România are un nou produs tradiţional recunoscut şi protejat de UE. Ce produse aşteaptă aprobare

România are un nou produs tradiţional recunoscut şi protejat de UE. Ce produse aşteaptă aprobare

Foto: Ministerul Agriculturii

Comisia Europeană a aprobat, miercuri, înscrierea produsului românesc „Salata tradiţională cu icre de crap" în registrul Specialităţilor Tradiţionale Garantate (STG).

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit datelor transmise de MADR, denumirea produsului „Salată tradiţională cu icre de crap”  a dobândit protecţia pe sistemul de calitate Specialitate Tradiţională Garantată (STG) în baza Regulamentului (UE) nr. 1151/2012 privind sistemele din domeniul calităţii produselor agricole şi alimentare, fiind o reţetă tradiţională, transmisă de la o generaţie la alta de peste 30 de ani.
 
Produsul „Salată tradiţională cu icre de crap - STG” este o cremă omogenă, la obţinerea căreia se folosesc următoarele ingrediente tradiţionale: icre de crap, mix de icre de peşte de apă dulce, ulei de floarea-soarelui, apă carbogazificată, zeamă de lămâie, sare.
 
Salata tradiţională cu icre de crap – STG este realizată în două variante: cu sau fără ceapă fiartă. Icrele de crap sărate care dau  denumirea produsului „Salată tradiţională cu icre de crap” sunt menţionate încă din anul 1916, în lucrarea „Pescăria şi pescuitul în România”, de Grigore Antipa.
 
A doua materie primă din reţeta produsului o constituie „mixul de icre de peşte de apă dulce”, menţionate în aceeaşi lucrare, cunoscute sub denumirea de ,,Tarama”. Rolul mixului de icre de peşte de apă dulce este de a conferi consistenţă produsului şi de a amplifica gustul icrelor sărate de crap prin faptul că acestea au la bază în special icre de la specii din familia Ciprinide sărate şi maturate.
 
Această nouă indicaţie se va alătura celor 1.760 de produse deja protejate la nivel european, a căror listă este disponibilă în baza de date a denumirilor şi înregistrărilor (DOOR).
 
Pe lângă cele 9 produse româneşti recunoscute şi înregistrate la nivel european: Magiun de prune de Topoloveni (Indicaţie Geografică Protejată), Salam de Sibiu (Indicaţie Geografică Protejată), Novac afumat din Ţara Bârsei (Indicaţie Geografică Protejată), Scrumbie afumată de Dunăre (Indicaţie Geografică Protejată), Telemea de Sibiu (Indicaţie Geografică Protejată), Cârnaţi de Pleşcoi (Indicaţie Geografică Protejată), Caşcaval de Săveni (Indicaţie Geografică Protejată), Salata cu icre de ştiucă de Tulcea (Indicaţie Geografică Protejată) şi Telemea de Ibăneşti (Denumire de Origine Protejată), se alătură cel de al 10-lea, Salată tradiţională cu icre de crap (Specialitate Tradiţională Garantată).
 
În iunie 2021, Comisia Europeană a aprobat înscrierea produsului românesc „Salată cu icre de ştiucă de Tulcea" în registrul produselor care beneficiază de Indicaţie Geografică Protejată (IGP).
 
La Comisia Europeană se mai află depuse documentaţiile pentru încă două produse în scopul dobândirii protecţiei europene, ambele pentru sistemul de calitate Indicaţie Geografică Protejată: Telemea de Sibiu şi Plăcinta dobrogeană.
 
Aproximativ 20 de produse au mai fost identificate pentru o posibilă înregistrare la nivel european, respectiv Telemea de Vaideeni (judeţ Vâlcea), Brânză de burduf de Bran, Gem de rabarbăr, Brânza de Gulianca, Salată deltaică cu icre de ştiucă, Virşli de Hunedoara, Pâine de Pecica, Salam de Nădlac, Salinate de Turda, Usturoi de Copălău, Ceapă de Pericei, Şuncă ardelenească, Varză de Toboliu, Bere nemţeană, Cobză cu păstrăv afumat de Valea Putnei, Covrigul muscelean, Prune afumate de Sâmbureşti, Cârnaţi olteneşti, Mere de Voineşti etc.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările