Săptămâna trecută, fostul ministru al Educaţiei Naţionale, Liviu Pop, a publicat pe Facebook o dureroasă listă cu numărul de unităţi şcolare din fiecare judeţ care au grupurile sanitare "în exterior", deci în curte: 2.418, adică peste 12% dintre cele care funcţionează acum în România.

Desigur, el doar a constatat şi nu ne spune cum de am ajuns în situaţia ca în anul de graţie 2018 să avem câteva mii de grădiniţe, şcoli şi licee unde elevii trebuie să iasă afară, în frig, în multe cazuri fiind nevoiţi să treacă chiar şi prin noroaie. Totuşi, măcar ştim de unde plecăm şi că nu mai ascundem gunoiul sub preş.

Cum noi, cei de la România Curată, suntem pe cale de a începe o campanie naţională pentru şcoli curate, vom trata acest subiect nu într-o cheie politică, ci în spiritul care ne-a consacrat: să fim cu ochii pe ei, să găsim soluţii şi pe acestea să le propunem autorităţilor, iar pe urmă să monitorizăm felul în care primarii ne vor da ocazia să tăiem de pe hartă, una câte una, unităţile şcolare cu WC în curte.

Oricât de mult ne-ar plăcea acum să ne uităm către minister, principala responsabilitate asupra felului în care arată şi funcţionează din punct de vedere material grădiniţile, şcolile şi liceele din comunităţile noastre este a autorităţilor locale. Întorcându-ne la tabelul lui Liviu Pop, acesta nu-i arată cu degetul doar pe foştii miniştri ai Educaţiei (deci inclusiv pe el însuşi) publicând această listă pe judeţe, ci în primul rând pe cei care conduc judeţele, oraşele şi mai ales comunele în care există astfel de unităţi şcolare. Oricât de mulţi ochi dulci le-a făcut baronilor în turneul său politic de promovare prin ţară, la finalul mandatului i-a lovit acolo unde îi doare mai tare.

Ministerul Educaţiei Naţionale poate juca un rol extrem de important în alinierea acestor 2.418 de spaţii dedicate învăţării la standardele secolului 21. Aşa cum avem un program naţional pentru cadastru, cred că viitorul ministru Valetin Popa, colaborând eventual cu Ministerul Dezvoltării, ar putea lansa un program naţional de "toaletizare interioară" a şcolilor pentru comunităţile rurale care de exemplu pretind că nu ar avea fondurile necesare demarării unor astfel de investiţii. Dacă înjumătăţim numărul acesta până în 2020, tot e bine. Ştim, şi nouă ni se pare ciudat că în anul 2018 vorbim despre asta, dar este o problemă ce trebuie atacată scurt şi repede.

Ce vom face noi?
Am realizat deja o cartogramă cu numărul de unităţi şcolare care au toaleta în curte pe fiecare judeţ în parte (imagine sus), urmând ca astăzi să solicităm oficial ministerului lista detaliată a celor 2.418 şcoli. După ce o primim, vom realiza o hartă interactivă pe care vom afişa toate aceste unităţi şcolare şi care ne va ajuta să ne dăm seama ce comune şi oraşe trebuie să petiţionăm şi să monitorizăm pentru a-i face pe conducătorii acestora să acţioneze.

Ce puteţi face voi?
Succesul acestei campanii, ca oricare alta ce urmăreşte un impact la nivel local, depinde în primul rând de gradul de implicare al cetăţenilor din respectivele comunităţi. Există asemenea şcoli unde locuieşti tu? Copiii tăi merg la o asemenea şcoală? Eşti director sau profesor la o şcoală ca asta? Consiliul tău local nu are sau nu vrea să dea fonduri pentru modernizarea şcolii? Sunt întrebări la care aşteptăm răspunsurile voastre.

Ia legătura cu noi, scrie-ne sau trimite-ne imagini! Împreună vom transparentiza bugetele şcolare şi vom responsabiliza autorităţile centrale şi comunităţile locale!

Puteţi comenta acest articol pe romaniacurata.ro