ADMITERE FACULTATE 2014 La Universitatea din Bucureşti se intră pe baza de eseu motivaţional, examen scris şi media de la BAC

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Admiterea de la Universitatea din Bucureşti la studiile de licenţă cu frecvenţă la zi se face pe baza mediei de Bac, a eseului motivaţional şi a examenului scris, în funcţie de specializare.

Înscrierile pentru admiterea la studiile de licenţă de la Universitatea din Bucureşti încep în data de 10 iulie şi se termină pe 18 iulie. Examenele au loc în perioada 21-25 iulie, iar rezultatele se afişează până la data de 28 iulie. Pentru a doua sesiune de admitere, înscrierile încep pe 5 septembrie şi se termină pe 12, examenele au loc între 15-19 septembrie, iar până pe 23 se afişează rezultatele. Taxele de înscriere variază între 330 şi 85 de lei, în funcţie de facultate, majoritatea având taxa de înscriere la concursul de admitere de 150 de lei.

Pentru înscrierea la concursul de admitere, candidaţii trebuie să completeze  fişa-tip de înscriere, în care vor menţiona, sub semnătură proprie, toate datele solicitate în formularul respectiv. Candidaţii din rândul minorităţilor naţionale vor preciza, în fişa de înscriere, disciplinele pe care le-au studiat în liceu în limba maternă şi pentru care solicită să susţină probele în limba respectivă.

Acte necesare la înscriere:

• fişă-tip de înscriere ;
• diploma de bacalaureat sau diploma echivalentă cu aceasta, în original sau copie legalizată sau adeverinţă (în cazul liceelor la care nu s-au eliberat diplomele pentru promoţia 2014) eliberată de către instituţia de învăţământ, în care se menţionează media generală, notele la probele examenului de bacalaureat, termenul de valabilitate şi faptul că nu a fost eliberată diploma;
• certificatul de naştere, în copie legalizată;
• diploma de olimpic, în copie, numai pentru candidaţii care se înscriu ca olimpici ;
• adeverinţa medicală-tip, din care să rezulte că este apt pentru facultatea la care candidează;
• trei fotografii tip buletin de identitate;
• B.I sau C.I   în copie;
• chitanţă de plată a taxei de înscriere la concursul de admitere  în conformitate cu taxele aprobate de Senatul Universităţii din Bucureşti.

Numai pentru persoanele care solicită scutirea de taxă la înscriere la concursul de admitere, se va prezenta unul din următoarele documente:

• copie legalizată de pe certificatele de deces ale părinţilor (în cazul celor orfani de ambii părinţi);
• adeverinţe de la casa de copii (în cazul celor aflaţi în această situaţie);
• adeverinţe din care să rezulte calitatea de personal didactic, în activitate, a susţinătorilor legali;
• adeverinţe din care să rezulte calitatea de personal încadrat în Universitatea din Bucureşti pentru susţinătorii legali ai candidatului.

Înscrierea la domeniul teologie, pentru absolvenţii seminariilor teologice liceale, se poate face numai pe baza diplomei de bacalaureat, excepţie făcând absolvenţii de seminar din seriile anterioare anului 1992, a căror diplomă a fost echivalată cu cea de bacalaureat. 

În plus, candiaţii sunt obligaţi să prezinte certificatul de botez, precum şi acordul scris al Arhiepiscopiei sau Episcopiei de care aceştia aparţin (acceptul forului bisericesc care-i poate oferi pe parcursul studiilor sumele băneşti cuvenite: donaţii, burse, semiburse etc.) şi în cadrul căreia urmează a  fi  repartizaţi.

Cei care se înscriu şi urmează două facultăţi vor prezenta originalul diplomei de bacalaureat la facultatea la care au fost admişi pe locurile finanţate de la buget,  iar copia legalizată la cealaltă facultate.

Ce trebuie să ştie candidaţii despre examen

Accesul candidaţilor în sala de examen este permisă cu maxim o oră înainte de începerea probei. Aceştia trebuie să prezinte un document valabil de identitate (B.I., C.I., paşaport) şi legitimaţia de concurs. Actele rămân pe masa candidatului pe toată perioada examenului, pentru control. Ei nu au voie în sala de examen cu dispozitive electronice (telefoane, tablete). Timpul destinat pentru elaborarea unei lucrări scrise este de 3-4 ore, se arată în metodologia de admitere.

Forma de concurs pe facultăţi:

Facultatea de Administraţie şi Afaceri – pe baza mediei de la Bacalaureat + eseu motivaţional de 300 de cuvinte

Facultatea de Biologie - pe baza mediei de la Bacalaureat + eseu motivaţional care reprezintă probă eliminatorie

Facultatea de Chimie - 75% medie examen bacalaureat + 25% medie test grilă (la alegere: chimie organică/chimie anorganică şi generală

Facultatea de Drept - Concurs admitere la disciplinele: Limba română şi Economie

Facultatea de Filosofie – media de la Bacalaureat (75%) + eseu motivaţional de 500-600 de cuvinte (25%)

Facultatea de Fizică – media de laBacalaureat (70%) + punctajul obţinut la testul grilă (30%)

Facultatea de Geografie - 25% media la bacalaureat + 75% nota la proba scrisă

Facultatea de Geologie şi Geofizică - specializarea Geologie – 40% testul grilă + 60% media de la Bacalaureat; specializarea Inginerie Geologică – eseu motivaţional (admis/respins) +  media examenului de Bacalaureat

Facultatea de Istorie – scrisoare de intenţie (admis/respins) + media de la bac

Facultatea de Jurnalism şi Ştinţele Comunicării – examen scris

Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine – scrisoare de intenţie (25%) + media de la Bac (75%), la specializarea Studii Culturale - examen scris + media de la Bac

Facultatea de Litere – Evaluarea competentelor profesionale ale candidatilor pe baza analizei documentelor dosarului de concurs (notata cu admis/respins) şi concurs de dosare nota probei scrise la Limba şi literatura română de la bacalaureat (pondere 2/3) + media celorlalte probe scrise de la bacalaureat (pondere 1/3). La specializarea Ştiinţe ale comunicării - probă scrisă de patru ore la limba română şi la o limbă străină (engleza, franceza, italiana, spaniola, germana si rusa).

Facultatea de Matematică şi Informatică -  80% media de la examen +  20% media examenului de bacalaureat

Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei – la specializarea Psihologie – proba scrisă din materia de liceu, la Pedagogie şi Psihopedagogie specială – eseu motivaţionat (admis/respins) + media examenului de Bac, iar la restul specializărilor - proba de aptitudini eliminatorie (oral) - abilitati artistice si de comunicare (auz muzical, ritm, dialog, citirea unui text) medie bacalaureat

Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială - Eseu motivational (admis/respins) Media de admitere ia in calcul: nota probei scrise de la bacalaureat la Limba si literatura romana - 50% şi nota probei scrise de la bacalaureat la una din disciplinele (la alegere): Matematica, Sociologie, Psihologie, Economie, Filosofie, Istorie, Geografie, Informatica sau Logica si argumentare).


ADMITERE FACULTATE 2014 Au început înscrierile pentru cei care vor să devină poliţişti şi militari

În perioada 14 aprilie – 2 iunie, se desfăşoară recrutarea pentru admiterea în academiile de poliţie, subordonate Ministerului Afacerilor Interne, precum şi în instituţiile de învăţământ ale Ministerului Apărării Naţionale şi Serviciului Român de Informaţii, care pregătesc specialişti pentru nevoile Ministerului Afacerilor Interne.

Lista Universităţilor de Stat unde studenţii au abandonat facultatea în ultimii şase ani în proporţie de aproape 40%. Care sunt cauzele

Aproape 40% dintre studenţii care s-au înmatriculat în anul I acum trei-şase ani şi care urmau să termine facultatea în 2013 au abandonat studiile, potrivit datelor obţinute de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), care prezintă şi situaţia abandonului la fiecare din 20 de universităţi de stat care au răspuns la solicitarea lor.

ADMITERE FACULTATE 2014 Examen cu două probe scrise la şapte facultăţi din cadrul Universităţii Politehnice. Meditaţii gratuite pentru candidaţi

Universitatea Politehnică din Bucureşti (UPB) organizează examen scris cu două probe la şapte facultăţi, iar la restul facultăţilor, candidaţii vor intra pe baza examenului de la Bacalaureat şi a unui interviu. Tinerii pot să facă ore de pregătire pentru admitere, la materiile matematică şi fizică, în fiecare sâmbătă, cu profesorii universităţii.

ADMITERE FACULTATE 2014 ASE înlocuieşte examenul cu eseul motivaţional şi media de la Bac

Anul acesta, admiterea la studiile universitare de licenţă (5.500 de locuri) ale Academiei de Studii Economice (ASE) din Bucureşti, la forma de învăţământ cu frecvenţă, se face prin concurs, pe baza unui eseu motivaţional şi a mediei obţinute la examenul de Bacalaureat.

ADMITERE FACULTATE 2014 Test grilă la ASE pentru ocuparea locurilor fără taxă de la programele de master

Academia de Studii Economice din Bucureşti (ASE) oferă aproape 5.700 de locuri la cele două tipuri de masterat din 2014, de cercetare şi profesionale, iar taxa de şcolarizare anuală este de 5.000 de lei.

ADMITERE FACULTATE 2014 Selecţie pe bază de examen scris şi media de la Bac pentru cei care vor să intre la SNSPA

Condiţiile de admiterea de la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) sunt aceleaşi ca cele de anul trecut. Astfel, toate facultăţile organizează examen scris, însă la Administraţie Publică notele de la Bac vor reprezenta 20% din media de admitere.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite