Bacalaureat 2019. Elevii clasei a XII-a susţin astăzi proba de evaluare a competenţelor digitale. Vezi modelele de subiecte

Bacalaureat 2019. Elevii clasei a XII-a susţin astăzi proba de evaluare a competenţelor digitale. Vezi modelele de subiecte

Foto: Adevărul

Absolvenţii de liceu vor susţine vineri, luni şi marţi proba de evaluare a competenţelor digitale (proba D)  din cadrul examenului de Bacalaureat, potrivit calendarului emis de Ministerul Educaţiei Naţionale. Proba durează 90 de minute şi se va desfăşura în laboratoarele de informatică ale liceelor.

Subiectele pentru probele de evaluare a competenţelor digitale sunt eleborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare. Proba de competenţe digitale este obligatorie, la fel ca toate probele de competenţe, însă rezultatele obţinute nu vor influenţa media generală. Aceasta va fi calculată doar din notele de la probele scrise. Însă, elevii care nu vor participa la probele orale nu vor putea promova bacalaureatul, informează edupedu.ro
 
Conform metodologiei, probele vor fi monitorizate audio-video. Elevilor nu le este permis accesul în sălile de examen cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare. Nerespectarea dispoziţiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea candidatului, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu.
 
Rezultatul obţinut de candidaţi la proba de evaluare a competenţelor digitale nu se exprimă prin note, ci printr-un punctaj stabilit de Ministerul Educaţiei.
 
Conform ministerului, 135.655 de absolvenţi de liceu (116.037 din promoţia curentă şi 19.618 din seriile anterioare) s-au înscris pentru a susţine examenul naţional de Bacalaureat 2019 în prima sesiune. 
 
Modele de subiecte la competenţe digitale pot fi găsite pe http://subiecte.edu.ro 
 
 
 
Potrivit metodologiei, candidaţii au 90 de minute în care trebuie să rezolve cerinţele menţionate pe cele două fişe A şi B, pe care le primesc la examen. La prima fişă, pe care trebuie să o rezolve în 15 minute, au acces la calculatoarele cu Internet. Cea de-a doua fişă cu subiectele 2 şi 3 trebuie rezolvată în 75 de minute, fără Internet. În total, elevii au de rezolvat 3 subiecte, notate cu un punctaj maximum de 100 de puncte. Nu se acordă niciun punct din oficiu, iar toate subiectele sunt obligatorii. În funcţie de modul cum rezolvă subiectele, candidaţii primesc un calificativ de utilizator începător, utilizator de nivel mediu, utilizator avansat sau utilizator experimentat. La final, primesc un certificat care conţine punctajul obţinut şi calificativul corespunzător. În anexa certificatului este trecut suplimentul descriptiv al competenţelor digitale ale candidatului.
 
Candidaţii din promoţiile anterioare care au dat proba de competenţe digitale în anii trecuţi, dar au picat Bacalaureatul, îşi pot echivala examenul. 
 
Elevii care, în timpul liceului, promovează examene cu recunoaştere europeană au şi ei pentru certificarea competenţelor digitale, dreptul la recunoaştere şi echivalare. La nivel naţional, 13.442 de elevi şi-au echivalat examenul de competenţe digitale cu examenele europene pentru competenţe digitale. În Capitală, din cei 14.638 de candidaţi înscrişi la examen aproape 35% şi-au obţinut certificatul de competenţe digitale recunoscut internaţional (ECDL) . 
 
Bac 2019. Calendar Bacalaureat 2019 - evaluarea competenţelor: 
 
3 iunie - evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A) 
 
4 iunie - evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (5-6 iunie) 
 
7, 10 şi 11 iunie - evaluarea competenţelor digitale (proba D) 
 
12 - 13 iunie - evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (proba C) 
 
Bac 2019. Calendar Bacalaureat 2019 - probe scrise: 
 
1 iulie - Limba si literatura română – Ea) 
 
2 iulie - Limba si literatura maternă - Eb) 
 
3 iulie - proba obligatorie a profilului- Ec) – Matematică sau Istorie 
 
4 iulie - proba la alegere a profilului şi specializării – Ed) 
 
8 iulie - afişarea primelor rezultate (până la ora 12:00) şi e urmată de depunerea contestaţiilor (orele 12:00 – 16:00). 
 
9 - 12 iulie - vor fi soluţionate contestaţiile 
 
13 iulie - afişarea rezultatelor finale
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: