Alianţa Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR): Executivul a îndeplinit doar 17,25% din propunerile studenţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După mai mult de un an de guvernare, coaliţia parlamentară PSD-ALDE a îndeplinit mai puţin de o cincime din propunerile pentru dezvoltarea învăţământului superior înaintate de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) în campania electorală din anul 2016, se arată într-un comunicat transmis de ANOSR.

Redăm mai jos comunicatul integral tranmis de ANOSR:

Deşi parte dintre acestea au fost asumate în mod direct, prin angajamentele semnate de preşedinţii partidelor în cadrul campaniei Viitorul Implică Studenţi (V.I.S.), există încă multe elemente care ar trebui să intre pe agenda structurilor executive sau legislative şi care sunt departe de a fi în acest stadiu. Apreciem pozitiv faptul că printre cele 17,25% dintre politicile sau măsurile propuse de ANOSR şi implementate de decidenţi se numără anumite facilităţi care au avut impact deosebit în rândul studenţilor, precum creşterea semnificativă a fondului de burse sau acordarea transportului feroviar intern gratuit.

Totuşi, mai există multe puncte care trebuie atinse, întrucât, prin caracterul exhaustiv al Programelor de guvernare succesive, aşteptările create sunt mari. Procentul de 17,25% nu este cel mai încurajator, însă credem că se poate obţine un efort suplimentar din partea decidenţilor în vederea accelerării implementării acestor propuneri. Măsurile propuse de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România pot fi împărţite în cinci categorii, distribuite procentual în mod egal. Astfel, în momentul de faţă au fost implementate în întregime 5 măsuri propuse de ANOSR, dintr-un total de 47. De asemenea, au fost realizate parţial 10 astfel de măsuri.

Procentual, 17,25% dintre măsurile propuse au fost realizate. Dintre cele cinci categorii, realizările substanţiale sunt cele care vizează creşterea finanţării învăţământului superior, respectiv tranziţia către un învăţământ de calitate şi centrat pe student. La polul opus sunt măsurile ce vizează echitatea sistemului de învăţământ superior şi cele care abordează practica, consilierea şi orientarea în carieră a studenţilor.

Printre cele mai importante măsuri propuse de studenţi şi nerealizate de decidenţi, total sau parţial, se numără:

• creşterea semnificativă a finanţării de bază a învăţământului superior;

• finanţarea universităţilor în funcţie de indicatori şi criterii majoritari de performanţă;

• operaţionalizarea unei platforme online, accesibilă tuturor, care să indexeze toate lucrările de licenţă, master şi doctorat realizate în universităţile acreditate din sistemul de învăţământ superior românesc;

• implementarea unui sistem de sancţiuni clar şi uşor de aplicat în situaţiile în care se constată încălcări ale normelor de etică şi integritate academică;

• locuri finanţate de la bugetul de stat pentru ciclurile de licenţă şi master, acordate în funcţie
de criterii sociale;

• construirea/amenajarea a cel puţin 20 000 de noi locuri de cazare pentru studenţi, la nivel
naţional;

• asigurarea unei finanţări care să permită angajarea a cel puţin unei resurse umane
specializată (consilier în carieră, sociolog, psiholog) pentru fiecare 500 de elevi/studenţi;

• reformarea sistemului de formare iniţială a cadrelor didactice;

• adoptarea unei strategii de internaţionalizare a învăţământului superior din România şi
sprijinirea financiară a universităţilor performante pentru a se promova la nivel
internaţional şi pentru a urca în topurile internaţionale.

Cele mai importante măsuri luate în acest prim an de guvernare, care au avut impact cu
adevărat semnificativ în viaţa studenţilor, sunt:

• creşterea fondului de burse studenţeşti şi acordarea lor pe tot parcursul anului universitar
(cu peste 200%);

• adoptarea unor noi criterii generale de acordare a burselor şi a altor forme de sprijin
material pentru studenţi, care să ţină cont de realităţile actuale şi care să eficientizeze
aceste mecanisme de sprijin pentru studenţi;

• burse sociale cumulabile cu celelalte tipuri de burse şi care să acopere în mod real
cheltuielile lunare;

• implicarea studenţilor în toate procesele de evaluare şi asigurare a calităţii;

• transport feroviar intern gratuit pentru studenţii din instituţiile de învăţământ superior, forma de învăţământ cu frecvenţă (din păcate, limitat momentan la vârsta de 26 de ani).


Există în continuare suficiente provocări pentru sistemul de învăţământ superior din România, care trebuie asumate cu adevărat de către Coaliţia de guvernare şi abordate ca atare. Credem că există suficiente premise ca până la finalizarea celor patru ani ai acestui ciclu electoral, toate măsurile să fie îndeplinite. Totuşi, acestea trebuie prioritizate în mod corespunzător, astfel încât să fie îmbunătăţită în cel mai scurt timp calitatea actului educaţional, respectiv să se reducă inechităţile sociale din mediul universitar.

„Primul an de guvernare PSD-ALDE se încheie cu o serie de realizări semnificative pentru învăţământul superior. Totuşi, există un număr important de măsuri care sunt departe de a fi adoptate sau implementate. Acest lucru ne îngrijorează mai mult decât procentul relativ mic de măsuri realizate. Apreciem faptul că au fost luate măsuri care au avut un impact deosebit în viaţastudenţilor, dar premisele create de un plan de guvernare îndrăzneţ şi complex nu au fost încă satisfăcute. Sperăm ca viitorul plan de guvernare să cuprindă marea majoritate a măsurilor propuse de noi, fără a exclude realizarea altor deziderate, în funcţie de nevoile studenţilor la un anumit moment” - Marius DEACONU, Preşedinte ANOSR

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite