România, grădina eco a Europei

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uniunea Europeană are datoria să demonstreze cetăţenilor săi că este ce a promis: o Uniune de ţări libere care-şi unesc resursele umane şi materiale pentru a asigura majorităţii cetăţenilor săi prosperitate, cel putin un nivel de trai decent.

Primul proiect economic intracomunitar de anvergură

Pentru a convinge trebuie să treacă la fapte.

Un proiect economic intracomunitar major, care să se constituie într-un pilot pentru viitoare proiecte intracomunitare, care să convingă că este posibilă o cooperare a naţiunilor UE în avantajul tuturor, este exact imperativul momentului, acum când tot mai multe voci eurosceptice prezic un viitor economic sumbru pentru Uniunea Europeană.

România are tot ce trebuie pentru a deveni Grădina ECO  (GE-Ro) a UE, acum când la orizont se intrevede o criză alimentară iar chimizarea tehnologiilor alimentelor pune tot mai multe probleme de securitate alimentară.

Resursele României

·        România are o suprafaţă agricolă de 14,8 milioane de hectare, dintre care doar zece milioane sunt ocupate cu terenuri arabile, restul fiind ocupate cu păşuni sau cu altă destinaţie. După o evaluare făcută în noiembrie 2008, aproximativ 6,8 milioane de hectare agricole nu sunt lucrate.

·        Terenul arabil, de cea mai buna calitate,  nu este grevat de încărcătură cu substanţe chimice, în România nu s-a practicat o chimizare şi ierbicidare intensive, ci mai degrabă sporadice.

·        Există resurse importante de apă în rezervoare naturale, râuri, regim pluvial normal, abundent, dar insuficiente, fiind necesara o infrastructură de irigaţii eficiente.

·        Preţul hectarului de teren arabil este de aprox. 2000 euro, de 15 ori mai mic, comparativ cu alte ţări din UE.

·        Proprietăţile agricole sunt fărâmiţate, dar situaţia economică precară a proprietarilor face să poată fi uşor comasate, prin arendare sau cumparare.

·        Un milion de hectare de teren arabil sunt deja cumparate de către proprietari neromâni.

·        Există 3-4 milioane de braţe de muncă, tinere şi adulte, având calificare medie în munci agricole, zootehnie, construcţii, prelucrarea materiilor prime agricole şi zootehnice.

·        Dunărea, un canal de transport ieftin şi la îndemâna majorităţii statelor UE.

Resursele financiare necesare proiectului GE-R

·        Alocările de fonduri europene nerambursabile, destinate României,  pe axele de infrastructură, Programul Operational Regional, Mediu, Competitivitate,  Asistenţă tehnică, Resurse Umane.

·        Resurse bugetare ale Guvernului României

·        Resurse financiare ale companiilor private, operatori în proiectul GE-R

·        Resurse din fonduri europene nerambursabile ale statelor participante la proiectul GE-Ro

·        Resurse financiare din bugetele statelor participante la GE-R

·        Resurse speciale din bugetul UE.

Obiectivele proiectului GE-Ro, 2014-2020

·        Să producă alimente bio pentru aprox. 80 milioane cetăţeni ai UE;

·        Să genereze locuri de muncă şi investitiţii în toate statele participante la proiectul GE-Ro;

·        Să demonstreze că este posibilă cooperarea intracomunitară, în ciuda euroscepticilor.

·        Să genereze proceduri şi standarde pentru producţii alimentare sigure, negrevate de un proces de chimizare exagerat.

·        Să genereze schimburi economice extinse intra comunitare, având ţările recent intrate în UE drept partenere care să ajungă din urmă statele avansate.

Modalităţile concrete de realizare

·        Tehnologiile, managementul şi pieţele sunt asigurate de partenerii la proiect avansaţi tehnologic, sub supervizarea unui Comisar al UE însărcinat special cu acest proiect.

·        Planurile, etapizare,  proiectarea aparţin unor organisme speciale ale UE, înscrise într-un Tratat special destinat proiectului şi semnat de statele participante;

·        Urmărirea şi evaluarea  realizării proiectului GE-Ro revine Comisiei Europene;

·        Decontarea plăţilor, operaţiunile finaciare, bancare, contabile, se deruleaza sub controlul şi egida UE şi a managerilor angajaţi de către CE;

·        Repartizarea produselor finite se face conform Tratatului, proporţional cu cotele de participare la proiect;

·        Operatorii derulării proiectului sunt privaţi, într-un cadru legislativ comun decis prin Tratat;

Necesarul de modernizări şi dezvoltări în România

·        Modernizarea infrastructurii de transport, de autostrăzi şi portuare la Dunăre, în parteneriate public-private;

·        Modernizarea infrastructurii rurale, asfalt, canalizare, apă, gaze, etc.

·        Infrastructura de irigaţii, inclusiv o salba de lacuri rezervoare în zone mai înalte şi transportul apei spre terenurile aflate la câmpie;

·        Fabrici de prelucrare a materiilor prime agricole şi zootehnice;

·        O reţea de silozuri şi pieţe de gros;

·        Campusuri şcolare pentru formare profesională specifică, destinate tinerilor şi adulţilor;

·        Agregarea terenurilor în mari ferme agricole şi/sau zootehnice, prin cumpărarea de terenuri;

·        Transferul de tehnologii moderne în GE-Ro, din state avansate în acest domeniu;

Reuşita cooperării în  GE-Ro reprezintă un test al solidităţii proiectului european, al faptului că este posibilă punerea resurselor umane şi materiale ale mai multor state  într-o construcţie model pentru viitoare cooperări.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite