Ponta a găsit finanţarea pentru reducerea CAS: Direcţia Antifraudă şi noul Cod al Insolvenţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reducerea cu cinci puncte procentuale a contribuţiilor sociale de la 1 octombrie este sustenabilă în acest an, datorită veniturilor suplimentare la bugetul de stat şi a reducerii unor cheltuieli, a declarat premierul Victor Ponta, într-un interviu realizat de Agerpres.ro. Pe lângă acestea, el a spus că încasările vor creşte din activitatea Direcţiei Antifraudă din cadrul Fiscului şi de la intrarea în aplicare a noului Cod al insolvenţei.

El a fost întrebat de sustenabilitatea măsurii, ţinând cont că nu vor fi taxe şi nici impozite suplimentare. „Da, şi chiar nu vor fi, pentru că aşa cum am spus şi în 2014 avem veniturile suplimentare necesare şi o reducere a cheltuielilor care ne permite ca acest impact negativ să nu însemne alte taxe şi impozite şi nici să nu însemne o ieşire din ţinta de deficit pe care am stabilit-o cu Comisia Europeană. Acest lucru a fost posibil, v-o spun foarte direct: pentru că în primul rând românii au muncit mai mult anul trecut şi atunci, având creştere economică, avem încasări suplimentare şi pentru că, încet-încet, mai încet decât mi-aş dori eu, dar totuşi lucrul acesta se simte, acea reformă a Direcţiei anti-fraudă de la ANAF plus toate anchetele pe care şi presa le-a mediatizat din partea procurorilor împotriva celor care făceau evaziune fiscală cu TVA, împotriva celor care făceau tot felul de infracţiuni, a început să se simtă“, a spus premierul, potrivit sursei citate.

„Mai este un moment esenţial, din punctul meu de vedere, când încasările la buget vor creşte semnificativ: intrarea în vigoare a Codului insolvenţei. Acolo a fost o decizie politică — întâi preşedintele Băsescu a refuzat promulgarea, apoi mi se pare colegii de la PNL au contestat la Curtea Constituţională, dar Curtea a respins cu 9 la 0 contestaţia... A fost o tragere de timp. În momentul în care ai Noul Cod al insolvenţei şi în momentul în care mulţi dintre cei care până acum intrau în insolvenţă, ca să nu-şi plătească taxele şi impozitele la stat şi ca să nu-şi plătească datoriile la beneficiarii privaţi, deci din acel moment vom mai avea încă un moment important de creştere, în primul rând economică, pentru că îi elimini pe cei care afectează competitivitatea economică, şi în al doilea rând să simţi la buget, pentru că nu mai poţi să fugi cum se întâmpla până acum.

Te declarai în insolvenţă şi stăteai bine mersi acolo şi nu plăteai nicio taxă şi niciun impozit. Deci cred că din acest punct de vedere toate datele pozitive ne îndreptăţesc să credem că putem să luăm această măsură“, a mai spus Ponta.

El a mai spus că economia României funcţionează mai bine decât îşi imaginează oficialii Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi ai Comisiei Europene (CE). 

„Nu ne ceartă că au văzut cifrele şi pentru că ştiu că atunci când au spus că o să avem creştere economică 1,6 am avut 3,5, când au spus că facem 3 deficit am făcut 2,6...E prima dată când doi ani la rând România merge mai bine chiar decât şi-au imaginat ei“, a apreciat oficialul.

 Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite