George Osborne: "Balcanizarea" este cel mai mare risc pentru zona euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Efectele crizei datoriilor zonei euro, oricât de dureroase până acum, se înrăutăţesc: există riscul fragmentării intereselor economice pe criterii naţionale. Aceasta este declaraţia lui George Osborne responsabilul pe politici economice şi financiare al Marii Britanii, făcută la Forumul Economic Mondial de la Davos.

„Cred că cel mai mare risc al crizei zonei euro – unul dintre motivele pentru care afectează atât de grav întreaga lume, cum s-a întâmplat în ultimul an – este procesul de...balcanizare. Afacerile franceze se fac în Franţa, activele franceze sunt echilibrate de pasivele franceze, activele germane sunt echilibrate de pasivele germane pentru că oamenii încearcă să protejeze valoarea activelor, în loc să funcţioneze o singură monedă într-o zonă unitară. Avem de gând să evităm asta”, a spus George Osborne, citat de CNBC.

Citeşte aici mai multe despre măsurile de ieşire din criză discutate la Davos

Cancelarul Marii Britanii consideră că zone euro trebui să-şi majoreze fondurile alocate fondului de salvare, astfel încât creditorii internaţionali să poată acorda sprijin în continuare în rezolvarea crizei datoriilor. Această remarcă o dublează pe cea a secretarul Trezoriei Statelor Unite, Timothy Geithner, care, la în cadrul aceluiaşi eveniment, a cerut un plan măsuri de protecţie mai puternice pentru Europa.

„Când vine vorba despre resursele pentru lupta împotriva crizei din zona euro, s-au luat măsuri de protecţie, care acum trebuie întărite. Dacă vedem un angajament mai mare din partea statelor zonei euro, şi restul lumii va fi dispus să investească mai mult în FMI”, a adăugat George Osborne.

Influenţa crizei datoriilor din zona euro asupra Marii Britanii

Şi Marea Britanie, a cărei situaţie economică pare se înrăutăţi de la o zi la alta,  a suferit de pe urma crizei zonei euro. Care este soluţia propusă de George Osborne? „Ce ar ajuta acum cel mai mult economia britanică ar fi o regândire a planului de soluţionare a crizei datoriilor. Ca şi celelate state, suferim daune colaterale...40% din exporturile noastre sunt în zona euro ”. Unul dintre sectoarele ale cărui pierderi au afectat dramatic PIB-ul Marii Britanii a fost cel de producţie, pentru că multe bunuri sunt  exportate în zona euro.

Pentru Marea Britanie, situaţia nu este însă cu totul îngrijorătoare. Rata inflaţiei scade, iar o serie de modificiări în sistemul de taxate, menite atragerii de investiţii, vor fi puse în practică în următoarele două luni. „Cel mai bun lucru pe care îl putem face este să sporim încrederea în economia Marii Britanii”, a spus George Osborne.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite