Ministrul Liviu Voinea: „Dobânda la care ne împrumutăm de la BEI este în jur de 3%, e foarte bună“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul pentru Buget, Liviu Voinea FOTO Arhiva Adevărul
Ministrul pentru Buget, Liviu Voinea FOTO Arhiva Adevărul

Ministrul pentru Buget Liviu Voinea a declarat luni seara că banii pentru lucrările de la tronsonul de metrou Universitate-Drumul Taberei au fost prevăzuţi în buget. Finanţarea tronsonului presupune o cheltuială de 1,1 miliarde de euro, din care 395 de milioane îi luăm de la Banca Europeană de Investiţii.

Ministrul Voinea a precizat, în cadrul unei emisiuni difuzate de TVR1, că dobânda la care ne împrumutăm de la Banca Europeană de Investiţii este în jur de 3%, adăugând că este „o dobândă foarte bună“.

„România se împrumută de pe pieţele de capital la cea mai mică dobândă din istoria sa. Ne-am împrumutat pe 10 ani la o dobândă de 4,5% la dolari. În aceeaşi zi, Ungaria a luat 5,4%. Inclusiv astăzi, ne-am împrumutat la leu de 500 de milioane de lei, cu o dobândă de 5,29%. Asta înseamnă că piaţa are încredere în noi“, a explicat Voinea.

„Lucrările nu s-au oprit niciodată şi vor continua şi în această perioadă şi la rectificare se vor asigura resursele. Acest tronson este în grafic. Contractele care există în acest moment sunt de infrastructură“, a precizat el.

„Nu este o problemă să luăm aceste împrumuturi, este o problemă să găsim spaţiu fiscal pentru ele“, a mai spus ministrul delegat pentru Buget.

De asemenea Voinea a declarat că „aplicăm politici macroeconomice de consolidare fiscală, bugetul este credibil. Este bine să schimbăm maturitatea medie, după câţiva ani ajungi la scadenţă, trebuie să plăteşti aceste împrumuturi. Nu trebuie să ajungi să ai vârfuri de plată prea dese ale datoriei. Noi vrem să refinanţăm împrumuturi la un an cu împrumuturi la patru ani, la zece ani. Eu trebuie să urmăresc execuţia bugetară şi respectarea legii“,a  explicat el.

Referindu-se la plata arieratelor, ministrul pentru Buget a afirmat că „sunt moştenite, în unele cazuri sunt datorii şi de 300 de zile“.

“Ce sunt arieratele? Datorii neonorate ale administraţiei locale, că administraţia centrală are foarte puţine. Aceste arierate sunt moştenite. În unele cazuri sunt datorii şi de 300 de zile şi mai mult de 300 de zile. Provin în special de la lucrări de investiţii, diverse tipuri de infrastructură, lucrări care au fost executate şi nu au mai fost plătite. Din diferite motive, nu s-au mai putut plăti lucrările. Firmele respective sunt îndreptăţite să îşi ceară banii. Şi atunci Guvernul vine şi împrumută administraţiile locale ca să îşi plătească datoriile. “

„Este de bun simţ ca înainte de a începe noile proiecte de investiţii să îţi plăteşti datoriile curente. Acea datorie este o datorie pe care o are fiecare dintre noi, chiar dacă e făcută de altă administraţie. Şi România, ca ţară, are datorii asumate prin acordul cu Fondul. Ce prevede acordul cu Fondul? Stingerea acestor datorii, altfel nu intrăm în board-ul Fondului. Cel mai grav aspect este că dacă nu intrăm în board-ul Fondului, veţi vedea că vom avea deficit şi mai mic şi vor fi şi mai puţini bani pentru administraţiile locale. Sunt firme care neprimind aceşti bani intră în faliment. Mai mult, nu lasă oameni pe drumuri“, a mai spus Voinea.

Ministrul pentru Buget arată că „în prezent, sunt cereri de 300 de milioane pentru un împrumut de cinci ani“.

„Ceea ce se face în aceste zile este un audit al arieratelor şi se vede care dintre ele au rezultat în urma unor cheltuieli care au avut prevedere bugetare şi care nu. Cele care au avut prevedere bugetară, sprijinim administraţiile locale printr-un împrumut pe cinci ani. În prezent, sunt cereri în jur de 300 de milioane pentru împrumut şi continuă să vină. Guvernul pune ordine“, a conchis Liviu Voinea. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite