Niţă anunţă o investiţie de un miliard de euro într-un tip nou de reactor nuclear experimental, răcit cu plumb

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie, a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, o investiţie evaluată la un miliard de euro, care urmează să se deruleze pe o perioadă de 15-20 de ani la Mioveni şi care vizează construcţia unui tip nou de reactor nuclear pentru producţia energiei.

„Proiectul se va desfăşura pe 15-20 de ani şi costă un miliard de euro. Este un proiect european. Guvernul sprijină acest proiect şi sperăm ca în perioada următoare să găsim sursele de finanţare, atât interne, cât şi din fonduri europene“, a declarat Niţă într-o conferinţă de presă.

Acesta poartă numele de ALFRED şi este un reactor experimental, răcit cu plumb. 

Proiectul va fi derulat de Regia Autonomă de Tehnologii pentru Energia Nucleară - Sucursala Instititul de Cercetări Nucleare Piteşti, în parteneriat cu Ansaldo Nucleare şi ENEA. RATEN provine din divizarea Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN), care produce apă grea pentru reactoarele de la Cernavodă. RAAN a intrat în insolvenţă în acest an.

„Ansaldo a lucrat pentru U1 şi U2 şi sunt convins că vor avea o contribuţie importantă şi pentru U3 şi U4. ENEA are un rol important în progresul celeia de-a patra generaţii nucleare. Tehnologiile aduc progres. România îşi păstrează opţiunea pentru energia nucleară“, a adăugat Niţă.

Potrivit notei de fundamentare pentru un proiect de hotărâre de guvern postat pe site-ul Departamentului pentru Energie, sunt în curs înţelegeri cu alţi susţinători, care urmează a fi cooptaţi în acest parteneriat: KTH Suedia, Empresario Agrupados Spania, SCK CEN Belgia, KIT Germania. Sunt, de asemenea, interesate de proiectul ALFRED o serie de ţări din afara Uniunii Europene: Rusia, China, Japonia.

Potrivit documentului, pe perioada de derulare a investiţiei (2014-2025) se apreciază că vor fi necesari cel puţin 2000 de specialişti pentru furnizorii de servicii de proiectare, inginerie, construcţii civile sau echipamente.

Mai puteţi citi:

Povestea centralei nucleare de la Cernavodă. De la uraniul exportat în URSS ca despăgubiri până la crearea unei întregi industrii româneşti

Realizarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, proiect de 6,5 miliarde de euro care se va afla în centrul negocierilor de săptămâna viitoare cu delegaţia Chinei, ar reprezenta un punct de cotitură în privinţa investiţiilor străine în sectorul energetic românesc.

VIDEO Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica, la Adevărul Live: Energia nucleară va fi recunoscută ca energie curată

Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica, este convinsă că, mai devreme sau mai târziu, energia nucleară va fi considerată curată şi va beneficia de aceleaşi ajutoare ca şi producătorii din surse regenerabile.

Energia curată pe care nu o sprijină nimeni

Deşi au emisii mici, derulează proiecte de miliarde de euro şi generează o energie care nu fluctuează, proiectele hidro mari şi cele nucleare nu beneficiază de certificate verzi precum producătorii de energie verde.

Ansaldo, companie care a realizat primele lucrări la reactoarele de la Cernavodă, este aproape de a fi vândută

Conglomeratul industrial italian Finmeccanica poartă discuţii pentru vânzarea companiei Ansaldo Energia, scrie Reuters. Sud-coreenii de la Doosan Heavy Industries vor să cumpere un pachet majoritar la societate, însă Alessandro Pansa, directorul general al Finmeccanica, a avut mai multe întâlniri cu oficiali guvernamentali şi cu reprezentanţi ai băncii de stat Cassa Depositi e Prestiti (CDP), pentru păstrarea companiei sub control italian.

ArcelorMittal Galaţi şi Enel, din nou la masa negocierilor pentru construcţia reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă

Nuclearelectrica va renegocia cu ArcelorMittal Galaţi şi cu compania italiană Enel acordurile de investiţii pentru realizarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, potrivit unei decizii a Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor (AGEA) Nuclearelectrica, aprobate în şedinţa din 22 august.

Ponta oferă chinezilor majoritatea la reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă. Oficialii China Nuclear Electric vor veni la Bucureşti pentru discuţii amănunţite

Reprezentanţi ai companiei China Nuclear Electric vor veni la Bucureşti în luna iulie pentru a discuta cu Guvernul detalii concrete despre o eventuală implicare în construcţia reactoarelor 3 şi 4 ale centralei nuclearo-electrice din Cernavodă, a anunţat premierul Victor Ponta, aflat în vizită în China.

Reactorul 3 de la Cernavodă e gata în proporţie de 50%

Lucrările de construcţii civile nucleare dar şi cele clasice sunt realizate în proporţie de 52% la reactorul 3 de la centrala nucleară Cernavodă, în vreme ce lucrările hidrotehnice, alimentări cu apă şi canalizare sunt gata în proporţie de 49%, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern pentru emiterea acordului de mediu, necesar realizării reactoarelor 3 şi 4.

România are mai mult uraniu decât se credea

Ţara noastră are destule rezerve de uraniu pentru a alimenta cele două reactoare actuale de pe platforma de la Cernavodă pentru 50 de ani, potrivit unei prezentări realizate de către Viorel Achim, administrator la firma GVC Complete Project.

China Development Bank ar putea veni în curând în România

Termocentrala Rovinari, hidrocentrala de la Tarniţa şi autostrada Craiova-Piteşti constituie proiecte în care sunt aşteptate investiţii chineze, iar venirea China Development Bank, una dintre cele mai mari bănci din lume, ar facilita acest lucru,  a afirmat Doru Costea, ambasadorul României la Beijing, citat de Agerpres.ro.

Reactoarele 3 şi 4, singura şansă de reindustrializare a României

Abandonarea proiectului de construcţie a reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă va duce la explozia preţurilor şi dependenţă de energia de import, consideră Teodor Chirica, membru al comitetului executiv al Forumului Atomic European (FORATOM) şi fost director general al Nuclearelectrica.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite