Lecţiile despre respectarea legii, ţinute de magistraţi, nu vor fi obligatorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lecţiile despre justiţie vor fi predate de magistraţi cel mai probabil din semestrul al doilea
Lecţiile despre justiţie vor fi predate de magistraţi cel mai probabil din semestrul al doilea

Ministrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, a declarat vineri că temele pe care magistraţii le vor prezenta elevilor în şcoli sunt legate de nerespectarea legii şi de corupţie, iar acestea nu vor avea un caracter obligatoriu.

Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) a semnat joi un protocol cu Ministerul Justiţiei, CSM şi Parchetul General care prevede că elevii din învăţământul preuniversitar, cu vârste cuprinse între 6 şi 18 ani, vor avea parte de lecţii de legislaţie, despre principii şi norme etice predate de procurori şi judecători.

"Nu vorbim în acest moment de o programă, este vorba de un acord pe care l-am semnat între Ministerul Educaţiei, Ministerul Justiţiei, CSM-ul şi procurorul General al României. Este vorba de a introduce în şcoli sub forma unor teme, nu sub forma unor manuale sau curriculum obligatorii, ci sub forma unor teme pe care judecătorii sau procurorii să le prezinte elevilor, odată sau de două ori pe semestru, şi temele respective sunt cele care vizează legea, ce înseamnă aceasta, respectarea ei, care sunt instituţiile statului care sunt responsabile de aceste lucruri, şi este absolut normal să le prezentăm copiilor, în diferite momente ale evoluţiei lor şi aceste componente. Vorbim de corupţie, de nerespectarea legii, sunt lucruri pe care dacă reuşim să le transmitem copiilor încă de pe băncile şcolii, atunci cred că nu ne mai preocupă corupţia, ci prevenţia ei", a precizat Pricopie, la festivitatea organizată de Universitatea Politehnică Bucureşti la împlinirea a 195 de ani de inginerie, potrivit Agerpres.

Teme la orele de dirigenţie, de sport sau în după program

El a mai spus că după acest acord vor fi o serie de discuţii la nivel de judeţ, între reprezentanţii instituţiilor semnatare şi se va stabili în acelaşi timp o listă de teme care vor fi prezentate.

"Este vorba de o acţiune voluntară. Nu se pune problema de angajări sau de costuri ale acestei activităţi. Vor fi convenite cu fiecare inspectorat şcolar în parte şi cu fiecare director de şcoală temele pe care vor să le prezinte. Evident că aceste teme pot fi prezentate la ore de dirigenţie sau de educaţie fizică sau în afara orelor de curs", a explicat Pricopie

Ministrul Educaţiei a mai spus că va recomanda ca aceste teme să fie prezentate, cel mai probabil, din semestrul al doilea.


Protocol Educaţie-Justiţie prin care elevii din preuniversitar vor învăţa noţiuni de drept direct de la magistraţi

Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) a semnat joi un protocol cu Ministerul Justiţiei, CSM şi Parchetul General care prevede că elevii din învăţământul preuniversitar vor avea parte de lecţii de legislaţie, despre principii şi norme etice predate de procurori şi judecători.

Ministrul Justiţiei: procurorii şi judecătorii le vor preda educaţie civică elevilor din clasele a VII-a şi a VIII-a

Procurorii şi judecătorii le vor preda educaţie civică elevilor din clasele a VII-a şi a VIII-a, urmând să-i înveţe noţiuni simple despre justiţie, în cadrul unui proiect comun al ministerelor Justiţiei şi al Educaţiei, spune ministrul Robert Cazanciuc, potrivit Mediafax.

Cum văd copiii justiţia: „Procurorii sunt cei care sperie oamenii“. Judecători şi procurori vor preda educaţie civică în şcoli

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat, marţi, 29 octombrie, la Cluj, că speră ca în această săptămână să se semneze un parteneriat între Ministerul Public, Ministerul Justiţiei şi CSM prin care judecători şi procurori vor merge, ca voluntari, în şcoli şi le vor preda elevilor de clasele a VII-a şi a VIII-a educaţie civică.

VIDEO Ministrul Justiţiei la Cluj: „Nu facem justiţie fiindcă ne spune MCV-ul, ci pentru că avem tradiţie“

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a fost, marţi, 29 octombrie, la Cluj, la o conferinţă despre eficientizarea şi degrevarea actului de justiţie. A ţinut o prelegere în care a vorbit despre problema încrederii oamenilor în justiţie, infrastructura instanţelor şi mediere. Acesta a afirmat că a rămas surprins de cât de bine arată unele săli de instanţe din Cluj şi că va folosi imagini cu acestea la întâlnirile cu partenerii străini.

Un curs opţional anti-corupţie va fi predat la liceu de magistraţi şi judecători

Un nou opţional va fi introdus începând de anul viitor pentru elevii de la liceu: "Educaţia pentru integritate", care va fi predată de magistraţi, judecători, procurori şi avocaţi. Aceştia îi vor învăţa pe elevi ce înseamnă justiţia, le vor explica legislaţie şi consecinţele încălcării acesteia.

SONDAJ Peste 30% din elevi şi părinţi cred că există corupţie în şcoli şi licee. Aproape jumătate au dat bani şi cadouri

Un sondaj realizat în această vară în cadrul proiectului Ministerului Educaţiei de prevenire a corupţiei în sistemul de educaţie arată că atât elevii, cât şi părinţii admit existenţa acestui fenomen, că au dat bani sau cadouri profesorilor, dar şi pentru fondul clasei, şi că salariile mici sunt principala cauză a corupţiei în rândul dascălilor.

VIDEO Campanie cu Maia Morgenstern pentru prevenirea corupţiei în educaţie

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a publicat pe contul său de Facebook un video care face parte dintr-o campanie de prevenire a corupţiei în sistemul de învăţământ românesc. În spotul campaniei joacă actriţa Maia Morgenstern. Ea interpretează rolul unei profesoare care refuză să primească mită din parte unei eleve.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite