Topul şcolilor, schimbat de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Din lipsă de finanţare, celebra Universitate Oxford riscă să piardă poziţii în Top 100 al universităţilor din lume
Din lipsă de finanţare, celebra Universitate Oxford riscă să piardă poziţii în Top 100 al universităţilor din lume

Recesiunea ar putea şterge instituţii de prestigiu din clasamentele mondiale. Avertismentul vine pe fondul problemelor cu care se confruntă universităţile din Marea Britanie, unde există cele mai performante şcoli ale Europei.

Semnalul de alarmă al schimbărilor din topurile academice a fost tras recent de Dirk Van Damme, şeful Departamentului de Educaţie al Organizaţiei pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare. Bugetul pentru anul academic 2010-2011 arată că trei sferturi dintre universităţile britanice se confruntă cu tăieri de fonduri. Printre cei mai mari perdanţi este şi Şcoala de Afaceri din Londra, a cărei finanţare s-a redus cu circa 15%. Universitatea King's College din Londra este nevoită să reducă Departamentul de Inginerie, iar Universitatea Reading reduce activitatea mai multor catedre.

Unii cancelari de universităţi anticipează ani întregi de austeritate bugetară. „Finanţarea s-ar putea să nu se întoarcă niciodată la nivelul pe care l-am avut până în prezent", a declarat şeful University College London, Malcolm Grant. Lord Patten, cancelarul de la Oxford, spune că, pentru ca instituţia să rămână competitivă, taxele ar trebui mărite până la 20.000 de lire (22.200 euro), ca la Harvard.

Care sunt cele mai tari topuri

La nivel mondial există două clasamente de prestigiu realizate anual de Universitatea Jiao Tong din Shanghai şi respectiv de cotidianului britanic „The Times". Universitatea Harvard e pe primul loc în ambele topuri.

SUA, prima în topuri

Topul Shanghai 2009 e dominat de universităţi din SUA, numai două instituţii europene fiind printre primele 10, respectiv Cambridge şi Oxford. În Topul Times 2009, cele mai multe universităţi de pe primele zece locuri sunt americane.

China investeşte cel mai mult în universităţi

Ţara asiatică, neafectată atât de mult de criză, investeşte mult în învăţământul superior. În China, numărul studenţilor a crescut spectaculos, de la 6 % în 1999 la peste 20% în prezent şi se pune un mare accent pe ştiinţe şi inginerie. Două universităţi chineze, Tsinghua şi Peking, sunt de mai mulţi ani printre primele 60 în Topul Times. China intenţionează să devină lider mondial în ştiinţă şi tehnologie până în 2050. Studiile arată că până în 2050, China ar putea depăşi SUA.

Ştiri pe scurt

Masterat unicat

Specializare în lux. Şcoala de business din Lyon oferă un masterat de 16 luni specializat strict pe managementul din industria de lux. Cursurile vor începe în Lyon, Franţa, dar vor fi continuate într-un campus din Geneva, Elveţia. Un alt semestru va fi petrecut în Shanghai, unul dintre centrele mondiale ale afacerilor cu produse de lux. Ultimele patru luni vor consta într-un program de practică la o firmă de profil. Se poate aplica până la sfârşitul lui iunie. Detalii la http://www.eml-geneva.com.

Şcoala de Vară

Studiul vieţii urbane. Facultatea de Ştiinţe Sociale din cadrul Universităţii din Amsterdam organizează o şcoală de vară de două săptămâni cu tema „Cultura populară şi oraşul: cazul Amsterdam". În cadrul programului, studenţii vor realiza studii despre cât de importantă este cultura populară şi cum aceasta poate influenţa viaţa urbană. Termenul-limită pentru depunerea actelor este 1 mai.

Deadline la burse

Programul „orizonturi deschise". Cei care au fost admişi la un masterat în străinătate, dar nu au bani pentru a-şi plăti studiile şi cazarea pot aplica pentru o bursă anuală în valoare de 15.000 de dolari la Fundaţia „Dinu Patriciu". Organizaţia oferă anual 100 de astfel de burse, cu o singură condiţie: tinerii să se întoarcă în România şi să stea cel puţin cât au stat la masterat. Perioada de aplicare începe la 15 aprilie şi se încheie la 15 iunie. Mai multe detalii se pot afla de la www.orizonturideschise.ro.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite