Ponta oferă chinezilor majoritatea la reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă. Oficialii China Nuclear Electric vor veni la Bucureşti pentru discuţii amănunţite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţi ai companiei China Nuclear Electric vor veni la Bucureşti în luna iulie pentru a discuta cu Guvernul detalii concrete despre o eventuală implicare în construcţia reactoarelor 3 şi 4 ale centralei nuclearo-electrice din Cernavodă, a anunţat premierul Victor Ponta, aflat în vizită în China.

El a precizat că investitorii vor putea deţine pachetul majoritar de acţiuni în acest proiect. "Geopolitic, lucrurile s-au jucat săptămâna trecută", a spus Ponta legat de posibilul control al companiei chienze la CNE, cu referire la eşecul proiectului Nabucco.

Cel mai probabil este vorba de China General Nuclear Power Group, companie din statul chinez Guangdong, unde premierul se află în vizită.

Compania mixtă creată pentru derularea investiţiei este EnergoNuclear, controlată în proporţie de 84,65% de stat, prin Nuclearelectrica. Ceilalţi acţionari sunt grupul italian de utilităţi Enel, care deţine 9,15% din titluri, şi ArcelorMittal România, care are o participaţie de 6,2%.

Premierul Victor Ponta a anunţat recent că Guvernul va ceda pachetul majoritar de acţiuni la grupurile 3 şi 4 ale centralei nuclear-electrice de la Cernavodă acelui investitor care va asigura finanţarea proiectului de construcţie a celor două unităţi, arătând că este dispus la o astfel de decizie politică.

Iniţial, construcţia unităţilor costa 4 miliarde de euro, dar apoi a fost revizuită la 6,5 miliarde de euro. Lucrările trebuiau să înceapă în 2010, dar o parte din investitori au ieşit din proiect. Rând pe rând CEZ, RWE, Iberdrola şi GdF SUEZ ai ieşit din proiect. Acum statul deţine 84% din titluri, grupul italian de utilităţi Enel, care deţine 9,15% din acţiuni iar ArcelorMittal România deţine o participaţie de 6,2%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite