Olimpicii de la Vianu, medaliaţi la "cea mai grea" olimpiada internaţională - Zhautykov din Kazahstan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Olimpicii de la Vianu, în Kazahstan     FOTO: Facebook/Geo Trifan
Olimpicii de la Vianu, în Kazahstan     FOTO: Facebook/Geo Trifan

Sute de elevi ai Colegiului Naţional "Tudor Vianu" din Bucureşti se clasifică anual la olimpiadele naţionale şi internaţionale. "Adevărul" a stat de vorbă cu olimpicii întorşi din Kazahstan, unde au câştigat medalii de bronz şi de argint. Liceenii spun că a fost cea mai grea olimpiadă la care au participat până acum şi că ruşii sunt cei mai temuţi competitori la nivel internaţional.

Recent, cinci elevi ai liceului "Tudor Vianu" din Capitală s-au întors acasă cu medalii de la Olimpiada Zhautykov din Kazahstan. Astfel, la concursul de matematică, au câştigat medalii Alex Valentin Dicilea (bronz) şi Tudor Dimitrie Popescu (bronz). La informatică, s-au întors acasă cu medalii Paul Gramatovici (bronz) şi Teodor Ionescu (argint), în timp ce la concursul de la fizică, Monica Dobrinoiu s-a întors cu o medalie de bronz.

"Adevărul" a stat de vorbă cu olimpicii, care au povestit impresiile din Kazahstan, pentru unii dintre ei fiind prima dată când s-au deplasat în afara ţării pentru a reprezenta liceul şi România la un concurs internaţional. Despre olimpiada Zhautykov spun că este cea mai grea la care au participat până acum şi că cei mai de temut competitori sunt ruşii, fiind recunoscuţi la nivel mondial ca fiind cei mai buni la olimpiadele internaţionale la matematică, fizică şi informatică.

Ruşii, cei mai buni olimpici

Profesorul George Trifan, care a fost liderul echipei de olimpici de la Vianu în Kazahstan, spune că lucrul acesta se datorează sistemului rusesc de şcolire a tinerilor, care este, de fapt, vechiul sistem sovietic. El a explicat că şi la noi a fost aşa în trecut, însă acum ne apropiem mai mult de valorile occidentale şi de modul în care se face şcoală acolo, care nu presupune un antrenament la fel de riguros.

"Poate e superioritatea şcolii sovietice, pe care noi o hulim, ne-am întors puţin spre şcoala occidentală. Pe ştiinţe exacte cel puţin, sunt cei mai buni, doar dacă ne uităm la literatura de specialitate, există încercări şi din SUA, la Massachusetts Institute of Technology (MIT) să spunem, dar şi acolo sunt tot ruşii care au scris articolele, tot est-europeni", a spus Trifan.

"Şi la nivel de liceu au un alt sistem de pregătire după olimpiada naţională, la taberele de olimpici se face pregătire serioasă, sunt foarte buni ruşii", a completat unul dintre olimpicii care s-a confruntat cu ei la concurs, Paul Gramatovici. Paul este fratele mai mic al lui Ştefan Gramatovici, olimpic internaţional la matematică, ambii fiind copiii prodecanului Facultăţii de Matematică a Universităţii din Bucureşti. Paul Gramatovici, olimpic la informatică, se gândeşte să plece pe urmele fratelui său mai mare, care este acum student la Harvard.

"Aş vrea să studiez în Statele Unite. Toată lumea spune că vrea în afară pentru că este mai bine decât în România, dar cred că şi la noi s-au mai schimbat lucrurile în ultima vreme", a spus el. Pentru olimpiadă s-a pregătit doar o oră pe zi şi a avut câte două meditaţii pe săptămână cu profesori diferiţi şi a obţinut medalia de bronz în Kazahstan. "Am avut mici probleme cu enunţurile, fiind traduse din rusă, spre exemplu, aveam o frază de trei rânduri care nu avea predicat. Am fost un pic surprins de dificultatea problemelor, în alţi ani, erau mult mai uşoare",a a preciat el.

Colega sa mai mică de vârstă, Andreea Dima, spune că "a fost o experienţă unică mai ales că a fost prima participare la un concurs internaţional. Am avut emoţii mai ales în prima zi", a spus ea. Din păcate, tinerii nu prea au putut comunica cu ceilalţi concurenţi fiindcă majoritatea vorbeau numai rusă, şi foarte puţină engleză, chiar întrebările din teste erau traduse din ruseşte în engleză şi erau traduse prost. "Ne-am înţeles mai bine cu sârbii şi bulgarii", au râs copiii.

olimpici vianu foto marian iliescu

Olimpicii de la "Tudor Vianu"   FOTO: Marian Iliescu/Adevărul

"Cea mai grea olimpiadă"

Ei spun că s-au pregătit pe tot parcursul anului, şi au învăţat mai multă materie fiindcă este un concurs mai greu. Întrebaţi cum sunt problemele de la olimpiadă în comparaţie cu problemele pe care le rezolvă un elev normal la clasă, ei au spus că sunt "altă mâncare de peşte". "E altă materie, e cu totul diferit", a spus Dicilea.

Tudor Popescu, care a participat tot la matematică, spune că a avut emoţii destul de mari şi nu a putut dormi mai mult de trei-patru ore pe noapte, iar la sfârşitul celor două zile de concurs, era terminat de oboseală. "Problemele au fost mai grele ca în alţi ani şi, ca dovadă, anul acesta a fost cel mai mic punctaj cu care s-a luat o medalie", a spus el.

Şi Teodor Stelian Ionescu, unul dintre olimpicii de la Vianu care au participat la cele mai multe olimpiade, spune că aceasta este cea mai grea de până acum. "Informatica este un domeniu foarte dinamic şi trebuie să ţii pasul cu ce apare, iar ruşii în general dau tonul la concursurile de informatică, ei sunt cei mai buni la momentul actual", spune el. Ionescu este singurul din lotul de la Vianu care a luat medalie de argint. El spune că aceasta îl determină să muncească şi mai mult şi să cucerească aurul data viitoare.

Cum sunt descoperite talentele

Profesorii spun că atunci când intri într-o clasă şi te uiţi la elevii din bancă, îţi dai seama cine are talent şi cine nu, se vede în ochii lor.

Profesoara de fizică Corina Dobrescu spune că sunt două categorii de elevi: cei care intră la Vianu din clasa a V-a, pe care profesorii îi pregătesc de mici, şi cei care vin din clasa a IX-a, deja bine pregătiţi având în vedere mediile foarte mari cu care intră. Dintre aceştia, se face o selecţie pe parcursul anilor, însă talentul la matematică face diferenţa dintre elevi, la olimpiadele de ştiinţe reale.

"Cei mai mulţi olimpici ai noştri sunt la informatică, având în vedere şi profilul liceului, apoi la matematică, la fizică, la chimie, română engleză şi franceză", a spus directoarea liceului, Corina Vinţ.

Capitole din fizică esenţiale, lipsesc din programele şcolare, în România

Însă, atrag atenţia profesorii de fizică, fiindcă mai multe capitole esenţiale au fost scoase din programa de liceu, elevii români au probleme la concursurile internaţionale pe acest domeniu. "Au fost scoase capitolele de electromagnetism şi de lichide. Nu există nicio altă ţară, niciun concurs, niciun examen de fizică, unde să nu fie aceste capitole. De aceea facem atât de multe cercuri de studiu, în afara programului, ca să înveţe materia care nu se predă la şcoală, dar care există în programa olimpiadelor", a explicat profesoara Dobrescu.

"Din punctul de vedere al fizicii, eu am o mare supărare, şi anume, că medaliile noastre nu sunt atât de valoroase pe cât ar trebui. Asta se întâmplă fiindcă din programa noastră şcolară au fost scoase foarte multe teme. Spre exemplu, acum, la olimpiadă, au primit probleme de magnetism şi electrostatică şi elevii noştri au avut dificultăţi fiindcă nu le studiază la şcoală, în mod sistematic", a completat profesoara Ioana Stoica.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite