Dăncilă: Indemnizaţiile pentru mame şi pentru concedii medicale rămân la acelaşi nivel, până la finalul lunii iunie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prima şedinţă de guvern - cabinet Viorica Dăncilă / Viorica Dăncilă / FOTO Inquam Photos / Octav Ganea / 31 ian 2018

Guvernul va aproba astăzi o ordonanţă de urgenţă care cuprinde măsuri pentru menţinerea indemnizaţiilor pentru mame şi pentru concediul medical. Măsurile sunt tranzitorii şi se aplică până la 30 iunie 2018, a anunţat premierul Viorica Dăncilă la începutul şedinţei de Guvern.

„O primă ordonanţă de urgenţă este cea referitoare la concediile medicale. Vom aproba astăzi o ordonanţă de urgenţă care cuprinde măsuri pentru menţinerea drepturilor şi indemnizaţiilor asiguraţilor în sistemul public de sănătate. Măsurile sunt tranzitorii şi se aplică până la 30 iunie 2018 pentru persoanele asigurate care se află în concediu medical sau care urmează să intre în concediu medical în această perioadă”, a declarat Dăncilă.

Ea a precizat că îşi doreşte ca această perioadă tranzitorie să fie prelungită. „Profit de această ocazie să reiterez o dorinţă de a exista o discuţie între ministrul Finanţelor, ministrul Justiţiei şi bineînţeles ministrul Muncii pentru a putea prelungi această perioadă tranzitorie pentru mămici. Eu cred că este un lucru important şi cred că mămicile din România ar fi bucuroase dacă am putea realiza acest lucru”, a mai spus premierul.

Ea a spus că persoanele care beneficiază de concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de boli obişnuite sau de accidente în afara muncii, concedii medicale şi cele pentru îngrijirea copilului vor beneficia de aceleaşi drepturi şi de acelaşi nivel al indemnizaţiei ca cel aflat în plată la 1 ianuarie 2018.

„Practic, în cazul în care transferul sarcinii fiscale duce la diminuarea indemnizaţiei, se plafonează contribuţiile de asigurări sociale datorate astfel încât să se menţină indemnizaţiile la un nivel aflat în plată înainte de 1 ianuarie 2018”, a menţionat Dăncilă.


Guvernul ar urma să adopte, în şedinţa de joi, o nouă Ordonanţă de Urgenţă, de această dată pentru a rezolva problemele din Legea salarizării legate de concediile medicale, inclusiv cele maternale, în condiţiile în care persoanele aflate în concediu maternal ar putea să plătească în prezent contribuţii mai mari din cauza ultimelor modificări legislative.

Anunţul a fost făcut miercuri de către ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

Şi premierul Viorica Dăncilă a anunţat luni că în următoarea şedinţă de Guvern va fi adoptată o nouă ordonanţă care să corecteze "defecţiunile" din legea salarizării legate de indemnizaţiile pentru mame şi concediile medicale. Dăncilă a spus că principalele elemente ale legii salarizării au fost îndeplinite.

"În următoarea şedinţă vom avea încă o ordonanţă să reglăm pentru mămici, pentru concediile medicale, acolo unde avem deficienţe”, a declarat Dăncilă.

Zeci de persoane au participat, duminică, la un protest în faţa Guvernului, nemulţumite de scăderea indemnizaţiilor de concediu medical, inclusiv prenatal. Oamenii au arătat cartonaşe roşii guvernanţilor. Protestul a debutat la prânz, iar mobilizarea s-a făcut pe reţelele de socializare.

Indemnizaţiile au fost reduse întrucât s-a modificat baza de calcul, ca urmare a majorării salariului minim. Astfel, în decembrie 2017, contribuţia CAS era plafonată la suma de 115 lei (calculata ca 10,5% x 35% x salariu mediu brut pe tara). În decembrie, salariul mediu brut pe ţară  era de 3.131 de lei. Însă, în ianuarie, 2018, a crescut atât salariul mediu brut pe ţară (la 4.162 de lei), cât si procentul care se aplică, suma CAS fiind de 364 lei (25% x 35% x salariu mediu brut pe ţară). După OUG 3/2018, pentru calculul CAS se elimina plafonul de 35%, iar CAS se calculează ca 25% din indemnizaţia de concediu efectiv primită de fiecare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite