Preţul gazelor interne va fi stabilit de Guvern, după ce, în octombrie, Petrom a scumpit gazele de capul lui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţul gazelor din producţia internă va fi stabilit prin hotărâre de guvern, la propunerea Ministerului Economiei, se arată în proiectul noii legi a gazelor, lansat în dezbatere publică de ministerul de resort.

În prezent, preţul la care cei doi producători de gaze din România - Petrom şi Romgaz - vând resursele este unul recomandat de Autoritatea de Reglementare (ANRE).

Până în octombrie 2011, producătorii s-au conformat şi au vândut gazele la acest preţ, de 495 de lei pe mia de metri cubi, care nu a mai fost modificat din februarie 2008.

Însă, de la 1 octombrie, Petrom a decis unilateral să scumpească gazele proprii cu 6%, inclusiv pentru E.ON şi GDF Suez, care livrează gaze către populaţie.

Preţul gazelor de producţie internă este important pentru consumatorii finali, întrucât resursele autohtone acoperă cam 80% din consumul total, în medie. Populaţia consumă, în prezent, 92% gaze interne şi 8% de import.

Gazele de import costă acum peste 500 de dolari pe mia de metri cubi, de trei ori mai mult decât cele interne.

La presiunea FMI, Guvernul şi-a asumat liberalizarea totală a pieţei gazelor până la 31 decembrie 2015, prevedere cuprinsă, de asemenea, în proiectul noii legi a gazelor.

Până vara trecută, toţi consumatorii de gaze utilizau aceeaşi pondere a gazelor interne şi de import. Însă, de la 1 iulie 2011, Guvernul a decis să separe coşul pentru populaţie şi producătorii de energie termică de coşul consumatorilor industriali, prin derogare de la Legea gazelor care este în vigoare acum, astfel încât preţul final pentru populaţie să nu crească până cel puţin la 1 aprilie 2012.

Potrivit proiectului noii legi, coşul pentru populaţie şi cel pentru industrie vor continua să fie separate până în 2015, pentru a fi asigurat gradul de suportabilitate al populaţiei.

„ANRE poate stabili, până la data 31 decembrie 2015, o structură specifică de amestec intern/import pentru cantitatea de gaze naturale destinată consumului clienţilor casnici, astfel încât creşterea anuală a preţului final reglementat să fie în conformitate cu calendarul prevăzut la art. 92 (de eliminare a preţurilor reglementate - n.r.) în vederea asigurării suportabilităţii costurilor legate de factura energetică, în special cele legate de încălzirea populaţiei".

Legea gazelor va fi modificată pentru a prelua ultimele directive europene din acest sector.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite