primit o importanţă mult mai mare în cariera academică sau pentru aplicaţiile în străinătate.

După ce a fost admisă în Uniunea Europeană, România a trebuit să investească mai mult în organizarea studiile postuniversitare. Prin urmare a fost mărit numărul de locuri sponsorizate de stat. În acelaşi timp, conducerile universităţilor au văzut şi oportunitatea de a face bani şi din această etapă de studiu academic. Astfel, numărul de locuri s-a dublat între anii 2007-2008 şi a ajuns la 3.000.

„Ciclul doctoral are în prezent importanţă maximă pentru că dezvoltă capacitatea de creaţie şi inovaţie", consideră Sorin Popescu, director general pentru învăţământul superior de la Minsiterul Educaţiei.

Doctoratul contează pentru carieră

Vasile Işan, rectorul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza"(UAIC) din Iaşi. El a adăugat că studiile doctorale sunt necesare în special pentru cei care vizează un traseu profesional academic.

„Sunt utile şi celor care vor o carieră de succes şi în viaţa de zi cu zi. Studiile doctorale oferă cunoştinţe net superioare într-un domeniu", a mai spus Vasile Işan. Una dintre condiţiile de admitere este ca cei care candidează să aibă terminate studiile de masterat.

Burse cu bani europeni

Doctoranzii vor avea mai mulţi bani de bursă dacă universităţile lor vor aplica pentru proiecte în cadrul unui program pentru resursele umane finanţat de Uniunea Europeană. Valorea totală a unui proiect poate fi cuprinsă între 500.000 de euro şi 5 milioane de euro. Uniunea Europeană acordă, în total, 71,5 milioane de euro. 

Pentru a putea accesa fondurile, universităţile trebuie să îndeplinească nişte condiţii: să aibă dreptul de organizare a doctoratului, iar programele să fie acreditate de Ministerul Educaţiei. Valoarea burselor pe care le vor primi studenţii la doctorat este de maximum 2.200 lei pentru cei care rămân în ţară şi de 4.200 lei pentru tinerii care merg să studieze la universităţi din străinătate.

Condiţia pentru a primi sumele este ca tinerii să fie înscrişi în anul I pe locurile fără taxă. Proiectele se pot trimite până la 30 septembrie, la sediul Organismului Intermediar pentru Fondurile Structurale din cadrul Ministerului Educaţiei. Mai multe informaţii se pot afla de la www.fseromania.ro. 

Acte necesare la înscriere

Fişa de înscriere

Curricullum Vitae

Dovada competenţei lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională

Copie legalizată după certificatul de naştere

Copie legalizată după diploma de bacalaureat

Copie legalizată după diploma de licenţă şi foaia matricolă

Copie legalizată după diploma de masterat

Dovada plăţii taxelor de înscriere

Dosar plic

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite