Noile Abecedare nu ajung în şcoli până la sfârşitul semestrului I

Noile Abecedare nu ajung în şcoli până la sfârşitul semestrului I

Abecedarul este singurul manual nou care se lasă aşteptat    FOTO: Mediafax

Noul Abecedar pentru elevii care au intrat în clasa întâi în toamnă va ajunge în şcoli cel mai probabil în semestrul al doilea, după ce licitaţia de selectare a editurilor, contestată a doua oară, s-a blocat în birocraţie. Ca atare, dascălii improvizează în continuare la clasă, cu manuale vechi şi fişe.

Ştiri pe aceeaşi temă

O decizie privind editurile care pot scoate noul Abecedar de la clasa I, singurul din lotul noilor manuale pentru clasele I şi a II-a rămas neatribuit, a fost amânată cu aproape o lună, după ce instituţiile publice s-au încurcat în documente şi rapoarte.

Practic, deşi contestaţia la licitaţia pentru manualul de Română de la clasa I a fost depusă acum mai bine de o lună, Consiliul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE), din subordinea Ministerului Educaţiei, nu a trimis de la început toată documentaţia necesară şi abia luni s-a întocmit dosarul complet, potrivit unor surse din Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC).

Conform legislaţiei privind achiziţiile publice, CNSC are acum la dispoziţie între 20 şi 30 de zile calendaristice pentru a lua o decizie în cazul plângerii depuse la începutul lunii octombrie de asocierea Humanitas şi Read Forward, nemulţumiţi de modul în care oficialii au reevaluat ofertele pentru Abecedar. Ceea ce înseamnă că manualul de Comunicare în limba română de la clasa I va ajunge pe băncile şcolilor, cel mai probabil, în semestrul al doilea, susţin editorii.

„În mod normal, ar trebui ca asocierea (editură+firmă de soft) care a venit cu preţul dovedit de dumping să fie eliminată din licitaţie. CNEE a mimat reevaluarea, adică a folosit aceiaşi evaluatori pentru aceleaşi manuale, folosind aceleaşi coduri de identificare, care între timp nu mai erau secrete. Uimitor este că notele pe care evaluatorii le-au dat pe conţinut s-au schimbat la a doua evaluare. CNCS ar trebui să dispună refacerea evaluării ofertelor în condiţii corecte“, susţine Paul Balogh, managing partner la Read Forward.

Soluţii de avarie la clasă

În lipsa manualului nou de Română de la clasa I, oficialii le-au pus la dispoziţie dascălilor şi elevilor Abecedarul vechi.

În ceea ce priveşte restul manualelor (Matematică, clasa I, respectiv Română şi Matematică, clasa a II-a), acestea ar urma să ajungă şi în varianta tipărită în şcoli luna aceasta, după ce ministerul a semnat contractele cu editurile alese de şcoli. Ca atare, învăţătorii improvizează la clasă şi spun că este cel mai greu an din cariera lor profesională.

„În cei 34 de ani de când predau, nu am mai întâlnit aşa ceva, şi am trecut prin toate schimbările din educaţie, însă acesta este cel mai greu an. Folosim Abecedarul vechi atât cât putem, fiindcă este făcut după vechea programă. De asemenea, mai folosim fişe de lucru făcute de noi. În ceea ce priveşte restul manualelor noi, până ajung la clasă, ne folosim de varianta lor digitală şi de varianta PDF. Le-am spus părinţilor să printeze pentru copii lecţiile, fiindcă nu avem cum să ne descurcăm numai cu imprimanta şcolii, ar trebui să schimbăm tonerul săptămânal, probabil, şi nici nu avem destulă hârtie“, a spus Carmen Oncescu, învăţătoare la clasa I la Şcoala „Ion Heliade Rădulescu“, una dintre cele mai bune din Bucureşti. 

Abecedarul, contestat a doua oară

Editorii spun că aşteaptă cu nerăbdare să se rezolve şi problema Abecedarului de la clasa I, singurul din lotul de noi manuale de la clasa I şi a II-a care a fost contestat, a doua oară, de asocierea Humanitas şi Read Forward, la începutul lunii octombrie. 

Reprezentantul Uniunii Editorilor din România, Claudiu Istrate, a spus că, până la urmă, decizia Ministerului Educaţiei de a retipări vechile manuale s-a dovedit a fi utilă. „Din păcate, este al doilea an când elevii au învăţat după programe noi utilizând manuale vechi“, a adăugat Istrate.

Contracte semnate pentru restul manualelor noi

Săptămâna trecută, editurile au semnat contractele pentru noile manuale şcolare, cu Ministerul Educaţiei. Editurile cu cele mai multe comenzi au fost CD Press, Intuitext şi Art. 

Cel mai probabil, elevii vor primi noile cărţi undeva în jurul celui de-al doilea scrutin de alegeri (16 noiembrie), a declarat Directorul General de la CD Press, Costin Diaconescu. „Pe 22 noiembrie vor fi livrate toate manualele CD Press la depozitele inspectoratelor şcolare. Probabil că editurile care au o cantitate mai mică le vor livra mai repede, chiar în 10 zile de la semnarea contractelor“, a explicat Diaconescu.

Licitaţie amânată şi contestată. Epopeea noilor manuale

În 2013, Ministerul Educaţiei anunţa că dă startul uneia dintre cele mai importante licitaţii publice din învăţământ, care ar urma să schimbe manualele vechi de peste 10 ani din şcoala primară. Procedura s-a împotmolit însă în amânări. Licitaţia a fost lansată oficial cu o întârziere de aproape trei luni faţă de calendarul iniţial.

Primele documente de licitaţie au fost respinse, apoi au fost refăcute de minister şi publicate de Paşte, dar şi acestea au fost contestate în instanţă de Federaţia Editorilor din România. După mai bine de un an, în iulie 2014, Curtea de Apel a dat câştig de cauză ministerului, însă oficialii au întârziat cu publicarea rezultatelor licitaţiei publice, pe care le-au anunţat la începutul lui august. Rezultatele au fost contestate din nou.

Cu doar câteva săptămâni înainte de începerea anului şcolar, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a cerut reevaluarea ofertelor, aşa că manualele noi nu au mai ajuns pe băncile elevilor de clasa I şi a II-a în prima zi de şcoală.


Ministerul a primit comenzi mai mari decât numărul elevilor din sistem pentru noile manuale şcolare

Care sunt manualele noi preferate de învăţători

Noile manuale pentru clasele I şi a II-a pot fi descărcate gratuit, în format PDF

VIDEO REPORTAJ Cum arată o oră predată după manualul digital

Toate noile manuale digitale au fost publicate pe manuale.edu.ro

Afişele electorale prelungesc criza manualelor şcolare

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările