Cursurile în germană, atu pentru un job bun

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din dorinţa de a intra în cursa pentru angajarecu un avantaj, mulţi tineri optează pentru facultăţi cu predare în limba germană. La 19 universităţi din 11 oraşe se poate obţine o diplomă la un ciclu de studii de specialitate în limba germană sau la un ciclu de studii de germanistică.

La ora actuală, Germania este cea mai mare putere economică din Europa, iar România unul dintre cei mai activi investitori. În acest context, studenţii aleg filiera germană a facultăţilor din toată ţara atât pentru oportunităţile deosebite oferite pe piaţa muncii, cât şi pentru posibilităţile largi de a studia un semestru sau un an, în cadrul programului Erasmus, la facultăţile partenere din spaţiul de expresie germană. 

În anul 2000, Mihai Andrei Todoca (31 de ani) a plecat pentru prima dată în Germania, la Bremen, cu o bursă DAAD. Studia limbi moderne aplicate, respectiv germană-engleză, la Universitatea „Lucian Blaga" din Sibiu. În 2005 avea să plece cu o altă bursă la Thüringen, pentru cercetare doctorală. Din 2002, lucrează ca translator pe domenii economice, consolidare instituţională şi dezvoltare regională. Spune că studiile de limbă germană şi mai ales contactul cu ţara prin intermediul celor două burse i-au oferit câteva elemente-cheie în dezvoltarea carierei.

Parteneriate cu universităţi germane

„Am avut foarte mult contact şi cu universităţi, şi cu instituţii, şi cu administraţia germană, mai ales cu experţi veniţi din Germania în România, iar aici mi-a folosit foarte mult experienţa din Germania - fiind acolo în interiorul instituţiilor - să văd cum gândesc oamenii şi aşa am reuşit să mă mulez mult mai bine pe cerinţele lor", explică Todoca. Acum cinci luni, doctorandul a deschis un club de limba germană la Cluj.

„Am vrut să văd câţi oameni ar fi interesaţi de o întâlnire în care să-i învăţ germana într-un mod uşor şi amuzant, combinând cunoştinţele de limbă cu o relaxare socială de club." Todoca a primit o sală în cadrul unui liceu şi a avut surpriza ca la club să se înscrie peste 30 de oameni, dintre care doar patru elevi, iar restul cadre didactice de la acel liceu şi de la altele. De curând el a deschis încă un club în cadrul unei bănci cu capital german, care i-a cerut să replice modelul şi la alte filiale din ţară. Activitatea sa la cele două cluburi este pro bono.
De ce ar trebui urmat un ciclu de studii în limba germană în România?

„Prin studiul desfăşurat în cadrul unui ciclu de germanistică sau a unui ciclu de studii de specialitate în limba germană se deschid multiple posibilităţi", spune Katja Lasch, directoarea Centrului de Informaţii DAAD din Bucureşti.„Pe lângă solide cunoştinţe de specialitate, studenţii dobândesc o competenţă lingvistică cuprinzătoare. Ciclurile de studii cultivă parţial parteneriatele strânse cu universităţile germane şi dispun de programe de schimb academic pentru studenţi şi profesori. În plus, aici predau profesori universitari germani, care sunt trimişi, în mare parte, prin DAAD." 

În cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti există, din 1993, Facultatea de Administrarea Afacerilor, cu predare în limbi străine.  Programele de studii sunt atât pentru învăţământul de licenţă, cât şi pentru master ştiinţific.

La filiera germană există şi un program de MBA (Management Antreprenorial) realizat în parteneriat cu două universităţi germane. Programul se încheie cu două diplome: cea germană, acreditată FIBAA, şi cea română, acreditată ARACIS. Avantajul de a urma un MBA în limba germană în România ţine în principal de cost.

„Oferim un pachet care în străinătate ar fi considerabil mai scump, cu aceeaşi structură, în aceleaşi condiţii. În plus, nu e nicio diferenţă între diploma pe care ar primi-o în Germania şi cea de aici", explică Adrian Dumitru Tanţău, directorul MBA-ului româno-german.

Foarte puţini emigrează

Piaţa globală este deschisă în măsură mai mare absolvenţilor unei facultăţi cu predare în limba germană, însă foarte puţini emigrează. Nicolae Alexandru Pop, decanul Facultăţii de Administrarea Afacerilor din cadrul A.S.E. Bucureşti explică de ce.

„Filierele lingvistice au urmat filosofia «şcolii de întâlnire», anume predarea se face după lucrări de referinţă din spaţiul lingvistic respectiv, iar marea majoritate a cazuisticii provine din economia românească. Astfel, absolvenţii devin cei mai buni parteneri de dialog pentru companiile străine din România." Pop subliniază că din acest motiv emigrarea tinerilor după terminarea studiilor este foarte slabă, întrucât găsesc posibilităţi excelente de plasament pe piaţa românească.

„Prin practica pe care majoritatea studenţilor o fac la companii multinaţionale din România se crează legături trainice atât pentru o viitoare lucrare de licenţă, cât şi pentru un viitor loc de muncă." Tinerii pot opta pentru studii în limba germană în următoarele centre universitare: Bucureşti, Braşov, Baia Mare, Constanţa, Cluj-Napoca, Iaşi, Craiova, Oradea, Sibiu, Suceava şi Timişoara.

Beneficii pentru economie

Luna trecută, Ambasada Germaniei la Bucureşti a lansat o campanie de promovare a limbii germane. Joseph Karl, ataşat cultural, explică într-un interviu pentru FP România ce câştigă cele două ţări de pe urma faptului că românii studiază limba germană.

„Ţelul campaniei nu a fost să-i învăţăm limba pe români pentru ca aceştia să poată munci în Germania, ci mai degrabă să-i pregătim pentru firmele germane din România", precizează Karl. „Vrem să întărim cooperarea economică româno-germană. Ne dorim să îmbunătăţim situaţia aici pentru firmele noastre, astfel încât şi economia românească să aibă beneficii."

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite