Ministerul Educaţiei a lansat în dezbatere planul de învăţământ pentru elevii din şcoala primară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anul acesta şcolarii din clasele I-IV vor fi obligaţi să facă două ore de educaţie fizică FOTO Adevărul
Anul acesta şcolarii din clasele I-IV vor fi obligaţi să facă două ore de educaţie fizică FOTO Adevărul

Elevii de la clasele pregătitoare, a I-a şi a II-a vor avea două ore de "Educaţie fizică" şi alte două ore la disciplina "Muzică şi mişcare", iar elevii de a III-a şi  IV-a vor avea tot două ore de sport şi o oră disciplinară "Joc şi mişcare", se arată în noul plan-cadru pus în dezbatere publică de Ministerul Educaţiei până pe data de 19 februarie.

Planul cuprinde materiile obligatorii şi opţionale pe care le vor studia elevii din ciclul primar la anul precum şi numărul de ore alocat fiecărei materii pe săptămână. Numărul maxim de ore la disciplinele obligatorii şi opţionale pe săptămână a fost stabilit la 20 pentru clasa pregătitoare, 21 pentru clasa I şi a II-a, 22 pentru clasa a III-a şi 23 pentru clasa a IV-a.

Ministerul Educaţiei a  propus în noul plan-cadru introducerea a mai multor ore de sport luând exemplul european din ţări precum Franţa, Germania sau Austria, unde se constată acordarea unei atenţii sporite educaţiei fizice, prin alocarea unui număr mare de ore.

Planul-cadru pentru învăţământul primar operează cu următoarele arii curriculare: Limbă şi comunicare, Om şi societate, Matematică şi Ştiine ale naturii, Arte, Sănătate şi motricitate, Tehnologii, Consiliere şi orientare.

Printre noutăţile introduse se numără şi absenţa plajei orare pentru disciplinele obligatorii care trebuie parcurse de toţi elevii unei clase. Aceasta este păstrată pentru curriculumul la decizia şcolii.

Potrivit Legii Educaţiei, "programa şcolară acoperă 75% din orele de predare şi evaluare, lăsând la dispoziţia cadrului didactic 25% din timpul alocat disciplinei/domeniului de studiu respectiv. În funcţie de caracteristicile elevilor şi de strategia şcolii din care face parte, profesorul decide daca procentul de 25% din timpul alocat disciplinei/domeniului de studiu este folosit pentru învatare remedială, în cazul copiilor cu probleme speciale, pentru consolidarea cunoştinţelor sau pentru stimularea elevilor capabili de performanţe superioare, conform unor planuri individuale de învăţare elaborate pentru fiecare elev".

Părinţii, cadrele didactice şi oricare reprezentant al societăţii civile care doreşte să participe la dezbaterea publică poate să transmită observaţii şi propuneri referitoare la proiectul de plan-cadru pentru învăţământul primar, prin completarea unui formular de consultare până la data de 19 februarie.
 

Plan-cadru de invatamant
Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite