Victorie pentru angajaţii de la metrou. Majorarea salarială de 18% nu va fi suspendată

Victorie pentru angajaţii de la metrou. Majorarea salarială de 18% nu va fi suspendată

FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Tribunalul Bucureşti a respins, joi, 24 iunie, solicitarea Metrorex de suspendare a majorării salariale de 18% acordată anul trecut, în plină criză, angajaţilor de la metrou. Decizia nu este însă definitivă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Administraţia de la metrou a solicitat în instanţă suspendarea Contractului Colectiv de Muncă în vigoare în acest an, a anunţat, miercuri, 23 iunie,  „Unitatea" - Sindicatul Liber din Metrou (USLM).
 
„Directorul general al Metrorex SA, Ştefan Paraschiv, a formulat o acţiune având ca obiect o cerere de ordonanţă preşedinţială pentru suspendarea efectelor CCM Metrorex 2020-2021, înregistrat la ITM cu nr. 249/05.20.2020", menţionează organizaţia sindicală, potrivit Agerpres.
 
USLM consideră că această acţiune are scopul suspendării drepturilor legale acordate angajaţilor Metrorex, pe care îi descrie drept o categorie socio-profesională vitală, care a asigurat, atât în perioada stării de alertă cât şi în perioada stării de urgenţă, transportul în condiţii de siguranţă pentru cetăţenii municipiului Bucureşti şi nu numai.
 
Organizaţia sindicală din Metrorex a subliniat că salariaţii de la metrou nu au beneficiat de muncă la domiciliu sau de zile libere suplimentare, în contextul în care alte categorii socio-profesionale au beneficiat de aceste drepturi, în timpul în care angajaţii Metrorex au desfăşurat o activitate intensă în beneficiul tuturor cetăţenilor şi au asigurat mobilitatea urbană, pentru buna funcţionare a economiei.

Creşterea salariilor, decisă ilegal

Creşterea salariilor a fost decisă ilegal, a stabilit Corpul de Control al ministrului Transporturilor, în luna martie a acestui an, pentru că datele financiare ar fi fost manipulate, compania neputând susţine, în mod real, o astfel de creştere, în plină pandemie şi cu venituri mult reduse pe fondul scăderii numărului de călători, potrivit ministrului Cătălin Drulă. 
 
Acesta a mai transmis că Metrorex va ajunge în insolvenţă, dacă sindicatele nu acceptă fie o renegociere a creşterilor salariale, fie disponibilizări, întrucât veniturile companiei nu acoperă cheltuielile. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările