Surpriză: Bulgaria vrea să importe gaze naturale din Cipru de la o companie americană şi să construiască un hub la Marea Neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bulgaria speră să atragă gaze naturale din Cipru, dacă vor continua lucrările la planificatul hub regional de gaze de la Marea Neagră, a declarat luni Temenuzhka Petkova, ministrul bulgar al Energiei, după întâlnirea cu omologul său cipriot, Yiorgios Lakkotrypis, de la Nicosia, transmite Reuters.

În prezent, Bulgaria îşi asigură necesarul de gaze naturale prin importurile din Rusia dar construieşte interconectoare cu România, Grecia, Serbia şi Turcia pentru a-şi diversifica sursele de aprovizionare. De asemenea, autorităţile de la Sofia vor realiza anul viitor un studiu de fezabilitate pentru un hub de gaze în valoare de 1,5 miliarde de euro care ar urma să fie construit la Varna (port la Marea Neagră), unde ar putea fi stocate gaze naturale din Rusia şi Marea Caspică pentru a fi livrate ulterior în Europa Centrală şi de Sud-Est.

Livrările de gaze din Cipru ar putea veni prin gazoductul pe care Bulgaria îl construieşte cu Grecia iar Temenuzhka Petkova a declarat luni că autorităţile de la Sofia sunt pregătite să majoreze capacitatea sa dacă va fi necesar. „Gazele naturale din Cipru reprezintă una din opţiunile luate în calcul pentru alimentarea hubului de gaze“, a declarat ministrul bulgar al Energiei, potrivit Agerpres.ro.

Filiera americană: Noble Energy, descoperiri masive de gaze în Cipru

Ciprul, unde firma americană Noble a descoperit rezerve uriaşe de gaze naturale, ia în considerare livrarea gazelor prin Bulgaria către Europa, a explicat Lakkotrypis.

Grupul american Noble Energy a descoperit în anul 2011 un zăcământ estimat să conţină 113,2 miliarde de metri cubi de gaze, iar anul trecut grupul britanic BG Group a cumpărat 35% din consorţiul care deţine acest zăcământ. Mai departe, BG Group a fost cumpărat de către gigantul petrolier olandezo-britanic Shell. Gazele nu pot ajunge direct la Varna prin strâmtorile Bosfor şi Dardanele deoarece Turcia interzice tranzitul metanierelor prin strâmtori din cauza pericolelor privind siguranţa. 

„Intenţionăm să livrăm gaze naturale către Bulgaria prin interconectorul cu Grecia sau terminalul LNG de lângă oraşul grecesc Alexandroupolis“, a afirmat ministrul cipriot al Energiei. Acesta a declarat că vrea să examineze amănunţit planul Guvernului bulgar de a construi hubul de gaze de la Marea Neagră.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a anunţat că este gata să sprijine planurile Bulgariei vizând construirea unui hub regional de gaze la Varna şi va oferi sprijin financiar dacă proiectul se va dovedi viabil, a declarat recent preşedintele BERD, Suma Chakrabarti.

Acesta a apreciat că Bulgaria este bine situată din punct de vedere geografic pentru un hub regional de gaze şi a oferit autorităţilor de la Sofia expertiza BERD pentru acest proiect care este sprijinit şi de Comisia Europeană.

„Am dori foarte mult să lucrăm cu statul bulgar pentru a stabili care ar fi cea mai bună variantă şi cum ar putea fi atraşi investitorii străini“, a spus preşedintele BERD.

Terminal alimentat din Rusia

Rusia nu a făcut niciun angajament pentru a furniza gaze naturale pentru proiectul acestui hub iar în cazul în care nu va reuşi să obţină gaze ruseşti anvergura proiectului va fi una limitată. Moscova a precizat că ar putea lua în considerare această idee dacă va obţine garanţii că proiectul nu va întâmpina obstacole cu privire la legislaţia UE în domeniul energiei. Anterior, Gazprom a anunţat că va dezvolta un terminal de gaze lichefiate la Marea Neagră.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite