Finala Turneului Campionilor în Dezbateri 2014. Şerban Pitic a fost desemnat cel mai bun debater

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Luni seara a avut loc finala Turneului Campionilor în Dezbateri 2014, competiţia care îi pune faţă în faţă pe cei mai buni debateri români. Echipa Şerban Pitic - Radu Ţigănaş a câştigat finala Turneului Campionilor în Dezbateri 2014. Ei au luat atât premiul publicului cât şi votul arbitrilor. Pitic a fost desemnat cel mai bun vorbitor al turneului, pe locul doi, cu punctaj egal, s-au clasat Bianca Dragomir şi Călin Mureşanu.

Şerban Pitic & Radu Ţigănaş, Bianca Dragomir şi Calin Mureşanu, Laura Drăgoi şi Cătălin Radu-Barbu, Andrei Petre-Melinte şi Adriana Panait sunt cele patru echipe calificate în finala Turneului Campionilor de luni seara. Ei dezbat moţiunea „Acest parlament ar desfiinţa imunitatea parlamentară”.

Cine sunt debaterii:

Şerban Pitic  face debate de peste 10 ani, este în prezent antrenor al echipei naţionale a României pentru Campionatul Mondial de Dezbateri Academice pentru liceeni, preşedinte al ARGO şi debater în circuitul naţional şi internaţional de dezbateri pentru studenţi. Câteva dintre rezultatele notabile: Campion Oxford IV 2014, Sfert Finalist Campionatul European 2014, Zagreb, Semi-Finalist BBU Open 2014, Cluj, Campion Open-ul Facultăţii de Drept 2014, Cluj, Finalist şi Best Speaker Bucharest Cup 2014, Campion şi Best Speaker ESL la SOAS IV 2013.

Radu Tigănaş a început să facă dezbateri în clasa a 10-a. În perioada liceului, nu a avut parte de rezultate excepţionale, o finală de regională, un break ocazional, dar nu a reuşit să ajungă în top. Dar cu perseverenţă, muncă şi noroc, în studenţie a început să aibă rezultate demne de pus într-un CV, precum finala de la Great Debaters 2011, finala ESL de la Cambridge IV 2011, câştigător Turneul Campionilor 2012, finala EFL de la WUDC Berlin 2012 şi recent a câştigat finala ESL de la SOAS IV 2013.

Bianca Dragomir a participat în ultimii zece ani la numeroase competiţii naţionale şi internaţionale de dezbateri. Printre reuşitele ei se numără titlul de campioană naţională şi cel de vice-campioană europeană. Bianca are încredere că dezbaterile te formează ca intelectual şi cetăţean, astfel că investeşte energie în pregătirea altor tineri, susţinând în ultimii ani cursuri de debate în  România, Turcia, Irlanda, Tailanda, Kârgâzstan, Iordania. Totodată, Bianca este delegatul de tineret al României la UN pentru perioada 2014 - 2015.

Călin Mureşanu este student la Drept la Univ. Babes-Bolyai şi practică dezbaterile academice de 8 ani. Reprezentând UBB-ul la competiţii, Călin a disputat semifinala Campionatului Mondial de la Chennai din 2014, sferturile de finală ale Campionatului European de la Belgrad din 2012, precum şi finalele unor competiţii precum LSE Open 2012 sau Oxford Inter-Varsity 2013.

Laura Drăgoi este studentă în anul trei la Academia de Relaţii Economice Internaţionale Bucureşti. Este debater de peste şase ani şi trainer şi arbitru ARGO de peste 2 ani. Ca debater, a  fost de două ori membră a echipei naţionale pentru Campionatul Mondial de Dezbateri Academice pentru elevi de liceu, campioană ARGO Open şi finalistă la Turneul Campionilor în Dezbateri. În 2014 Laura a devenit campiona Bucharest Cup şi a ajuns în finalele turneelor internaţionale Bulgaria Open şi Oxford IV.

Cătălin Radu Barbu este în topul celor mai importante realizări în debate intră dubla selecţie în echipa României pentru Campionatul Mondial de Dezbateri Academice pentru liceu în 2010 respectiv 2011 şi locul 2 în clasamentul English as a Foreign Language (EFL) cu echipa în 2010, câştigarea Forumului National pentru Dezbateri Academice în 2010, participarea în finala Turneului Campionilor în Dezbateri 2013, precum şi participarea în sferturile de finală ale International Debate Academy Slovenia în 2011.

Andrei Petre Melinte are opt ani de experienţă în dezbateri şi educaţie non-formală. După ce a terminat cursurile de Drept ale Universităţii Exeter din Marea Britanie, Andrei s-a întors în ţară pentru a porni o afacere ce ajută tinerii liceeni să ajungă la cele mai bune universităţi din lume. El este finalist ESL - SOAS Open 2010, finalist - Budapesta Open 2013, semifinalist - Openul Facultăţii de Drept (Cluj) 2014 şi semifinalist - Sofia Open 2014.

Adriana Panait face dezbateri de 6 ani de zile şi este trainer la Central Debate Club. În prezent este studentă la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti, în anul II. A câştigat multiple titluri atât naţionale cât şi internaţionale printre care se numără: locul II Racoviţă Open, locul III Black Sea Open, semifinalistă IDEA Youth Forum BP track, finalistă IDEA BP Amsterdam, locul III individual IDEA BP Amsterdam, semifinalistă BBU Open, semifinalistă Bulgaria Sofia Open

Anul trecut, marele câştigător a fost Radu Cotarcea, care activează în lumea dezbaterilor de aproape 10 ani, atât în calitate de debater, cât şi ca trainer. 

De 20 ani, mişcarea de debate din România s-a coagulat în jurul Asociaţiei Române de Dezbateri, Oratorie şi Retorică (ARDOR) şi a multor generaţii de tineri care practică dezbaterile academice în peste 100 de cluburi din licee şi universităţi din România.


FOTO Interviu cu cel mai bun tânăr orator: „Am început pentru a impresiona o fată. Ea a plecat, debate-ul a rămas”

Radu Cotarcea, invitatul de luni de la Adevărul Live, a câştigat Trofeul Campionilor la Dezbatere din 2013

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite