Gazprom a oprit livrările de gaze către Italia. Eni se așteaptă ca situația să persiste și luni

0
Publicat:

Italia nu va primi gaze de la Gazprom în acest weekend, a anunțat grupul italian Eni precizând că situaţia va continua probabil şi luni.

Conducta de gaz
Gazprom a oprit livrările de gaz către Italia

Livrările de gaze rusești prin punctul de intrare Tarvisio au fost zero la 1 octombrie, a declarat sâmbătă Eni, cel mai mare importator de gaz rusesc din Italia, într-un comunicat pe site-ul său.

Gazprom a informat că nu este în măsură să confirme volumele de gaze solicitate pentru astăzi, afirmând că nu este posibilă furnizarea de gaz prin Austria. Prin urmare, livrările de gaz rusești de astăzi către Eni prin punctul de intrare Tarvisio vor fi la zero”, notează grupul italian.

Ulterior, compania a adăugat că nu va primi niciunul dintre importurile solicitate pentru 2 octombrie și că situația era de așteptat să rămână aceeași până luni.

Moscova și mai multe țări europene, inclusiv Germania, au fost în conflict cu privire la furnizarea de gaze naturale din Rusia de la invazia Ucrainei de către țară în februarie.

Tensiunile au crescut săptămâna aceasta după ce scurgerile din conductele Nord Stream 1 și 2 care leagă Rusia și Germania au aruncat tone de metan în Marea Baltică, în ceea ce ONU consideră că ar putea fi cea mai mare scurgere de gaz dăunător climei înregistrată vreodată.

Sâmbătă, operatorul Nord Stream 2 a declarat că în cele din urmă gazul a încetat să se scurgă, la cinci zile după ruptura inițială, pe care atât Rusia, cât și Occidentul au pus-o vina pe seama sabotajului, scrie Reuters.

Gazul, armă economică

Uniunea Europeană spune că Moscova folosește fluxul de gaz necesar pentru energie în regiune ca o armă economică, lucru pe care Rusia l-a negat în mod constant, dând vina pe impactul sancțiunilor occidentale pentru orice întrerupere a aprovizionării.

Gazprom a declarat, potrivit Telegram, că problema este rezultatul schimbărilor de reglementare din Austria. A spus că tranzitul de gaze prin țară a fost suspendat după ce operatorul său de rețea a refuzat să confirme nominalizările de transport sau cantitatea pe care Gazprom plănuia să o livreze.

Guvernul austriac a declarat că Gazprom nu a semnat contractele necesare.

La începutul fiecărui an gazier intră în vigoare diverse modificări tehnice ale modelului de piață”, se arată într-un comunicat al Ministerului Energiei. "În acest sens, sunt necesare modificări contractuale. Aceste contracte nu au fost încă semnate de Gazprom. Prin urmare, nominalizările de transport pentru astăzi nu au putut fi acceptate. În prezent se lucrează la o soluție la nivel tehnic cu viteză maximă".

Reguli noi

Un purtător de cuvânt al Eni a declarat că Austria a continuat să primească gaz la granița cu Slovacia.

Un purtător de cuvânt al OMV din Austria a declarat că aprovizionarea din Rusia nu reprezintă o problemă. „Volumele nominalizate pentru ziua gazului de astăzi au fost semnificativ mai mari pentru OMV astăzi decât în ​​ultimul timp”, a spus el.

Italia a asigurat anul acesta importuri suplimentare de gaze de la furnizori alternativi pentru a compensa scăderea fluxurilor din Rusia după începerea războiului din Ucraina.

Gazele rusești reprezintă acum aproximativ 10% din importurile italiene, în scădere de la aproximativ 40%, a spus o sursă apropiată subiectului, în timp ce ponderea din Algeria și nordici a crescut.

În altă parte, Gazprom a redus livrările de gaze naturale către Moldova cu aproximativ 30%, a declarat Vadim Ceban, directorul companiei de gaze Moldovagaz.

Vineri, viceprim-ministrul Moldovei Andrei Spinu a declarat că Gazprom a avertizat-o cu privire la reducere.

Spinu a declarat sâmbătă că problemele tehnice au cauzat reducerea, iar Moldova va cere Gazprom să mărească aprovizionarea.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite