România, plină de fake-uri: 3 milioane de produse contrafăcute, confiscate într-un an

România, plină de fake-uri: 3 milioane de produse contrafăcute, confiscate într-un an

Peste 3 milioane de produse suspecte a fi contrafăcute au fost confiscate în România, la frontieră, în anul 2017, de către autorităţile naţionale, ţara noastră fiind pe locul al treilea în Uniunea Europeană din acest punct de vedere, relevă un raport emis joi de Comisia Europeană.

Astfel, cazurile din România însumează aproape 10% din bunurile confiscate ca fiind fake în Uniunea Europeană. Aceste bunuri au fost depistate în 378 de cazuri, ceea ce arată că în România vorbim despre contrabandişti puţini, dar cu afaceri ilegale mari. Faţă de 2016, în România, numărul bunurilor suspecte a fi contrafăcute confiscate a scăzut cu 17%, iar numărul de cazuri, cu 13%, în 2017, se arată în raportul Comisiei Europene.
 
Lituania şi Franţa, pe primele locuri în topul produselor contrafăcute confiscate


Când vine vorba despre state-sursă pentru bunurile contrafăcute care ajung în Uniunea Eurpeană, Republica Moldova se „remarcă” la capitolul băturilor alcoolice, SUA la alte tipuri de băuturi, Turcia la haine, iar India la medicamente, scrie startupcafe.ro. China (împrenuă cu Hong Kong) ocupă însă primul loc ca furnizor de fake-uri în UE: peste 83% din toate bunurile contrafăcute care pătrund în blocul european. De asemenea, pe categorii de articole, China (cu tot cu Hong Kong) este pe primul loc la telefoane mobile şi alte electronice fake.
 
În total, 31,4 milioane de bunuri contrafăcute au fost confiscate la graniţele UE, în anul 2017. Valoarea bunurilor similare ale brandurilor pe care le-au copiat ar fi de 505 milioane euro. Dintre fake-uri, ceasurile sunt pe primul loc ca valoare totală: 207.000 de articole, cu o valoare de piaţă a produselor similare originale de peste 171 milioane euro.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările